Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Eurobank Equities – 1-1,2 δισ. ευρώ κοστίζουν στην Ελλάδα δύο εβδομάδες lockdown

Eurobank Equities – 1-1,2 δισ. ευρώ κοστίζουν στην Ελλάδα δύο εβδομάδες lockdown

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Eurobank Equities – 1-1,2 δισ. ευρώ κοστίζουν στην Ελλάδα δύο εβδομάδες lockdown

Το  χρηματιστήριο της Αθήνας που συνεχίζει εφέτος να υπο αποδίδει σε σχέση με τις ευρωπαϊκές αγορές (+8% έναντι +20%), δοκιμάζεται εκ νέου μετά και την εμφάνιση της μετάλλαξης «Όμικρον» η οποία προσθέτει μια επιπλέον πηγή ανησυχίας, δεδομένων των πρώιμων ενδείξεων για υψηλότερη μεταδοτικότητα από τη «Δέλτα», εκτίμησε η Eurobank Equities. Το κρίσιμο ερώτημα αφορά στην αποτελεσματικότητα ή όχι των υπαρχόντων εμβολίων έναντι της νέας μετάλλαξης, κάτι για το οποίο  θα χρειαστούν δύο  εβδομάδες αυξάνοντας τη μεταβλητότητα στις αγορές.

To κόστος για την οικονομία

Σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή,  παρά τις διαβεβαιώσεις  κυβερνητικών αξιωματούχων πως ένα πλήρες κλείσιμο της οικονομίας  θα πρέπει να αποκλειστεί, εντούτοις, σύμφωνα με τους υπολογισμού της, ένα πλήρες lockdown δύο εβδομάδων θα κόστιζε στην ελληνική οικονομία  1-1,2 δισ. ευρώ, κάτι που μεταφράζεται σε επιβράδυνση 0,6% – 0,7% του ΑΕΠ.

Από την άλλη πλευρά, όπως εκτιμά, με την ανάπτυξη στο  7% – 8% το 2021 και  στο 4,5% – 5% το 2022, το γενικό πλαίσιο φαίνεται αρκετά υποστηρικτικό για τις ελληνικές μετοχές, παρά τις γνωστές διεθνείς προκλήσεις. Σύμφωνα με την Eurobank Equities, οι ελληνικές μετοχές διαπραγματεύονται με έκπτωση (discount) 25-30% σε σχέση με την Ευρώπη, ενώ «βλέπει« την όποια διόρθωση ως ευκαιρία τοποθετήσεων  και ένα ενδιαφέρον σημείο εισόδου στην αγορά.

Συστήνει  τοποθετήσεις σε μετοχές με υψηλές και βιώσιμες μερισματικές αποδόσεις, με περιορισμένες επιπτώσεις από τον πληθωρισμό κόστους (π.χ. ΟΠΑΠ), μετοχές που προσφέρουν έκθεση στην «πράσινη μετάβαση» (π.χ. ΔΕΗ, Μυτιληναίος),  τράπεζες, εν όψει της «μεγάλης εξυγίανσης» από τα NPEs, της πιστωτικής επέκτασης και των ακόμη ελκυστικών αποτιμήσεων ( τοπ επιλογή η ΕΤΕ) και  κυκλικές μετοχές και τίτλους που ωφελούνται από το άνοιγμα της οικονομίας (ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Motor Oil).

 

Πηγή:ΟΤ

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text