Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Η Ευρώπη τραβά το τρένο της ανάκαμψης στον τουρισμό

Η Ευρώπη τραβά το τρένο της ανάκαμψης στον τουρισμό

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η Ευρώπη τραβά το τρένο της ανάκαμψης στον τουρισμό

Τις καλύτερες επιδόσεις ανά τον κόσμο κατέγραψε η Ευρώπη το γ’ τρίμηνο του έτους, συμβάλλοντας αισθητά στην ανάκαμψη που σημείωσε ο τουρισμός διεθνώς έπειτα από ένα αναιμικό α’ εξάμηνο του 2021. Ωστόσο επισημαίνεται ότι τα διαφορετικά ποσοστά εμβολιασμού παγκοσμίως και οι νέες μεταλλάξεις της νόσου Covid-19 θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά την ήδη αργή και εύθραυστη ανάκαμψη

Τα παραπάνω αναφέρει σε νεότερη έκδοση του Παγκόσμιου Βαρόμετρου Τουρισμού ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (World Tourism Organization-UNWTO).

Το διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2021 οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις αυξήθηκαν κατά 58% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020, παρέμειναν, όμως, στον μείον 64% σε σχέση με το 2019, με την Ευρώπη να καταγράφει τα καλύτερα αποτελέσματα και τις διεθνείς αφίξεις να είναι κατά 53% μειωμένες συγκριτικά με το ίδιο τρίμηνο του 2019.

Το 9μηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2021, οι διεθνείς αφίξεις τουριστών παγκοσμίως διαμορφώθηκαν στο -20% σε σύγκριση με το 2020, καταγράφοντας σαφή βελτίωση σε σχέση με τους πρώτους 6 μήνες του έτους (-54%).

Σε ορισμένες, μάλιστα, περιοχές, όπως η Νότια Ευρώπη, και δη τα κράτη της Μεσογείου, η Καραϊβική, καθώς και η Βόρεια και Κεντρική Αμερική, οι αφίξεις στην πραγματικότητα αυξήθηκαν πάνω από τα επίπεδα του 2020 τους πρώτους 9 μήνες του 2021. Ορισμένα δε νησιά στην Καραϊβική και τη Νότια Ασία, μαζί με κάποιους μεσογειακούς προορισμούς της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν ισχυρή ανάκαμψη, με τις αφίξεις να πλησιάζουν ή και, σε κάποιες περιπτώσεις, να ξεπερνούν τα προ πανδημίας επίπεδα.

Η αύξηση της ζήτησης οφείλεται, όπως αναφέρει ο ΠΟΤ, στην αυξημένη εμπιστοσύνη των ταξιδιωτών χάρη στην πρόοδο των εμβολιασμών και στη χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών. Στην Ευρώπη, μάλιστα, το Ψηφιακό Πιστοποιητικό συνέβαλε στη διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αναζωπυρώνοντας τη ζήτηση μετά από πολλούς μήνες περιοριστικών μέτρων.

Οι αφίξεις το διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2021 ήταν μόλις 8% χαμηλότερες από την ίδια περίοδο του 2020, ωστόσο εξακολούθησαν να είναι 69% χαμηλότερες από το 2019. Βέβαια, παρά τη βελτίωση που παρατηρήθηκε το γ’ τρίμηνο του έτους, ο ρυθμός ανάκαμψης παραμένει αργός και άνισος μεταξύ των διαφορετικών περιοχών. Ενώ η Ευρώπη (-53%) και η Αμερική (-60%) παρουσίασαν σχετική βελτίωση κατά το γ’ τρίμηνο του 2021, οι αφίξεις στην Ασία και στον Ειρηνικό παρέμειναν κατά 95% μειωμένες σε σύγκριση με το 2019, καθώς πολλοί ταξιδιωτικοί περιορισμοί εξακολούθησαν να είναι σε ισχύ.

Η Αφρική και η Μέση Ανατολή κατέγραψαν πτώση 74% και 81% αντίστοιχα το γ’ τρίμηνο σε σύγκριση με το 2019, ενώ μεταξύ των μεγαλύτερων προορισμών, η Κροατία (-19%), το Μεξικό (-20%) και η Τουρκία (-35%) σημείωσαν τα καλύτερα αποτελέσματα το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2021, σύμφωνα τον ΠΟΤ.

Την ίδια στιγμή, σημαντική άνοδο σημείωσαν και οι δαπάνες ανά ταξίδι λόγω των μεγάλων αποταμιεύσεων και της περιορισμένης ζήτησης. Οι διεθνείς εισπράξεις αυξήθηκαν από 1.000 δολάρια ανά άφιξη το 2019 σε 1.300 δολάρια το 2020 και θα μπορούσαν να υπερβούν τα 1.500 δολάρια το 2021.

Οι προβλέψεις

Παρά την ανάκαμψη που σημειώθηκε, πάντως, τα διαφορετικά ποσοστά εμβολιασμού ανά τον κόσμο και τα νέα στελέχη της νόσου Covid-19 θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ήδη αργή και εύθραυστη ανάκαμψη, κατά τον ΠΟΤ. Η οικονομική πίεση που προκαλείται από την πανδημία θα μπορούσε επίσης να επιβαρύνει τη ζήτηση για ταξίδια, η οποία επιδεινώθηκε από την πρόσφατη άνοδο των τιμών του πετρελαίου. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΠΟΤ, οι διεθνείς αφίξεις τουριστών αναμένεται να παραμείνουν το 2021 στο 70%-75% κάτω από τα επίπεδα του 2019.

Τα έσοδα από τον διεθνή τουρισμό θα μπορούσαν να φτάσουν τα 700-800 δισ. δολάρια το 2021, καταγράφοντας μια μικρή βελτίωση σε σχέση με το 2020, παραμένοντας, ωστόσο, σε επίπεδα κάτω του 50% των επιπέδων του 2019 (1,7 τρισ. δολάρια).

Μάλιστα, όπως σημειώνει ο ΠΟΤ, η ασφαλής επανέναρξη του διεθνούς τουρισμού θα συνεχίσει να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη συντονισμένη αντίδραση μεταξύ των χωρών όσον αφορά τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, τα εναρμονισμένα πρωτόκολλα ασφάλειας και υγιεινής και την επικοινωνία που θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών.

 

Δείτε το Δελτίο Τύπου εδώ.

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text