Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Ιαπωνία – Σημάδια ανάκαμψης της βιομηχανίας

Ιαπωνία – Σημάδια ανάκαμψης της βιομηχανίας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ιαπωνία – Σημάδια ανάκαμψης της βιομηχανίας

Αύξηση για πρώτη φορά μετά από τέσσερις μήνες κατέγραψε τον Οκτώβριο η βιομηχανική παραγωγή στην Ιαπωνία, καθώς το άνοιγμα των εργοστασίων στην Ασία μείωσε τους περιορισμούς εφοδιασμού στις αυτοκινητοβιομηχανίες, με ορισμένες οικονομίες που εξαρτώνται από τις εξαγωγές να αγωνίζονται να ανακάμψουν σταθερά.

Η αύξηση ήταν μικρότερη από ό,τι περίμενε η αγορά, υπογραμμίζοντας τον συνεχιζόμενο αντίκτυπο των διαταραχών της παγκόσμιας αλυσίδας εφοδιασμού. Ωστόσο, οι αναλυτές βλέπουν σημάδια βελτίωσης στις προοπτικές.

«Η υποτονική παραγωγή των αυτοκινητοβιομηχανιών επηρέασε τη συνολική παραγωγή της Ιαπωνίας τους τελευταίους τρεις μήνες, αλλά η κατάσταση έχει εκτονωθεί», δήλωσε ο Takeshi Minami, οικονομολόγος στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Norinchukin.

Η εργοστασιακή παραγωγή αυξήθηκε 1,1% από τον προηγούμενο μήνα τον Οκτώβριο, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία, καταγράφοντας την πρώτη αύξηση από τον Ιούνιο. Τον Σεπτέμβριο είχε καταγραφεί πτώση 5,4%, ενώ οι αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Reuters ανέμεναν αύξηση 1,8%.

Αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας (METI) δήλωσε ότι η παραγωγή αυτοκινήτων αυξήθηκε κατά 15,4% σε μηνιαία βάση για πρώτη φορά σε τέσσερις μήνες τον Οκτώβριο καθώς περιορίστηκαν οι επιπτώσεις των ελλείψεων ανταλλακτικών στην Ασία.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν αντισταθμίσει τις περικοπές παραγωγής σε τομείς όπως τα χημικά, ο χάλυβας, τα ηλεκτρονικά εξαρτήματα και οι συσκευές.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, οι αυτοκινητοβιομηχανίες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 15% της βιομηχανικής παραγωγής της Ιαπωνίας, ανακοίνωσαν σχέδια για επιστροφή στην κανονική παραγωγή τον Δεκέμβριο.

«Αν και οι προβλέψεις παραγωγής σε άλλους τομείς φαίνονται αισιόδοξες, τα σχέδια παραγωγής των αυτοκινητοβιομηχανιών είναι σίγουρα σταθερά», είπε ο Minami.

Ωστόσο, πιστεύει ότι πιθανότατα θα χρειαστεί μέχρι τις αρχές του 2022 για να καλύψουν οι εταιρείες τους μήνες απωλειών στην παραγωγή.

Σύμφωνα με άλλα στοιχεία, το ποσοστό ανεργίας της Ιαπωνίας τον Οκτώβριο ήταν 2,7%, από 2,8% τον περασμένο μήνα στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο.

 

Πηγή : ot.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text