Αρχική | Χρηματιστήριο | Διεθνείς Αγορές | A-quant: Μεταξύ σφύρας (COVID-19) και άκμονος (πληθωρισμός) οι αγορές

A-quant: Μεταξύ σφύρας (COVID-19) και άκμονος (πληθωρισμός) οι αγορές

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
A-quant: Μεταξύ σφύρας (COVID-19) και άκμονος (πληθωρισμός) οι αγορές

Μεγάλη αναταραχή προκάλεσε στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας η είδηση για το νέο στέλεχος της πανδημίας COVID-19. Οι επιστήμονες ήδη έχουν δώσει το όνομα Omicron στο νέο στέλεχος πού προέρχεται από τη νότιο Αφρική και την Μποτσουάνα. Οι μεγαλύτεροι φόβοι έχουν να κάνουν με την πιθανή υψηλή μεταδοτικότητα αλλά και το κατά πόσο τα υπάρχοντα εμβόλια μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτήν τηνέα μετάλλαξη.Οι αγορές μετοχών εμφάνισαν πολύ μεγάλες απώλειες ενώ στην αγορά συναλλάγματος πολλοί επενδυτές στράφηκαν σε ασφαλή επενδυτικά καταφύγια όπως είναι το ελβετικό φράγκο και το ιαπωνικό γιεν.

Κατά τ’ άλλα δεν υπάρχουν νεότερες εξελίξεις σε σχέση με τη νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών.Οι ΗΠΑ συνεχίζουν τον σχεδιασμό για τη μείωση της ποσοτικής χαλάρωσης (tapering) ενώ στην Ευρώπη δεν υπάρχουν προς το παρόν τέτοιες σκέψεις, ειδικότερα μετά τα τελευταία νέα για την πανδημία η οποία πλήττει την Ευρωπαϊκή ήπειρο περισσότερο από κάθε άλλη περιοχή του πλανήτη.Το αμερικανικό δολάριο εμφάνιζε ισχυρά κέρδη όλη την εβδομάδα, τα οποία και απώλεσε με την ισχυρή διόρθωση της Παρασκευής.

Ο χρυσός παρουσίασε νέα ισχυρή διόρθωση ενώ το πετρέλαιο είχε μία από τις χειρότερες εβδομάδες στην ιστορία του. Πτωτική επίσης ήταν η εβδομάδα και για το Bitcoin που διέψευσε τις προσδοκίες κάποιον επενδυτών πως μαζί με το χρυσό θα αποτελούσε μια λύση σε περιόδους φόβου και ανησυχιών, όπως συνέβη τις τελευταίες ημέρες.

Την τρέχουσα εβδομάδα ,όλα τα βλέμματα θα πέσουν πάνω στην επιστημονική κοινότητα και στα πορίσματα που μπορεί να προκύψουν για τη νέα μετάλλαξη της πανδημίας. Πέρα από αυτό, κυριαρχεί η ανακοίνωση της απασχόλησης στις ΗΠΑ, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη, οι ομιλίες του Jerome Powell της Fed, οι δείκτες PMI για τις κυριότερες οικονομίες του κόσμου,η ανεργία στην ευρωζώνη και στη Γερμανία και ο πληθωρισμός στην Κίνα και στη Γερμανία.

SP500

Ισχυρά πτωτικά έκλεισε την περασμένη εβδομάδα ο αμερικανικός δείκτης SP500, στις 4,580 μονάδες και απώλειες της τάξης του 2.50%. Αξίζει να σημειωθεί πως το σύνολο τη πτώσης οφείλεται στη συνεδρίαση της Παρασκευής, μετά τους φόβους για τη επικράτηση της νέας μετάλλαξης της πανδημίας. Ο δείκτης είχε σταθεροποιητικές και ελαφρώς ανοδικές τάσεις μετά την ανακοίνωση των πρακτικών της Fed, αφού η νομισματική πολιτική και τα επιτόκια αποτελούν καθοριστικό παράγοντα για την πορεία του SP500. Υπάρχουν σειρά θεμάτων τα οποία ήρθαν στην επιφάνεια με τους φόβους της πανδημίας: πιθανή λάθος αύξηση των επιτοκίων σε λάθος χρόνο, επιδείνωση στις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ – Κίνας και ανησυχίες για την αγορά εργασίας σε σχέση με την ανακοίνωση της απασχόλησης την προσεχή Παρασκευή.Ο δέκτης πάντως, νωρίς την τρέχουσα εβδομάδα, δείχνει να αντιδρά ανοδικά, έχοντας υπερβεί την αντίσταση των 4,625 μονάδων.Η αλυσίδα των νέων σε σχέση με τη νέα μετάλλαξη θα καθορίσει εν πολλοίς την πορεία του δείκτη τις επόμενες ημέρες αλλά μία πιθανή προσέγγιση των 4,500 μονάδων θα αποτελέσει ένδειξη ευρύτερης διόρθωσης.

DAX40

Ισχυρά καθοδικά κινήθηκε την εβδομάδα που έφυγε ο γερμανικός δείκτης DAX40, κλείνοντας στις 15,105 μονάδες, με απώλειες που ξεπέρασαν το 6%. Η ευρωπαϊκή ήπειρος πλήττεται περισσότερο από κάθε άλλη περιοχή του κόσμου από την πανδημία αφού ήδη σε πολλές χώρες επικρατεί μερικό ή καιολικό lockdown.Η νέα μετάλλαξη Omicron ήρθε να επιβαρύνει την ήδη δύσκολη κατάσταση και για αυτό οι ευρωπαϊκές αγορές μετοχών υπέστησαν πολύ μεγάλες απώλειες. Η συνεχιζόμενη χαλαρή νομισματική πολιτική στην ευρωζώνη μαζί με κάποιες θετικές οικονομικές ανακοινώσεις στην Γερμανία είχαν δώσει μία ανοδική τάση στον δείκτη μέχρι την Πέμπτη αλλά την Παρασκευή οι απώλειες ήταν βαριές. Στα θετικά της υπόθεσης είναι ότι δεν χάθηκαν οι 15,000 μονάδεςκαι πώς ο δέκτης έχει ανοίξει αυτή την εβδομάδα ανοδικά. Σε ενδεχόμενη συνέχιση της διόρθωσης, καθοριστικές είναι οι 15,000 μονάδες όπως και η ισχυρή στήριξη λίγο κάτω από τις 14,800 μονάδες. Τιμές του DAX40 πάνω από τις 15,770 μονάδες ίσως σηματοδοτήσουν το τέλος της διόρθωσης.

FTSE100

Πτωτικά κινήθηκε ο βρετανικός δείκτης FTSE100 την προηγούμενη εβδομάδα κλείνοντας στις 7,020 μονάδες και απώλειες πάνω από το 2.50%. Αισθητή η πτώση της αγοράς μετοχών στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά αρκετά πιο συγκρατημένη σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες αφού το ποσοστό των εμβολιασμών στη χώρα είναι ιδιαιτέρως υψηλό. Το οικονομικό ημερολόγιο στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν είχε πολλά να προσφέρει εκτός από τους δείκτες PMI που ανακοινώθηκαν πάνω από τις προσδοκίες των αγορών. Πρέπει να αναφέρουμε πως η αναβολή της ανόδου των επιτοκίων από την τράπεζα της Αγγλίας ευνοεί επίσης την αγορά μετοχών. Η εβδομάδα ξεκίνησε με ανοδικό άλμα για τον δείκτη, αν και χρειάζεται καθαρή υπέρβαση των 7,220 μονάδων ώστε να υπάρχουν πιθανότητες η διόρθωση να αποτελεί παρελθόν. Αντίθετα, τυχόν απώλεια των 7,000 μονάδων μάλλον θα σημαίνει ισχυρή κρίση.

Χρυσός

Ισχυρά διορθωτική ήταν η προηγούμενη εβδομάδα για τον χρυσό, με κλείσιμο στα $1,792 και απώλειες πάνω από 3%. Επικράτησαν πτωτικές τάσεις σε αντίθεση με το αρνητικό κλίμα που έχει κυριαρχήσει στις αγορές λόγω του νέου στελέχους της πανδημίας. Μόνο την Παρασκευή υπήρξε μία ελαφρά ανοδική αντίδραση η οποία όμως δεν είχε συνέχεια. Προφανώς οι επενδυτές θεωρούν κρισιμότερο παράγοντα το τέλος της χαλαρής νομισματικής πολιτικής στις Ηνωμένες Πολιτείες και το πιθανό συμμάζεμα του πληθωρισμού που αυτή η κίνηση μπορεί να σημαίνει. Ούτε η πτώση των αποδόσεων των ομολόγων που παραδοσιακά ευνοεί το χρυσό στάθηκε ικανή να δημιουργήσει ανοδικές τάσεις. Το σταυροδρόμι λοιπόν είναι κρίσιμο: κάτω από τα $1,775 ίσως δούμε περαιτέρω διόρθωση αλλά αν υπάρξει υπέρβαση των $1,840 δεν αποκλείεται να δούμε διευρυμένη ανοδική αντίδραση.

Πετρέλαιο

Έντονα διορθωτική ήταν η περασμένη εβδομάδα για το πετρέλαιο με τα futures του επομένου μήνα να κλείνουν στα $68.13, εμφανίζοντας απώλειες που προσέγγισαν το 10%. Είναι φανερό πως η νέα μετάλλαξητου COVID-19 έχει προκαλέσει μεγάλες ανησυχίες σε όλη την κοινότητα για πιθανή μείωση της ζήτησης του πετρελαίου σε περίπτωση που περιοριστούν οι μεταφορές και μετακινήσεις. Αυτοί οι φόβοι ήρθαν να προστεθούν σε μία ήδη καθοδική πορεία των τιμών η οποία έχει ξεκινήσει τέσσερις εβδομάδες πριν. Οι συνολικές απώλειες των τιμών του πετρελαίου έχουν προσεγγίσει το 20% από τα τέλη Οκτωβρίου και έτσι αναμένουμε τα αποτελέσματα της συνεδρίασης του ΟΠΕΚ που σύμφωνα με το Reuters θα γίνει μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα. Ήδη το πετρέλαιο αντιδρά ανοδικά πάνω από τα $70 κι αν προσεγγίσει τα $75 τότε ίσως μπορούμε να μιλάμε για παροδική διόρθωση. Σε περίπτωση όμως απώλειας και πάλι των $70 ή ακόμα περισσότερο των $67,ίσως έχουμε να κάνουμε με μία έντονα καθοδική κίνηση.

EURUSD (Ευρώ – Δολάριο ΗΠΑ)

Ελαφρώς ανοδικά έκλεισε την προηγούμενη εβδομάδα το EURUSD ανοίγοντας στο 1.1289 και κλείνοντας στο 1.1315. Το δολάριο μέχρι την Πέμπτη ήταν ιδιαιτέρως ισχυρό ωθώντας την ισοτιμία χαμηλότερα προς την κρίσιμη στήριξη του 1.1170 - 1.1180αλλά μετά τα νέα για τη νέα μετάλλαξη της πανδημίας η κατάσταση αντιστράφηκε απότομα και η ισοτιμία πήρε πίσω την πτώση της εβδομάδας, εμφανίζοντας και μία μικρή άνοδο. Τα οικονομικά αποτελέσματα από τις ΗΠΑ δεν ήταν αρνητικά ενώ ώθηση στο δολάριο έδωσε και η ανακοίνωση των πρακτικών από τη Fed που συνεχίζει στον τόνο της σφιχτότερης νομισματικής πολιτικής.Η Christine Lagarde επιμένει πως ο υψηλός πληθωρισμός είναι ένα παροδικό φαινόμενο και πώς θα αρχίσει να μειώνεται από το νέο έτος. Η εβδομάδα που διανύουμε είναι πολύ σημαντική μιας και ανακοινώνεται η απασχόληση στις Ηνωμένες Πολιτείες και ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη αλλά φυσικά θα κυριαρχήσει η νέα μετάλλαξη της πανδημίας και οι ειδήσεις που την αφορούν.Η καθοδική τάση για την ισοτιμία δεν έχει ακόμα αλλάξει κι αν το δολάριο ισχυροποιηθεί και πάλι, θα απειλήσει την στήριξή του 1.1170. Τιμές πάνω από 1.14 ίσως δώσουν μεγαλύτερη ώθηση στην ανοδική αντίδραση του EURUSD.

GBPUSD (Βρετανική Στερλίνα – Δολάριο ΗΠΑ)

Πτωτική ήταν η προηγούμενη εβδομάδα για το GBPUSD, που άνοιξε στο 1.3446 και έκλεισε στο 1.3327. Η ισοτιμία δεν μπόρεσε να αντιδράσει ανοδικά παρότι το δολάριο αποδυναμώθηκε αισθητά. Η στερλίνα ακόμα πληρώνει τις πρόσφατες ανακοινώσεις από την τράπεζα της Αγγλίας για καθυστερημένη άνοδο των επιτοκίων, έστω και αν αυτή αναμένεται από τις αγορές να συμβεί μέσα στο 2022. Ένας άλλος επιβαρυντικός παράγοντας για τη στερλίνα είναι και οι πρόσφατες διαμάχες που έχουν ξεσπάσει μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδιαίτερα της Γαλλίας, σε σχέση με το Brexit. Αν το δολάριοδυναμώσει και πάλι, δεν υπάρχει εμφανής στήριξη μέχρι το 1.3170 αλλά τυχόν νύξεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες για καθυστέρηση του tapering,σε συνδυασμό με συνεχιζόμενη αδυναμία του δολαρίου θα μπορούσαν να στρέψουν την ισοτιμία υψηλότερα, προς την περιοχή του 1.35.

USDJPY (Δολάριο ΗΠΑ – Ιαπωνικό Γιεν)

Πτωτικά κινήθηκε την εβδομάδα που μας πέρασε το USDJPY που άνοιξε στο 113.94 και έκλεισε στο 113.28. Μεγάλη η μείωση των αποδόσεων των ομολόγων αυτήν την εβδομάδα. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως το αμερικανικό 10ετές είχε φτάσει μέχρι το 1.69% και τελικά έκλεισε στο 1.48%. Η ισοτιμία μέσα στην εβδομάδα είχε ξεπεράσει αρκετά το 115 αλλά η αδυναμία του δολαρίου από τα πρόσφατα νέα στο μέτωπο της πανδημίας σε συνδυασμό με την ισχυροποίηση του ιαπωνικού νομίσματος που πάντα θεωρείται ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο σε περιόδους κρίσεων,επέφεραν αυτήν την πτώση. Κάτω από το 112.70 η πτώση θα μπορούσε να επιταχυνθεί αλλά σε περίπτωση ανάκαμψης του δολαρίου δεν αποκλείεται να δούμε τιμές πάνω από το 114 και πάλι.

EURJPY (Ευρώ – Ιαπωνικό Γιεν)

Πτωτική η προηγούμενη εβδομάδα (η 6η κατά σειρά) για το EURJPY που άνοιξε στο 128.64 και έκλεισε στο 128.21. Το ευρώ συνεχίζει και είναι αδύναμο μιας και όλες οι δηλώσεις από τους αξιωματούχους της ΕΚΤ, συγκλίνουν πως η χαλαρή νομισματική πολιτική θα συνεχιστεί και πώς τα επιτόκια δεν πρόκειται να αυξηθούν μέσα στο 2022. Από την άλλη πλευρά, το νόμισμα της Ιαπωνίας ενισχύθηκε αισθητά αυτή την εβδομάδα αφού πολλοί επενδυτές το επέλεξαν ως αντιστάθμισμα τους φόβους της πανδημίας. Η τάση που έχει διαμορφωθεί είναι ισχυρά καθοδική αλλά κοντά στο 128 υπάρχει μία πολύ ισχυρή στήριξη η οποία είναι και χαμηλή τιμή 10 περίπου μηνών. Από αυτά τα υπερπωλημένα επίπεδα, δεν αποκλείονται ανοδικές αντιδράσεις.

EURGBP (Ευρώ – Βρετανική Στερλίνα)

Ανοδική ήταν η περασμένη εβδομάδα για το EURGBP το οποίο άνοιξε στο 0.8385 και έκλεισε στο 0.8477. Η στερλίνα εμφανίστηκε ιδιαιτέρως αδύναμη την προηγούμενη εβδομάδα λόγω της διάψευσης των προσδοκιών για αύξηση των επιτοκίων από την τράπεζα της Αγγλίας. Το ευρώ είναι και αυτό αδύναμο άλλα η ισοτιμία βρέθηκε σε χαμηλά 22 μηνών περίπου και έτσι είχε τον χώρο να αντιδράσει ανοδικά. Με δεδομένο πως η πανδημία ταλαιπωρεί την Ευρώπη περισσότερο από το Ηνωμένο Βασίλειο δεν αποκλείεται να δούμε καθοδική στροφή και πάλι προς την περιοχή τιμών του 0.84.

USDCAD (Δολάρια ΗΠΑ – Δολάριο Καναδά)

Ισχυρά ανοδική ήταν η προηγούμενη εβδομάδα για το USDCAD, το οποίο άνοιξε στο 1.2640 και έκλεισε στο 1.2786. Το αμερικανικό νόμισμα αποδυναμώθηκε αισθητά αλλά ακόμα περισσότερο αποδυναμώθηκε το δολάριο Καναδά λόγω της τεράστιας διόρθωσης στις τιμές του πετρελαίου (το πετρέλαιο αποτελεί το σημαντικότερο εξαγωγικό αγαθό για την οικονομία του Καναδά). Η εβδομάδα δεν περιείχε σημαντικές οικονομικές ανακοινώσεις για την οικονομία του Καναδά και έτσι η ισοτιμία κινήθηκε κυρίως στον αστερισμό της πανδημίας και της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών. Τυχόν συνέχιση της ανοδικής πορείας για το USDCAD, θα μπορούσε να οδηγήσει προς την ισχυρή αντίσταση του 1.2950 αλλά αν οι τιμές του πετρελαίου ανακάμψουν δεν αποκλείεται καθοδική στροφή προς το 1.26.

USDCHF (Δολάριο ΗΠΑ – Ελβετικό Φράγκο)

Πτωτική πορεία είχε το USDCHF την προηγούμενη εβδομάδα, αφού το άνοιγμα ήταν στο 0.9276 και το κλείσιμο στο 0.9229. Το δολάριο έχασε έδαφος μετάτα νέα από το μέτωπο της πανδημίας και την καινούργια μετάλλαξη αλλά το ελβετικό φράγκο εκτός από το ότι αποτελεί παραδοσιακά ένα ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο, ευνοήθηκε και λόγω του ελβετικού ΑΕΠ για το τρίτο τρίμηνο το 2021, που ανακοινώθηκε από τις προσδοκίες. Σε τυχόν συνέχιση της καθοδικής πορείας η πιο βασική στήριξη για την ισοτιμία βρίσκεται στην περιοχή τιμών του 0.9085.

AUDUSD (Δολάριο Αυστραλίας – Δολάριο ΗΠΑ)

Πτωτικά έκλεισε η περασμένη εβδομάδα για το AUDUSD το οποίο άνοιξε στο 0.7234 και έκλεισε στο 0.7117. Αδύναμο το δολάριο ΗΠΑ αλλά ακόμα πιο αδύναμο αυτό της Αυστραλίας που δεν συγκεντρώνει τις προτιμήσεις των επενδυτών σε περιόδους ανησυχιών και αποφυγής υψηλού ρίσκου. Επιπλέον, πολλά εμπορεύματα που υφίστανται απώλειες επηρεάζουν αρνητικά το νόμισμα της Αυστραλίας. Θα είναι αρκετά δύσκολο για την ισοτιμία να πέσει κάτω από το 0.71 αφού αυτή η τιμή αποτελεί χαμηλό ενός έτους περίπου αλλά αν αυτό συμβεί, υπάρχει πιθανότητα να δούμε τιμές ακόμα και κάτω από το 0.70.Σε περίπτωση ανοδικής αντίδρασης είτε λόγω συνεχιζόμενης αδυναμίας του αμερικανικού νομίσματος είτε λόγω προσδοκιών για σφιχτότερη νομισματική πολιτική από την τράπεζα της Αυστραλίας και πιθανή αύξηση των επιτοκίων μέσα στο 2022, χρειάζεται να δούμε τιμές πάνω από το 0.7315 ώστε η αντίδραση αυτή sνα έχει βάση.

Bitcoin

Ελαφρώς πτωτική ήταν η προηγούμενη εβδομάδα για το Bitcoin, που έκλεισε στα $57,336 και απώλειες κοντά στο 2.30%. Ήταν η δεύτερη κατά σειρά διορθωτική εβδομάδα για το Bitcoin. Η περίφημη on-chain ανάλυση, η οποία μετράει το ποσοστό των επενδυτών του Bitcoin που είναι σε κέρδος η ζημιά κατά το τελευταίο έτος, δείχνει πως υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση επενδυτών που είναι σε κερδοφόρο περιοχή και οι οποίοι αν αποφασίσουν να ρευστοποιήσουν θα προκαλέσουν μεγαλύτερη πίεση στις τιμές.Αξίζει επίσης να σημειωθεί πώς σε μία εβδομάδα που επικράτησαν ανησυχίες παγκοσμίως, το Bitcoin δεν επελέγη από τους επενδυτές ως ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο. Κρίσιμη περιοχή τιμών συνεχίζουν να είναι τα $53,000 και όσο το Bitcoin παραμένει κάτω από τα $60,000, δεν έχει τη δυνατότητα να εισέλθει σε ανοδικό κανάλι.

A-quant: Μεταξύ σφύρας (COVID-19) και άκμονος (πληθωρισμός) οι αγορές

H aQuant αναπτύσσει και παρέχει εργαλεία και υπηρεσίες σε θεσμικούς επενδυτές, hedge funds, επιχειρήσεις & family offices με σκοπό να ενισχύσει την ικανότητά τους στην κατανομή κεφαλαίου και τις αποδόσεις τους. Η aQuant αναλύει και μοντελοποιεί μια σειρά οικονομικών χρονοσειρών με τη χρήση αλγορίθμων Τεχνητής Νοημοσύνης και Μηχανικής Μάθησης.

Η ομάδα της aQuant αποτελείται από ειδικούς στην Τεχνητή Νοημοσύνη, την Πληροφορική, στα IT Services, στα Υπολογιστικά Χρηματοοικονομικά και στο Trading με πάνω από 25 χρόνια εμπειρίας ο καθένας, έχοντας εργαστεί σε Hedge funds, χρηματοοικονομικές εταιρείες, ερευνητικά ινστιτούτα και πανεπιστήμια. Η έδρα της aQuant είναι στην Κύπρο και διαθέτει επίσης γραφεία στην Αθήνα και το Λονδίνο.

 

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text