Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Δελτίο βασικών διεθνών ειδήσεων 29/11/2021

Διαβάσαμε - Δελτίο βασικών διεθνών ειδήσεων 29/11/2021

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Διαβάσαμε - Δελτίο βασικών διεθνών ειδήσεων 29/11/2021

Διαβάστε τις κυριότερες ειδήσεις της ημέρας στις διεθνείς αγορές

Η κρίση που έχει ξεσπάσει στην Τουρκία έχει προέλθει ,σε μεγάλο βαθμό, από εσωτερικές αποφάσεις, και ειδικότερα του Ερντογάν, με κύρια έκφραση τις εξωτερικές οικονομικές σχέσεις της Τουρκίας. Είναι δηλαδή μία κρίση του εξωτερικού ισοζυγίου συναλλαγών που πλησιάζει (δεν έχει συμβεί ακόμα) να πάρει την μορφή του “sudden stop crisis”, δηλαδή της απότομης διακοπής της εισροής κεφαλαίων από το εξωτερικό, όπως είχε εμφανιστεί και στις ευρωπαϊκές μνημονιακές χώρες το 2008 αλλά είχε ζήσει η Τουρκία ξανά το 2001 και τότε είχε κρατήσει επτά χρόνια.Τα μακροχρόνια αίτια της κρίσης σχετίζονται στο ότι η τουρκική οικονομία έχει ένα πολύ μεγάλο πλεονέκτημα, την πληθυσμιακή της δύναμη και διαθέτει πολύ μεγάλη εσωτερική αγορά αλλά της λείπει η ενεργειακή επάρκεια και η καινοτομική διάσταση που θα της επέτρεπε μία δυναμική μεγέθυνση στον 21ο αιώνα. Μία τέτοια αναπτυσσόμενη οικονομία συνήθως υποφέρει από περιοδικές κρίσεις του εξωτερικού ισοζυγίου πληρωμών. Η εξέλιξη όμως μπορεί να πάρει οξύτερη μορφή αναλόγως με τις οικονομικές και πολιτικές συγκυρίες, εδώ.

Το όραμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δημιουργήσει μία ενιαία κεφαλαιαγορά έρχεται όλο και πιο κοντά, αν και εξακολουθεί να παραμένει αργή διαδικασία. Πάντως, όσο αργή κι αν είναι, κατατείνει στο να διαβρώσει περαιτέρω το στάτους που διαθέτει το Ηνωμένο Βασίλειο ως ο κόμβος της επενδυτικής τραπεζικής στη Γηραιά Ήπειρο. Ο μεγαλόπνοος σχεδιασμός ξεκίνησε στην Ε.Ε. το 2015 με στόχο μία ενιαία αγορά τίτλων και χρεογράφων. Αυτό θα διευκόλυνε τις εταιρείες να εκδίδουν ομόλογα και μετοχές, καθώς θα μπορούσαν να διασπείρουν τον κίνδυνο και να μην εξαρτώνται τόσο μόνο από τραπεζικά δάνεια για τη χρηματοδότησή τους. Αυτή την εβδομάδα η Ε.Ε. παρουσίασε προτάσεις για την εισαγωγή ενιαίου πλαισίου τιμών για τις μετοχές και τα ομόλογα εταιρειών, οι οποίες είναι εισηγμένες σε όλα τα χρηματιστήρια των κρατών-μελών, καθώς και μία ενιαία πύλη για εταιρική ενημέρωση, η οποία μοιάζει με την αντίστοιχη του συστήματος Εντγκαρ στη Γουόλ Στριτ, εδώ.

Η κρίση της εφοδιαστικής αλυσίδας η οποία έχει συνδράμει στην αύξηση του πληθωρισμού μπορεί να επιδεικνύει σημάδια υποχώρησης στις ΗΠΑ, αλλά χειροτερεύει στην Ευρώπη. Οι δείκτες που κατασκευάστηκαν από το Bloomberg Economics συγκεντρώνουν πληθώρα στοιχείων όπως τα αποθέματα και τις παραγγελίες. Το θετικό πρόσημο σημαίνει χειροτέρευση της κρίσης, ενώ το αρνητικό σηματοδοτεί πλεόνασμα αγαθών.Ο αμερικανικός δείκτης κατέγραψε μείωση τον Οκτώβριο, αν και ακόμη βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά. Η ανακούφιση της κρίσης αυτής οφείλεται στα μέτρα της κυβέρνησης Biden για τη βελτίωση της εύλογης λειτουργίας των λιμανιών της Δυτικής Ακτής των ΗΠΑ.Ωστόσο,ο δείκτης του τομέα υπηρεσιών συνεχίζει να καταγράφει αύξηση, ενώ η έλλειψη εργατικού δυναμικού συνεχίζεται.Στην Ευρωζώνη, τα πράγματα συνεχίζουν να χειροτερεύουν. Οι ελλείψεις στην εφοδιαστική αλυσίδα αύξησαν τον πληθωρισμό στο 4,1% τον Οκτώβριο.Η αναλογία των παραγγελιών-προς-αποθεματικών στα εργοστάσια της Ευρώπης αυξάνεται. Η Γερμανία και η Βρετανία, συνάμα, έχουν έλλειψη εργατικού δυναμικού η οποία ενδέχεται να οδηγήσει σε αύξηση των μισθών των εργαζομένων.Mε τον πληθωρισμό στη Βρετανία να βρίσκεται στο 4,2%, η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια νωρίτερα από τις Fed και ΕΚΤ. Παρ’ όλα αυτά, όλες οι κεντρικές τράπεζες αυτές αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα: η αύξηση των επιτοκίων ενδέχεται να περιορίσει τη ζήτηση αντί να αυξήσει την προσφορά και μπορεί να αποσβέσει οποιαδήποτε οικονομική ανάκαμψη μαζί με τον πληθωρισμό, εδώ.

Για τον μεγαλύτερο βιομηχανικό εκσυγχρονισμό του τελευταίου αιώνα στη Γερμανία κάνει λόγο ο εν αναμονή καγκελάριος Olaf Scholz, ανακοινώνοντας το πρόγραμμα μετάβασης προς μια πράσινη οικονομία, μέρος του κυβερνητικού προγράμματος του επερχόμενου συνασπισμού. Το κύριο ερώτημα αφορά, όμως, την πηγή χρηματοδότησης αυτών των φιλόδοξων σχεδίων, θέμα που απασχολεί τον συνασπισμό Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Φιλελεύθερων Δημοκρατών.Οι Πράσινοι στήριξαν την προεκλογική τους εκστρατεία σε δέσμευση για δαπάνες 50 δισ. ευρώ τον χρόνο για τη μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, απαιτώντας αυτό να γίνει με την άρση του κανόνα ισοσκελισμένων προϋπολογισμών. Οι Φιλελεύθεροι έθεσαν ως προϋπόθεση συμμετοχής τους στον συνασπισμό τη διατήρηση των φόρων στα σημερινά επίπεδα και του κανόνα για τον προϋπολογισμό, γνωστού ως «φρένο του χρέους».Το γερμανικό φρένο χρέους, όμως, συνταγματικά κατοχυρωμένο από το 2009, περιορίζει τον ετήσιο δανεισμό στο 0,35% του ΑΕΠ, ποσόν που κυμαίνεται γύρω στα 12 δισ. τον χρόνο, πολύ μακριά από τα 50 δισ. ευρώ του προγράμματος των Πρασίνων. Η επερχόμενη κυβέρνηση ενδέχεται, πάντως, να βρει τρόπους να παρακάμψει την απαγόρευση δανεισμού, εδώ.

Μεγάλη αναταραχή προκάλεσε στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας η είδηση για το νέο στέλεχος της πανδημίας  του κορονοϊου -την μετάλλαξη “”Ομικρον”.Ωστόσο, οι ΗΠΑ συνεχίζουν τον σχεδιασμό για τη μείωση της ποσοτικής χαλάρωσης (tapering) ενώ στην Ευρώπη δεν υπάρχουν προς το παρόν τέτοιες σκέψεις, ειδικότερα μετά τα τελευταία νέα για την πανδημία η οποία πλήττει την Ευρωπαϊκή ήπειρο περισσότερο από κάθε άλλη περιοχή του πλανήτη.Το αμερικανικό δολάριο εμφάνιζε ισχυρά κέρδη όλη την εβδομάδα, τα οποία και απώλεσε με την ισχυρή διόρθωση της Παρασκευής. Ο χρυσός παρουσίασε νέα ισχυρή διόρθωση ενώ το πετρέλαιο είχε μία από τις χειρότερες εβδομάδες στην ιστορία του. Πτωτική επίσης ήταν η εβδομάδα και για το Bitcoin που διέψευσε τις προσδοκίες κάποιον επενδυτών πως μαζί με το χρυσό θα αποτελούσε μια λύση σε περιόδους φόβου και ανησυχιών.Οι διεθνής δείκτες, όπως ο SP500, ο DAX40 και ο FTSE100, είχαν και αυτοί παρόμοιες πτώσεις την προηγούμενη εβδομάδα, εδώ.

Νέα ερωτήματα ,δυσκολίες και προκλήσεις θέτει, η εμφάνιση της νέας και ισχυρά μεταδοτικής μετάλλαξης Όμικρον. Η Goldman Sachs αναφέρει ότι η χειρότερη πιθανότητα θα ήταν εάν η μετάλλαξη απαιτήσει την επιστροφή σε περιορισμούς που καταστρέφουν την ανάπτυξη. Οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs, διερεύνησαν τέσσερις πιθανότητες.Αρνητικό σενάριο: Η μετάλλαξη Όμικρον μεταδίδεται γρηγορότερα από την Δέλτα. Προκαλεί την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας με ανάπτυξη 2% σε τριμηνιαία βάση ή περίπου 2,5 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από τις σημερινές προβλέψεις του οίκου. Το 2022 η παγκόσμια οικονομία συνολικά, εμφανίζει ανάπτυξη 4,2%. Οι προοπτικές του πληθωρισμού είναι ασαφείς. Πολύ αρνητικό σενάριο: Τόσο η σοβαρότητα της νόσου όσο και η προστασία έναντι της νοσηλείας χειροτερεύουν σημαντικά σε σχέση με τη μετάλλαξη Δέλτα. Η παγκόσμια ανάπτυξη δέχεται βαρύτερο πλήγμα, ενώ οι προοπτικές του πληθωρισμού είναι και πάλι ασαφείς. Σενάριο «λανθασμένου συναγερμού»: Η μετάλλαξη Όμικρον έχει υπερεκτιμηθεί. Μεταδίδεται πιο αργά από την Δέλτα και δεν έχει σημαντικές επιπτώσεις στην παγκόσμια ανάπτυξη και τον πληθωρισμό. Θετικό σενάριο: Η μετάλλαξη Όμικρον είναι λίγο πιο μεταδοτική, αλλά προκαλεί λιγότερο σοβαρή νόσο. Η υπόθεση αυτή επιτρέπει καλύτερα αποτελέσματα από το κεντρικό σενάριο και επιτρέπει την παγκόσμια ανάπτυξη σε υψηλότερα επίπεδα από το 4,2%. Ο πληθωρισμός θα είναι πιθανότατα χαμηλότερος, καθώς η εξισορρόπηση της ζήτησης και η ανάκαμψη στην προσφορά προϊόντων και εργασίας επιταχύνεται, εδώ.

Το Πεκίνο έχει ενισχύσει τη δανειοδοτική υποστήριξή του για τον ιδιωτικό τομέα των επιχειρήσεων, με τα νέα δάνεια προς τις ιδιωτικές επιχειρήσεις να φτάνουν στα πέντε τρισεκατομμύρια γουάν (περίπου 782 δισεκατομμύρια δολάρια) στο δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ρυθμιστικής Επιτροπής της Κίνας για τον Τραπεζικό Τομέα και τον Τομέα των Ασφαλιστικών Εταιριών (CBIRC).Τα ποσά αυτά, αντιστοιχούν στο 53,5% του συνόλου των εταιρικών δανείων για το ίδιο δεκάμηνο, ενώ είναι αυξημένα κατά 1,8% από το επίπεδο των εταιρικών δανείων στις αρχές του 2021, όπως δείχνουν τα ίδια στοιχεία. Η CBIRC θα πιέσει παραπέρα για την υλοποίηση μέτρων ενίσχυσης των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών προς τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, παροτρύνοντας τις τράπεζες, αλλά και τις ασφαλιστικές εταιρίες και φορείς του ίδιου τομέα υπηρεσιών να συνεχίσουν τη βελτίωση προσφοράς των υπηρεσιών τους, σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο της ίδιας επιτροπής, εδώ.

Το ένα πέμπτο των προορισμών παγκοσμίως εξακολουθεί να είναι εντελώς κλειστό για τον τουρισμό.Το 98% όλων των προορισμών εξακολουθούν να έχουν κάποιο είδος ταξιδιωτικού περιορισμού.Σύμφωνα με την Έκθεση Ταξιδιωτικών Περιορισμών του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, 46 προορισμοί (21% όλων των προορισμών παγκοσμίως) έχουν επί του παρόντος εντελώς κλειστά τα σύνορά τους για τους τουρίστες.Από αυτούς, 26 προορισμοί έχουν κλείσει τελείως τα σύνορά τους τουλάχιστον από τα τέλη Απριλίου πέρυσι.Άλλοι 55 (25% όλων των παγκόσμιων προορισμών) εξακολουθούν να έχουν τα σύνορά τους μερικώς κλειστά για τον διεθνή τουρισμό.Ενώ,112 προορισμοί (52% όλων των προορισμών) απαιτούν από τους διεθνείς τουρίστες να υποβάλουν PCR ή τεστ αντιγόνου κατά την άφιξη.Η Ασία και ο Ειρηνικός παραμένουν η περιοχή με τους περισσότερους περιορισμούς, με το 65 τοις εκατό όλων των προορισμών να έχουν κλείσει εντελώς.Συγκριτικά, η Ευρώπη είναι η πιο ανοιχτή παγκόσμια περιοχή στους διεθνείς τουρίστες (7 % των συνόρων εντελώς κλειστά).Ακολουθεί η Αφρική (9%), η Αμερική (10%) και η Μέση Ανατολή (15%) , εδώ.

Οι εξελίξεις σχετικά με την παραλλαγή Όμικρον, οι οποίες ακολουθούνται από τις κινήσεις των κυβερνήσεων για κλείσιμο των συνόρων με σκοπό τον περιορισμό της εξάπλωσής της , μαζί με την έντονα αρνητική ανταπόκριση της αγοράς σε αυτά τα γεγονότα, υπενθυμίζουν αυτήν την οξεία οικονομική ευπάθεια, αναφέρει η ερευνητική εταιρία Capital Economics, σε ανάλυσή της.Οι περισσότερες χώρες έχουν πλέον περιορίσει σε μεγάλο βαθμό τα ταξίδια προς και από τη Νότια Αφρική, όπου πρωτοεμφανίστηκε η παραλλαγή όμικρον.Υποστηρίζει ότι οι περιορισμοί που επιβάλλονται ως απάντηση στον ιό είναι που προκαλούν το μεγαλύτερο μέρος της οικονομικής ζημίας.Εν τω μεταξύ, η άφιξη της παραλλαγής όμικρον στην Κίνα πιθανότατα θα αναγκάσει το Πεκίνο να…αυξήσει τη στρατηγική του «μηδενικού COVID». Αυτό θα σήμαινε τοπικά lockdown καθώς εμφανίζονται κρούσματα, αυστηρότερους περιορισμούς στα περιφερειακά ταξίδια και μεγαλύτερη πιθανότητα τερματισμού λειτουργίας των λιμανιών. Το τελευταίο σημείο που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι το παγκόσμιο οικονομικό σκηνικό είναι πολύ διαφορετικό τώρα από ό,τι στα προηγούμενα κύματα του ιού.Στο περιθώριο, η απειλή μιας νέας, πιο σοβαρής, παραλλαγής του ιού μπορεί να είναι λόγος για τις κεντρικές τράπεζες να αναβάλουν τα σχέδια για αύξηση των επιτοκίων μέχρι να γίνει πιο ξεκάθαρη η εικόνα, εδώ.

Ο πληθωρισμός των τιμών καταναλωτή στην ευρωζώνη πιθανότατα έφτασε σε υψηλό ρεκόρ τον Νοέμβριο, αλλά πολλοί οικονομολόγοι πιστεύουν ότι μπορεί να έχει κορυφωθεί προς το παρόν και επομένως δεν αναμένουν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο το επόμενο έτος.Πολλοί ιδιώτες οικονομολόγοι προβλέπουν ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα μειωθεί σημαντικά στην αρχή του έτους, απηχώντας την άποψη της ΕΚΤ ότι η περίοδος των ραγδαίων αυξήσεων των τιμών θα είναι βραχύβια. Οι εταιρείες που συμμερίζονται αυτήν την άποψη περιλαμβάνουν τις UBS, Morgan Stanley, BNP Paribas και Oxford Economics.Η ΕΚΤ έχει προγραμματιστεί να παρουσιάσει τον Δεκέμβριο τις προσδοκίες της για το 2022. Ωστόσο, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είναι απίθανο να ανακοινώσουν κινήσεις για την αντιμετώπιση της έκρηξης του πληθωρισμού, εκτός από την επιβεβαίωση ότι ένα πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που ξεκίνησε για να αμβλύνει τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας θα τελειώσει το Μάρτιο, εδώ.

Η οικονομική εμπιστοσύνη στη ζώνη του ευρώ υποχώρησε τον Νοέμβριο, καθώς οι καταναλωτές πάλεψαν με την άνοδο του πληθωρισμού και την αναζωπύρωση των λοιμώξεων από τον κορονοϊό που μετέτρεψαν την περιοχή σε εστία πανδημίας για άλλη μια φορά.Ο δείκτης του οικονομικού κλίματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υποχώρησε στο 117,5 τον Νοέμβριο από 118,6 τον προηγούμενο μήνα.Ο δείκτης για τους καταναλωτές έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά μηνών, αντανακλώντας την επιδείνωση των εκτιμήσεων των νοικοκυριών για τις παρελθούσες και μελλοντικές οικονομικές τους συνθήκες, τις προθέσεις τους να κάνουν μεγάλες αγορές και τις προσδοκίες τους για τη γενική οικονομική κατάσταση.Η εμπιστοσύνη στον βιομηχανικό τομέα ήταν σε γενικές γραμμές σταθερή, ενώ βελτιώθηκε για τις υπηρεσίες, εδώ.


Δείτε πίνακα με το καθημερινό κλείσιμο διεθνών δεικτών, σε περιβάλλον excel εδώ.

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text