Αρχική | Χρηματιστήριο | Διεθνείς Αγορές | UBS: Έξι λόγοι για ψυχραιμία και όχι πανικό στις αγορές

UBS: Έξι λόγοι για ψυχραιμία και όχι πανικό στις αγορές

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
UBS: Έξι λόγοι για ψυχραιμία και όχι πανικό στις αγορές

Την τελευταία εβδομάδα, οι ειδήσεις για αυξανόμενα κρούσματα COVID-19 στην Ευρώπη και την εκ νέου επιβολή περιορισμών, δεν διατάραξαν τις αγορές μετοχών. Η διαφορά με την παραλλαγή Όμικρον είναι ότι επανέφερε ανησυχίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, σημειώνει η UBS.

"Συμμεριζόμαστε την ανησυχία των αγορών για την εμφάνιση της νέας παραλλαγής και θα παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις. Ωστόσο, συμβουλεύουμε τους επενδυτές να μην βγάζουν βιαστικά συμπεράσματα με βάση μικρά δείγματα δεδομένων και μη επίσημες αναφορές με δυνητικά μεγάλα περιθώρια λάθους", σημειώνει η ελβετική τράπεζα και επισημαίνει πως τις επόμενες μέρες θα μάθουμε περισσότερα τα οποία θα αποσαφηνίσουν τα πράγματα και εντοπίζει 6 σημαντικά μέτωπα:

- Μέχρι στιγμής, τα αρχικά συμπεράσματα βασίζονται σε περιορισμένα δεδομένα και αναφορές από τη Νότια Αφρική, οδηγώντας σε ένα δυνητικά μεγάλο περιθώριο λάθους. Επί του παρόντος, μόνο το 24% του πληθυσμού της Νότιας Αφρικής είναι πλήρως εμβολιασμένο, σύμφωνα με το Our World in Data (OWID). Είναι πολύ νωρίς για να πούμε πόσο πιο μεταδοτική είναι αυτή η παραλλαγή σε έναν καλά εμβολιασμένο πληθυσμό.

- Τα ποσοστά μόλυνσης στη Νότια Αφρική συνολικά αυξάνονται, με βάση δεδομένα από το OWID και εθνικές πηγές. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι ο κινητός μέσος όρος των ημερήσιων μολύνσεων επτά ημερών ανά εκατομμύριο έχει ανέβει σε περίπου 26, από περίπου 6 στις αρχές Νοεμβρίου, αλλά εξακολουθεί να είναι πολύ κάτω από το ανώτατο όριο του 330 τον Ιούλιο. Είναι επίσης πολύ κάτω από τα hotspot στην Ευρώπη, όπως η Αυστρία με 1.425 ανά εκατομμύριο.

-    Επίσης, σημειώνει η UBS, είναι πολύ νωρίς για να καθοριστεί εάν ο μεγάλος αριθμός μεταλλάξεων θα μεταφραστεί σε μια πιο μολυσματική και μεταδοτική ασθένεια. Θα χρειαστούν πιθανώς αρκετές εβδομάδες για να προσδιορίσουν οι επιστήμονες την ευαισθησία της νέας παραλλαγής σε αντισώματα και εμβόλια. Ο αριθμός των μεταλλάξεων είναι μεγάλος όμως, ενώ ορισμένες από αυτές τις μεταλλάξεις έχουν συσχετιστεί με μέτρια αντοχή στα εμβόλια σε άλλες παραλλαγές, ο συνδυασμένος αντίκτυπός τους δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί.

-    Άλλα στελέχη COVID-19 που έμοιαζαν ανησυχητικά απέτυχαν να εξαπλωθούν ευρέως. Για παράδειγμα, η παραλλαγή C.1.2, η οποία εμφανίστηκε νωρίτερα φέτος και η οποία επίσης είχε μεταλλαχθεί σε μεγάλο βαθμό και αρχικά θεωρήθηκε ότι ήταν περίπου 15% πιο μεταδοτική από τη Δέλτα, τώρα αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 5% των περιπτώσεων στη Νότια Αφρική.

- Μια ανησυχία είναι ότι εάν η παραλλαγή Όμικρον είναι δραματικά διαφορετική, θα χρειαστούν νέα εμβόλια. Όμως, ενώ κάποιος βαθμός διαφυγής εμβολίων (και αντισωμάτων) είναι δυνατή, η ολική αποφυγή είναι απίθανη, κατά την άποψη της UBS.

Οι κατασκευαστές εμβολίων έχουν υποδείξει ότι πρώιμα δεδομένα σχετικά με τη σχετική αποτελεσματικότητα των εμβολίων τους θα πρέπει να είναι διαθέσιμα τον Δεκέμβριο. Ειδικά οι παραγωγοί MRNA είναι σε θέση να αναπτύξουν γρήγορα νέα εμβόλια. Ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer είπε ότι η εταιρεία μπορεί να παραδώσει μια νέα παραλλαγή εμβολίου εντός 100 ημερών, με 4 δισεκατομμύρια δόσεις τους πρώτους 12 μήνες μετά. Η Novavax και η Moderna ανέφεραν και οι δύο ότι τα νέα εμβόλια βρίσκονται ήδη υπό ανάπτυξη.

- Τα αντιιικά, ένα νέο όπλο κατά της COVID-19 που έστειλε τις αγορές υψηλότερα, αναμένεται επίσης να είναι διαθέσιμα στις αρχές του 2022. Αυτά δεν λειτουργούν στοχεύοντας την πρωτεΐνη ακίδα και δεν υπάρχει κανένας λόγος να πιστεύουμε ότι θα είναι αναποτελεσματικά έναντι της νέας παραλλαγής.

Όπως σημειώνει η UBS, δεδομένων των διαθέσιμων πληροφοριών, το βασικό της σενάριο  είναι ότι η παραλλαγή Όμικρον δεν δικαιολογεί αλλαγή στην άποψή της ότι η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε (ανώμαλο) δρόμο για πλήρη επαναλειτουργία και ότι η ανάπτυξη θα είναι ισχυρή. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι ανησυχίες σχετικά με τον αντίκτυπο του COVID-19 στις προοπτικές ανάπτυξης θα πρέπει επίσης να μειώσουν τις ανησυχίες των επενδυτών σχετικά με την πρόωρη αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής. Πριν από τις Ημέρα των Ευχαριστιών, την περασμένη εβδομάδα, οι επενδυτές ανησυχούσαν περισσότερο για τη σύσφιξη των οικονομικών συνθηκών μετά τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, μια πιο επιθετική αλλαγή στη ρητορική από ορισμένους αξιωματούχους της Fed και τον επαναδιορισμό του Jerome Powell ως προέδρου της Fed.

"Τις επόμενες εβδομάδες, θα παρακολουθούμε την ανάπτυξη των περιπτώσεων της νέας παραλλαγής, τη γεωγραφική της εξάπλωση και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων, ενώ θα αναμένουμε δεδομένα αποτελεσματικότητας από τους παραγωγούς εμβολίων", προσθέτει η UBS. Η βραχυπρόθεσμη μεταβλητότητα στις αγορές πιθανότατα οφείλεται στον ρυθμό αύξησης των συνολικών κρουσμάτων, στα μέτρα κινητικότητας και ταξιδίων, στον εντοπισμό της παραλλαγής σε διαφορετικές τοποθεσίες και στις μη επίσημες παρατηρήσεις γύρω από τη σοβαρότητα της νόσου. Τα δεδομένα υψηλότερης ποιότητας που απαιτούνται για ουσιαστική ανάλυση θα έρθουν πιθανότατα αργότερα, τονίζει η ελβετική τράπεζα.

Οι κίνδυνοι σε αυτή την άποψη της UBS, όπως επισημαίνει, περιλαμβάνουν η μετάλλαξη να είναι εξαιρετικά ανθεκτική στα εμβόλια και τα αντισώματα, οι αντιικές θεραπείες να αποδειχτούν αναποτελεσματικές και οι μεγάλες οικονομίες να εφαρμόσουν ταχύτερα και πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα που θα επηρεάσουν σημαντικά την ανάπτυξη του ΑΕΠ.

Τι πρέπει να κάνουν οι επενδυτές;

Η UBS συμβουλεύει τους επενδυτές να μην κάνουν βιαστικές αλλαγές στην επενδυτική στρατηγική και συνιστά να παραμείνουν επενδεδυμένοι στις αγορές. Μια περίοδος αστάθειας της αγοράς μετά από ένα τόσο ισχυρό ράλι δεν θα πρέπει να αποτελεί μεγάλη έκπληξη. Αλλά χρησιμεύει ως υπενθύμιση της αξίας της διαφοροποίησης μεταξύ των αγορών και των κλάδων.

Έτσι, η UBS διατηρεί τη θετική της άποψη για τον κλάδο της Ενέργειας και των Τραπεζών παρά την τελευταία αυτή περίοδο αστάθειας. Πιστεύει ότι ο ενεργειακός τομέας θα υποστηριχθεί από τις τιμές του πετρελαίου που είναι πιθανό να παραμείνουν υψηλές φέτος και το επόμενο έτος. Προβλέπει ότι το αργό Brent θα φτάσει τα 90 δολ./βαρέλι μέχρι τον Μάρτιο. Παρά την προηγούμενη εμφάνιση νέων στελεχών του ιού, από τον Απρίλιο του 2020 η ζήτηση πετρελαίου αυξάνεται σταθερά, αν και ήταν άνιση μεταξύ των περιοχών και των προϊόντων πετρελαίου. Αναμένει αυτή η τάση να συνεχιστεί, με τη ζήτηση πετρελαίου κοντά στα 100 εκατ. βαρέλια την ημέρα επί του παρόντος. Ο ΟΠΕΚ έχει καθυστερήσει μια τεχνική συνεδρίαση κατά δύο ημέρες έως την Πέμπτη, δίνοντας έτσι χρόνο να σταθμίσει τον αντίκτυπο της Όμικρον.

Επίσης, η UBS συστήνει το κυνήγι ευκαιριών που προσφέρει ο κλάδος υγειονομικής περίθαλψης. Παρότι η ανάπτυξη αναμένεται ισχυρή στις αρχές του 2022, ευνοώντας τους κυκλικούς κλάδους, η επιβράδυνση κατά τη διάρκεια του έτους θα αρχίσει πιθανώς να ευνοεί πιο συντηρητικούς τομείς της αγοράς, όπως ο τομέας υγειονομικής περίθαλψης.

Η UBS επισημαίνει επίσης πως οι επενδυτές θα πρέπει να αναζητήσουν παράλληλα μη συμβατικές αποδόσεις, διότι τα επιτόκια, οι αποδόσεις των ομολόγων και τα πιστωτικά περιθώρια παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα με βάση τα ιστορικά δεδομένα. Τα εξασφαλισμένα δάνεια ΗΠΑ, οι σύνθετες πιστώσεις, οι ιδιωτικές πιστώσεις και οι μετοχές που καταβάλλουν μέρισμα παρουσιάζουν ελκυστική εικόνα.

 

Της Ελευθερίας Κούρταλη

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text