Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Η παραλλαγή Όμικρον φοβίζει το υπουργείο Οικονομικών

Η παραλλαγή Όμικρον φοβίζει το υπουργείο Οικονομικών

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η παραλλαγή Όμικρον φοβίζει το υπουργείο Οικονομικών

Την αύξηση της αβεβαιότητας τόσο στις υγειονομικές αρχές αλλά και το οικονομικό επιτελείο, έχει σημάνει η εμφάνιση της νέας μετάλλαξης του κορονοϊού η οποία μέσα σε λίγες ημέρες, εμφανίστηκε σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Οι λίγες πληροφορίες σχετικά με το νέο αυτό " τύπο" του κορονοϊού, σε ό,τι αφορά στην ισχύ του, την μεταδοτικότητα του και - κυρίως - την αντίστασή του στα εμβόλια, προκαλεί έντονη ανησυχία στους οικονομικούς υπουργούς, λίγες ημέρες πριν τις εορτές των Χριστουγέννων.

Με την κυβέρνηση να διαβεβαιώνει σε όλους του τόνους ότι αποκλείεται ένα νέο lock down της οικονομίας, κανείς δεν πιστεύει ότι το τέλος του 2021 θα μοιάζει με αυτό του 2020, με δεδομένο ότι και το ποσοστό των εμβολιασμών έχει πλέον προσεγγίσει το 70%. Ωστόσο, με την ανακοίνωση των περιορισμών στην πρόσβαση από τους ανεμβολίαστους, κλάδοι όπως η εστίαση και το λιανεμπόριο ζήτησαν νέα μέτρα στήριξης τα οποία σε πρώτη φάση δεν ικανοποιήθηκαν .

Αν όμως η πίεση που υπάρχει σήμερα στο σύστημα υγείας συνεχιστεί ή ενταθεί το επόμενο διάστημα και το πλέγμα των περιορισμών επεκταθεί, τότε το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να ξανακάνει τους υπολογισμούς του. Τούτο με δεδομένο, ότι πλέον έχει ανοίξει και ένα νέο μέτωπο, αυτό της ανόδου των τιμών των καυσίμων για το οποίο έχουν διατεθεί μέχρι στιγμής 620 εκατ. ευρώ, με δέσμευση συνέχισης της κάλυψης μέρους των αυξήσεων για όσο συνεχιστούν.

Έτοιμα μέτρα "ανακούφισης"

Με την ρύθμιση για τα χρέη της πανδημίας από 36 έως και σε 72 δόσεις και τις επιστρεπτέες προκαταβολές οι οποίες κουρεύτηκαν μέχρι και 75%, δεν εξετάζονται προς το παρόν νέα μέτρα επιδοτήσεων. Ανάλογα με την πορεία της αγοράς την εορταστική περίοδο και αν υπάρξει αξιόλογη μείωση των τζίρων, θα εξεταστούν κάποια μέτρα "ανακούφισης".

Για παράδειγμα, θα μπορούσε να παραταθεί η προθεσμία για την έναρξη πληρωμής των δόσεων για τα χρέη της πανδημίας ή και της οφειλής από επιστρεπτέες προκαταβολές, για κάποιο διάστημα 1, 2 ή 3 μηνών. Αυτό είχαν ζητήσει και μέλη επαγγελματικών κλάδων από τον Πρωθυπουργό, κατά τη συνάντηση που είχαν στις αρχές του μήνα παίρνοντας την υπόσχεση ότι το αίτημα θα εξεταστεί. Αυτό αναμένεται να γίνει μέσα στον Δεκέμβριο, ανάλογα βέβαια και με την πορεία της πανδημίας και των συνεπειών που θα έχει στον τζίρο της αγοράς.

Ένα μέτρο το οποίο θα εφαρμοστεί σίγουρα μετά την παράταση του έκτακτου καθεστώτος των κρατικών ενισχύσεων από την ΕΕ μέχρι και το τέλος Ιουνίου, είναι η παράταση του μέτρου της κάλυψης των παγίων δαπανών και τους πρώτους μήνες του 2022.

Πιο συγκεκριμένα, μια σειρά επιχειρήσεων (κυρίως τουριστικές) ζήτησαν από τον Οκτώβριο, το πιστωτικό που εξασφάλισαν για την κάλυψη φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, να παραταθεί και μετά το τέλος του χρόνου.

Τούτο διότι οι υποχρεώσεις που είχαν για το 2021, υπολείπονταν του ποσού που τους αναλογούσε και άρα θα έχαναν το δικαίωμα τους άδικα. Με την παράταση που έδωσε η ΕΕ, το μέτρο μπορεί να παραταθεί και το 2022 χωρίς επιπλέον κόστος.

Με την ίδια λογική μπορούν να πάρουν παράταση και εγγυοδοτικά προγράμματα που έχουν ανεκτέλεστο ποσό ή και οι ενισχύσεις επιχειρήσεων από τις περιφέρειες.

Συντονισμός με ΕΕ

Πριν ληφθούν αποφάσεις θα πρέπει η Ελλάδα να συντονιστεί με την ΕΕ υπο το φως των νέων εξελίξεων. Αυτό θα γίνει προκαταρκτικά αύριο Τρίτη στην συνεδρίαση του Euro working group όπου τα στοιχεία δεν αναμένεται να υπάρχουν πολλές περισσότερες πληροφορίες από ό,τι σήμερα για την νέα μετάλλαξη και σίγουρα στο Eurogroup της επόμενης εβδομάδας.

Εκεί οι υπουργοί Οικονομικών θα συζητήσουν τα πρώτα δεδομένα και θα αποφασιστεί η πορεία από εδώ και πέρα Στην ίδια συνεδρίαση θα συζητηθεί η έκθεση για την 12η αξιολόγηση της Ελλάδας και θα εγκριθεί και η δόση των 767 εκ ευρώ.

Τάσος Δασόπουλος

 

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text