Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Τελείωσε με το «στοκ» των NPEs η Εθνική Τράπεζα

Τελείωσε με το «στοκ» των NPEs η Εθνική Τράπεζα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τελείωσε με το «στοκ» των NPEs η Εθνική Τράπεζα

Την εκτίμηση της αγοράς ότι διαθέτει το πιο safe story ως προς την εξυγίανση του χαρτοφυλακίου της από μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα επιβεβαίωσαν τα αποτελέσματα 9μήνου της Εθνικής Τράπεζας , με τον οργανισμό να στρέφει πλέον την προσοχή του στις χορηγήσεις και την προσφορά νέων υπηρεσιών, που μπορούν να διευρύνουν τα έσοδα από προμήθειες.

Στις 30 Σεπτεμβρίου, η Εθνική διέθετε απόθεμα (stock) μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (Non Performing Exposures - NPEs) 3,7 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, με συντελεστή κάλυψης από προβλέψεις 70,1%. Αυτό σημαίνει ότι για δάνεια μικτής λογιστικής αξίας 3,7 δισ. ευρώ, διαθέτει συσσωρευμένες προβλέψεις 2,6 δισ. ευρώ. Σε επίπεδο ομίλου, το stock των NPEs ανέρχεται σε 3,8 δισ. ευρώ, με τον συντελεστή κάλυψης προβλέψεων στο 70,2%.

Πέραν, όμως, των υψηλών προβλέψεων, απόρροια και των υπερκερδών από ανταλλαγές ομολόγων με την Ελληνική Δημοκρατία, η Εθνική διαθέτει καλή ποιότητα μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων καθώς περίπου 1,2 με 1,3 δισ. ευρώ από τα 3,7 δισ. είναι ρυθμισμένα δάνεια, τα οποία εξυπηρετούνται κανονικά (σ.σ. καθυστέρηση κάτω των 30 ημερών).

Αρκετά από τα δάνεια της «δεξαμενής» των ρυθμισμένων ενδέχεται να επαναταξινομηθούν, τους προσεχείς μήνες, σε ενήμερα. Η Εθνική έχει ήδη επιδείξει συγκριτικά καλές επιδόσεις σε αυτό το μέτωπο καθώς έχουν ταξινομηθεί, τους τελευταίους μήνες, στα ενήμερα, ρυθμισμένα δάνεια ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ.

Κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα μειώθηκαν κατά 215 εκατ. ευρώ, ενώ υπήρξαν λογιστικές διαγραφές 77 εκατ. ευρώ. Στο 9μηνο, η οργανική μείωση των NPEs ανήλθε σε 443 εκατ. ευρώ, συγκρινόμενη θετικά με τον στόχο της τράπεζας για αύξηση των NPEs, λόγω κορωνοϊού, έως και 0,6 δισ. ευρώ τη διετία 2021-2022.

Η κατάσταση πληρωμών των πελατών που είχαν ενταχθεί σε προγράμματα διευκόλυνσης καταβολής οφειλών (moratoria) παραμένει, σύμφωνα με την τράπεζα, καθησυχαστική, καθώς ποσοστό κάτω του 4% βρισκόταν σε καθεστώς αθέτησης πληρωμών (καθυστέρηση άνω των 90 ημερών) στα μέσα Νοεμβρίου 2021, έντεκα μήνες μετά τη λήξη των εν λόγω προγραμμάτων.

Οι παραπάνω επιδόσεις οφείλονται στη συντηρητική πολιτική που ακολούθησε η Εθνική, όσον αφορά στην παροχή του εργαλείου αναστολής καταβολής δόσεων (moratorium) και βεβαίως στο γεγονός ότι μεγάλο μέρος των δανείων που εντάχθηκαν στην παραπάνω διευκόλυνση είχαν ήδη εξοφλήσει ένα ικανοποιητικό μέρος της αρχικής οφειλής.

Από την άλλη, η μετάλλαξη Όμικρον και οι ενδεχόμενες επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην οικονομική δραστηριότητα, σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση και της παράτασης των προγραμμάτων «Γέφυρα», συντηρούν την ανησυχία για την εμφάνιση νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

Η Εθνική ολοκληρώνει την προεργασία για την τελευταία τιτλοποίηση χαρτοφυλακίου με ρυθμισμένα δάνεια όλων των κατηγοριών. Πρόκειται για το project Frontier II, περιμέτρου γύρω στο 1,3 δισ. ευρώ, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του Α' εξαμήνου 2022, μειώνοντας το NPE ratio σε μονοψήφια επίπεδα (σ.σ. στις 30/9 ανερχόταν σε 11,9% σε Ελλάδα και 11,8% 1 σε όμιλο).

Με δεδομένο ότι διαθέτει υπερεπάρκεια προβλέψεων, δεν υπάρχει προϋπολογισθείσα ζημιά για την τιτλοποίηση Frontier II. Υπενθυμίζεται ότι η τράπεζα «ρόλαρε» αχρησιμοποίητες προβλέψεις από την τιτλοποίηση Frontier, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί τις προσεχείς ημέρες, με την απο-αναγνώριση του χαρτοφυλακίου δανείων από την τράπεζα.

Στόχος της Εθνικής είναι να μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα στο 1,6 δισ. ευρώ στην Ελλάδα (1,8 δισ. στον όμιλο), ως το τέλος του 2022, κίνηση που σε συνδυασμό με την αύξηση των χορηγήσεων θα οδηγήσει το NPE ratio σε επίπεδα αντίστοιχα του μέσου ευρωπαϊκού όρου. Το κόστος πιστωτικού κινδύνου, σύμφωνα με την παλαιά καθοδήγηση της Εθνικής, θα διαμορφωθεί σε 60 μ.β.

 

Χρήστος Κίτσιος

Πηγή : euro2day.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text