Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Mytilineos: Έγκριση δανείου έως 75 εκατ. από την EBRD για τη νέα μονάδα CCGT

Mytilineos: Έγκριση δανείου έως 75 εκατ. από την EBRD για τη νέα μονάδα CCGT

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Οριστικοποιήθηκε και επίσημα η δανειοδότηση της Mytilineos από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης για τη νέα μονάδα φυσικού αερίου ισχύος 826 MW, με την έγκριση την περασμένη Τετάρτη, 24 Νοεμβρίου, από το Δ.Σ. της EBRD του εξασφαλισμένου δανείου έως 75 εκατομμυρίων ευρώ για την υλοποίηση του έργου.

Υπενθυμίζεται ότι η μονάδα συνδυασμένου κύκλου (CCGT), συνολικής επένδυσης 300 εκατ. ευρώ, βρίσκεται στα τελευταία στάδια κατασκευής της, στο ενεργειακό κέντρο της εισηγμένης στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας. Έτσι, η δοκιμαστική της λειτουργία προγραμματίζεται να ξεκινήσει στις αρχές 2022, ώστε μέσα στο πρώτο 4μηνο του επόμενου έτους να τεθεί σε κανονική λειτουργία.

Με την απόφαση του Δ.Σ. της Τράπεζας, δόθηκε και τυπικά το «πράσινο φως» στο δάνειο, το οποίο ήδη από τον Σεπτέμβριο βρισκόταν σε φάση τελικής έγκρισης. Αναλύοντας το σκεπτικό της δανειοδότησης, η EBRD επισημαίνει πως ο ελληνικός τομέας ηλεκτρικής ενέργειας προχωρά σε έναν θεμελιώδη μετασχηματισμό,  τερματίζοντας την εξάρτησή του από τον λιγνίτη και αντικαθιστώντας τον με μια ευρεία ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και μερικές  μονάδες παραγωγής αερίου σημαντικά χαμηλότερης περιεκτικότητας σε άνθρακα.

«Οικονομικότερη διαδρομή» για τους κλιματικούς στόχους

Σύμφωνα με την Τράπεζα, κατά την εξέταση του πρότζεκτ πραγματοποιήθηκε οικονομική ανάλυση που ενσωματώνει τις σκιώδεις τιμές του άνθρακα και την ασφάλεια του εφοδιασμού, ενώ διεξήχθη αξιολόγηση που εστιάζει στη συνέπεια του έργου με τη μετάβαση του ελληνικού τομέα ηλεκτρικής ενέργειας σε χαμηλές εκπομπές άνθρακα, καθώς και στους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού. Έτσι, η EBTD κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μονάδα «αντιπροσωπεύει την οικονομικότερη διαδρομή για τον ελληνικό τομέα ηλεκτρικής ενέργειας ως προς την επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού», την ίδια στιγμή που δημιουργεί χαμηλό κίνδυνο εγκλωβισμού στη χρήση άνθρακα.

Πέρα από την προσθήκη νέας θερμοηλεκτρικής ισχύος, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης, ο ρόλος του καινούριου σταθμού της Mytilineos στη διασφάλιση ενεργειακής επάρκειας ενισχύεται από τον υψηλό βαθμό απόδοσής του (63%). Όπως είναι γνωστό, η μονάδα θα χρησιμοποιεί τεχνολογία αιχμής, με συνέπεια όχι μόνο να είναι η μεγαλύτερη και πλέον σύγχρονη στην Ελλάδα, αλλά και ο πιο αποδοτικός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής στην Ευρώπη.

 

Πηγή:insider

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text