Αρχική | Χρηματιστήριο | Διεθνείς Αγορές | Τι "βλέπουν" οι ειδικοί για τον πληθωρισμό - Και πώς εκτιμούν ότι θα επηρεάσει τις αγορές

Τι "βλέπουν" οι ειδικοί για τον πληθωρισμό - Και πώς εκτιμούν ότι θα επηρεάσει τις αγορές

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τι "βλέπουν" οι ειδικοί για τον πληθωρισμό - Και πώς εκτιμούν ότι θα επηρεάσει τις αγορές

Αν θεωρεί κάποιος ότι πληρώνει περισσότερα για καθημερινά αγαθά, είναι γιατί όντως αυτά είναι ακριβότερα. Ο πληθωρισμός αυξάνεται με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 30 ετών και δεν φαίνεται να επιβραδύνεται σύντομα. Ορισμένοι εμπειρογνώμονες λένε ότι ο υψηλός πληθωρισμός είναι απλώς ένα παροδικό φαινόμενο, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι θα μπορούσε να παραμείνει υψηλος για αρκετό χρονικό διάστημα και του επόμενου έτους - ή και περισσότερο.

Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή, βασικό μέτρο του πληθωρισμού, αυξήθηκε κατά 6,2% τον Οκτώβριο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Γραφείου Στατιστικής για την Αγορά Εργασίας. Τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και ελλείψεις εργατικού δυναμικού έχουν επιδεινώσει την κατάσταση. Οι τρομαγμένοι επενδυτές κοιτάζουν πλέον το 2022 και αναρωτιούνται πώς θα αντιδράσει η Federal Reserve εάν ο πληθωρισμός δεν μετριαστεί και δεν επιστρέψει στον μακροπρόθεσμο στόχο του 2% της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ.

Παρότι οι φόβοι των επενδυτών για την αύξηση των τιμών συνεχίζουν να εντείνονται, δεν έχουν ακόμη εκτροχιάσει τις αγορές. Οι μετοχές παραμένουν κοντά στα ιστορικά υψηλά τους -ενισχυμένες από τα ισχυρά εταιρικά κέρδη τρίτου τριμήνου- και φαίνονται έτοιμες για ένα ακόμα ράλι κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου.

Ωστόσο, οι ειδικοί της αγοράς και οι οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν από το Forbes πιστεύουν σε μεγάλο βαθμό ότι ο πληθωρισμός ήρθε για να μείνει, γεγονός που θα μπορούσε να εκτροχιάσει εν τέλει τις αγορές. Παραμένουν επίσης αισιόδοξοι για την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ μακροπρόθεσμα, παρότι "βλέπουν” μια περίοδο υψηλότερου κόστους. Η κύρια ανησυχία τους, λένε, είναι πώς θα αντιδράσει η Federal Reserve - και πώς η αντίδρασή της θα επηρεάσει τις αγορές, στις οποίες αναμένονται "αναταράξεις” το επόμενο έτος.

Η Federal Reserve ανακοίνωσε τον προηγούμενο μήνα ότι θα ξεκινήσει να μειώνει την άνευ προηγουμένου τόνωση που παρείχε στις αγορές από την έναρξη της πανδημίας, γεγονός που επίσης κάνει τους επενδυτές επιφυλακτικούς.

Ο πρόεδρος της Fed Μινεάπολις, Neel Kashkari, δήλωσε στο πλαίσιο συνέντευξής του στο CBS News νωρίτερα τον Νοέμβριο ότι οι επενδυτές δεν πρέπει "να αντιδρούν υπερβολικά σε ορισμένους από αυτούς τους προσωρινούς παράγοντες”. "Τα μαθηματικά υποδηλώνουν ότι πιθανότατα θα δούμε σε έναν βαθμό υψηλότερες μετρήσεις τους επόμενους μήνες, πριν αυτές αρχίσουν να υποχωρούν”, πρόσθεσε.

Ας δούμε όμως τις εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό ορισμένων κορυφαίων παραγόντων της Wall Street.

Mark Zandi επικεφαλής οικονομολόγος της Moody’s

Η τρέχουσα άνοδος του πληθωρισμού οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην πανδημία και πιο συγκεκριμένα στη μετάλλαξη Δέλτα, η οποία προκάλεσε "ένα κλασικό σοκ από πλευράς προσφοράς που επιβράδυνε την οικονομική ανάπτυξη”, αναφέρει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Moody’s, Mark Zandi.

"Καθώς η πανδημία υποχωρεί και το κύμα του στελέχους Δέλτα εξασθενεί, ο πληθωρισμός σταδιακά θα αρχίσει να μετριάζεται”, εκτιμά. Αυτό δεν θα συμβεί γρήγορα - λόγω των σημαντικών προβλημάτων που έχουν ανακύψει στις αλυσίδες εφοδιασμού και στην αγορά εργασίας, διευκρινίζει, αλλά εκτιμά ότι έως τις αρχές του 2023 ο πληθωρισμός θα βρίσκεται κοντά στον στόχο που έχει θέσει η Federal Reserve.

Παρότι τα "χειρότερα έχουν περάσει” για τις αλυσίδες εφοδιασμού, θα χρειαστεί αρκετό διάστημα του επόμενου έτους προκειμένου να μετριαστούν τα προβλήματα στην προσφορά και να φτάσουμε στο σημείο όπου οι πληθωριστικές πιέσεις θα αρχίσουν να περιορίζονται, προβλέπει ο Zandi. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Moody’s εκτιμά ότι η οικονομική ανάπτυξη θα παραμείνει ισχυρή - και μάλιστα θα πρέπει να επιταχυνθεί καθώς ο πληθωρισμός θα υποχωρεί και η μετάλλαξη Δέλτα θα εξασθενεί.

Τα πρόσφατα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας, τις λιανικές πωλήσεις, τις πωλήσεις αυτοκινήτων και τις αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας δείχνουν σημεία βελτίωσης, επισημαίνει.

Υπάρχουν, πάντως, πολλές πιθανότητες οι αγορές να χαρακτηριστούν από μεγαλύτερη μεταβλητότητα το 2022, με "ενδείξεις κερδοσκοπίας και υψηλές αποτιμήσεις, λέει ο Zandi, προσθέτοντας ότι οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων θα είναι "πολύ ευάλωτες στα υψηλότερα επιτόκια”. Εάν η Federal Reserve χρειαστεί να δράσει πιο επιθετικά και επισπεύσει την αύξηση των επιτοκίων, ο Zandi αναμένει "δύσκολες ώρες” για τις αγορές το 2022, με μια διόρθωση να φαίνεται στον ορίζοντα.

Jeremy Siegel καθηγητής Οικονομικών στη σχολή Wharton School of Business του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια

Παρότι η Fed επαναλαμβάνει συνεχώς την άποψη ότι ο υψηλός πληθωρισμό είναι "παροδικός”, άλλοι εμπειρογνώμονες της αγοράς δεν είναι τόσο σίγουροι και "βλέπουν” το αντίθετο.

"Ανησυχώ για τον πληθωρισμό εδώ και λίγο καιρό”, λέει ο Jeremy Siegel, καθηγητής Οικονομικών στη σχολή Wharton Business School του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια. "Το ‘άλμα’ στην προσφορά χρήματος που είδαμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας ήταν άνευ προηγουμένου και αναπόφευκτα θα προκαλέσει άνοδο του πληθωρισμού”, προσθέτει, εκτιμώντας ότι ο σωρευτικός πληθωρισμός τα επόμενα τρία ή τέσσερα χρόνια θα φτάσει το 20% με 25%.

Ο Siegel προειδοποιεί ότι εάν η αγορά λάβει άλλη μια "κακή” μέτρηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή τον Δεκέμβριο, "δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Powell θα αναγκαστεί να επιταχύνει το tapering λόγω πολιτικών και οικονομικών πιέσεων”. Οι δε αγορές θα βιώσουν "αναταράξεις” όταν η Federal Reserve αποφασίσει να ασχοληθεί πιο σοβαρά με την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, και "θα μπορούσαμε εύκολα να δούμε μια διόρθωση της τάξης του 10%-15%”, εκτιμά ο Siegel

"Μόλις η Fed αλλάξει τη στάση της όσον αφορά την αύξηση των επιτοκίων, η αγορά θα πρέπει να κάνει ένα ‘διάλειμμα’, κάποια στιγμή στις αρχές του 2022”, εκτιμά. "Αλλά και πάλι τα εταιρικά κέρδη ήταν εντυπωσιακά - η τρέχουσα είναι μια πολύ καλύτερα εδραιωμένη ανοδική αγορά από ό,τι ήταν το 2000”, σημειώνει.

Η οικονομική ανάπτυξη θα πρέπει να παραμείνει ισχυρή παρά τον υψηλό πληθωρισμό, καθώς η μετάλλαξη Δέλτα εξασθενεί και η οικονομία συνεχίζει να επανεκκινεί, τονίζει. "Θα μπορούσαμε εύκολα να δούμε ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ 4% έως 5% το επόμενο έτος”, προσθέτει.

Mario Gabelli ιδρυτής της επενδυτικής εταιρείας Gamco

Ο δισεκατομμυριούχος και ευρέως γνωστός επενδυτής "αξίας” Mario Gabelli, ο οποίος ίδρυσε την επενδυτική εταιρεία Gamco το 1977, προβλέπει επίσης ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός. "Πρόκειται για έναν κύκλο που έχει μέλλον”, λέει, προβλέποντας ότι το αποτέλεσμα θα είναι η αύξηση των επιτοκίων.

Παρότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, ο Gabelli εκτιμά ότι η οικονομική ανάπτυξη -ωθούμενη από τα ισχυρά εταιρικά κέρδη- θα συνεχιστεί, αν και θα μπορούσε να δει στον ορίζοντα μια διόρθωση της χρηματιστηριακής αγοράς το επόμενο έτος.

Ο Gabelli εκτιμά ότι οι πολλαπλασιαστές των μετοχών είναι πιθανό να περιοριστούν εν όψει της πιο σφικτής νομισματικής πολιτικής από τη Federal Reserve τα επόμενα πέντε έως 10 χρόνια. "Μεγάλο μέρος αυτής της υπερβολής ρευστότητας δημιουργεί κερδοσκοπικές φούσκες που δεν είναι βιώσιμες”, αναφέρει και προσθέτει: "Η χρηματιστηριακή αγορά διαθέτει ‘μαξιλάρια’ σε όρους αύξησης των κερδών και θεμελιωδών μεγεθών, αλλά βλέπω μια πιθανή διόρθωση της τάξης του 10%-15%”.

Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής θεωρεί ότι, παρά το αυξημένο κόστος λόγω του πληθωρισμού, πολλές επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να μετακυλίουν το κόστος αυτό, γεγονός που θα πρέπει να διατηρήσει σε ισχυρά επίπεδα τα κέρδη και τα έσοδά τους. Προς το παρόν, εν μέσω των προβλημάτων στις εφοδιαστικές αλυσίδες και της περιορισμένης αγοράς εργασίας, "οι εταιρείες αντισταθμίζουν τα αποθέματά τους και αυξάνουν τις τιμές”, αναφέρει.

Cathie Wood ιδρύτρια της Ark Invest

Από την άλλη πλευρά, επενδυτές "ανάπτυξης”, όπως η ευρέως γνωστή για τις επιλογές της Cathie Wood, ιδρύτρια της Ark Invest, θεωρούν ότι οι ανησυχίες για την τρέχουσα "έκρηξη” του πληθωρισμού είναι υπερβολικές.

Η Wood προβλέπει ότι οι καινοτομίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η ρομποτική, θα ενισχύσουν την παραγωγικότητα, γεγονός που θα βοηθήσει στη μείωση των τιμών μακροπρόθεσμα.

Ένας άλλος παράγοντας που "δουλεύει” κόντρα στον πληθωρισμό είναι η δύναμη των Αμερικανών καταναλωτών, που έχουν στοκάρει αγαθά, δήλωσε η Wood στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στο Forbes τον προηγούμενο μήνα. "Όταν οι εταιρείες, που πιθανώς έχουν διπλές και τριπλές παραγγελίες αυτήν τη στιγμή, γεμίσουν τα ράφια, πιθανότατα θα διαπιστώσουν ότι οι καταναλωτές έχουν αρκετό απόθεμα”, ανέφερε.

Lisa Foley διευθύνουσα σύμβουλος της επενδυτικής εταιρείας Zevenbergen

Εν μέρει "προβλέψιμη” χαρακτηρίζει την αντίδραση στα τελευταία στοιχεία, του Οκτωβρίου, του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή η Lisa Foley, διευθύνουσα σύμβουλος της Zevenbergen Capital Investments, με υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία 5,7 δισ. δολαρίων. "Δεν φοβάμαι τον πληθωρισμό όσο άλλοι άνθρωποι”, λέει, εκτιμώντας ότι θα είναι "παροδικός”. Η Foley επισημαίνει πως, παρότι ο πληθωρισμός θα χρειαστεί κάποιο χρόνο έως ότου μετριαστεί, η οικονομική ανάπτυξη και τα εταιρικά κέρδη θα παραμείνουν ισχυρά.

"Υπάρχουν ακόμη πολλοί κλάδοι που θα πραγματοποιήσουν σημαντικά κέρδη εν μέσω αυτού του περιβάλλοντος”, λέει, προσθέτοντας ότι πολλές επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να βλέπουν ισχυρή αύξηση εσόδων παρά τον πληθωρισμό καθώς είναι σε θέσει να μετακυλήσουν το αυξημένο κόστος στους καταναλωτές χωρίς να πλήξουν τη ζήτηση.

Matthew McLennan συνεπικεφαλής του Global Value της First Eagle Investment Management

"Δεν μπορώ να θυμηθώ εποχή όπου οι περισσότερες εταιρείες έκαναν λόγο για ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό και αύξαναν τις τιμές”, λέει ο Matthew McLennan, συνεπικεφαλής της ομάδας Global Value της First Eagle Investment Management. "Έχει εκτιναχθεί η ζήτηση, αλλά η προσφορά δεν έχει ανακάμψει”, σημειώνει.

Ο McLennan εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα μετριαστεί κάπως, πριν σταθεροποιηθεί στο επίπεδο του 3% ή 4%. "Εγείρονται πολλά ερωτηματικά για την πορεία της οικονομίας στο μέλλον - τα επόμενα χρόνια η ανάπτυξη μπορεί να είναι χαμηλότερη από εκείνη κατά την προηγούμενη γενιά”, προειδοποιεί.

Η κύρια ανησυχία του, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει μεταβλητότητα στην αγορά, είναι πως "η Fed βρίσκεται πίσω από την καμπύλη” όσον αφορά την αντίδρασή της σε επίπεδο νομισματικής πολιτικής. Η ομοσπονδιακή τράπεζα δεν έχει ακόμη συσφίξει αρκετα την πολιτικής της προκειμένου να αντιμετωπίσει το περιβάλλον του υψηλού πληθωρισμού, σημειώνει, προσθέτοντας ότι αφήνει αντίθετα την οικονομία να ενισχυθεί επιτρέποντας στον πληθωρισμό να ξεπεράσει την τάση.

"Δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα οι αγορές κάποια στιγμή να αντιδράσουν έντονα, φοβούμενες ότι η Fed ακολούθησε λάθος πολιτική”, εκτιμά ο McLennan. "Αν εισέλθουμε σε μια περίοδο αυξημένης μεταβλητότητας στην αγορά λόγω των εντεινόμενων φόβων για τον πληθωρισμό, η Fed μπορεί να δυσκολευτεί να συσφίξει τη νομισματική πολιτική της και να βρεθεί σε μια παράλογη, δυσεπίλυτη κατάσταση”, εξηγεί.

Mohamed El-Erian επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος στην Allianz

"Πιστεύω ότι η Fed χάνει την αξιοπιστία της”, δήλωσε -στο ίδιο μήκος κύματος- και ο Mohamed El-Erian, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz, σε συνέντευξή του την προηγούμενη εβδομάδα. Η Federal Reserve έχει επαναλάβει πολλάκις την άποψη ότι ο πληθωρισμός είναι παροδικός, αλλά δεν είναι έτσι, λέει ο El-Erian. "Δεν είναι παροδικός… θα διαρκέσει για ένα διάστημα”, προσθέτει.

Οι εταιρείες αυξάνουν τις τιμές, τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες διαρκούν περισσότερο από όσο αναμενόταν και οι καταναλωτές στοκάρουν πρόωρα αγαθά, όλα αυτά ασκούν πρόσθετες πιέσεις στον πληθωρισμό, εξηγεί ο El-Erian. Κάλεσε τη Fed να "επανεδραιώσει μια αξιόπιστη άποψη για τον πληθωρισμό” και "να επιταχύνει, τον Δεκέμβριο, το tapering”, προσθέτοντας ότι πρέπει επίσης "να αρχίσει να προετοιμάζει τον κόσμο για αύξηση των επιτοκίων”.

 

Πηγή:Capital.gr

 

 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text