Αρχική | Εταιρίες | Ελληνικές Εταιρίες | Αυξάνεται η αξία των ελληνικών νεοφυών εταιρειών

Αυξάνεται η αξία των ελληνικών νεοφυών εταιρειών

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Με αυξημένη ταχύτητα τρέχει στην χώρα μας το οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων όπου υπάρχουν σήμερα -ή βρίσκονται ένα βήμα πριν από την κατάκτηση του τίτλου- τουλάχιστον πέντε startups «μονόκεροι», δηλαδή  εταιρείες με κεφαλαιοποίηση άνω του 1 δισ. δολ.

Viva, Persado, Peoplecert, Blueground και Skoutz, είναι οι πρώτοι «μονόκεροι» της Ελλάδος ενώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΣΕΒ, πρόκειται να προστεθούν το επόμενο διάστημα τουλάχιστον άλλες πέντε εταιρείες αυτού του μεγέθους.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής Καινοτομίας του ΣΕΒ, Μάρκος Βερέμης, αναφερόμενος στις φιλοδοξίες της χώρα μας είπε ότι «ευελπιστεί» ποσοστό  5-10% της ευρωπαϊκής «παραγωγής» «μονόκερων»,  που σήμερα φτάνουν τους 125, να προέρχεται από τη χώρα μας.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση του συνεδρίου του ΣΕΒ «Reinventing Greece through Investments in Innovation» ο στόχος είναι φιλόδοξος, αφού η Ελλάδα έχε μόλις το 1,3% του ευρωπαϊκού πληθυσμού, αλλά θεωρείται εφικτός. Παράλληλα στόχος είναι οι ελληνικές start ups να εισφέρουν το 10% του εθνικού ΑΕΠ.

Σύμφωνα  με τις ίδιες εκτιμήσεις η αξία του οικοσυστήματος των νεοφυών επιχειρήσεων αναμένεται την ερχόμενη πενταετία να τριπλασιαστεί στα 15 δισ. ευρώ καθώς και να τριπλασιάσει τις θέσεις εργασίας που παράγει από τις 6.000 σήμερα στις 20.000.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρθηκαν:

  • Ο τομέας του λογισμικού είναι ο πλέον παραγωγικός στη δημιουργία startups στην Ελλάδα, αλλά σημαντικό ρόλο παίζει και η τεχνολογία στον χώρο της υγείας (healthtech).
  • Την περαιτέρω ανάπτυξη του εγχώριου οικοσυστήματος θα τροφοδοτήσει το επόμενο διάστημα ο χώρος τον big data analytics, των «έξυπνων αλγόριθμων και της τεχνητής νοημοσύνης.
  • Σημαντική ανάπτυξη αναμένεται το επόμενο διάστημα στον χώρο της καθαρής ενέργειας (cleantech).

Ωστόσο όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, οι κατά κεφαλήν επενδύσεις σε ελληνικές startups αντιστοιχούν στο 1/50 των αντίστοιχων στο Ισραήλ και το 1/10 αυτών της Γερμανίας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Ελλάδα παρά τα άλματα που έχει κάνει απαιτείται ακόμα πολύ δρόμος για να φτάσει τους πρωτοπόρους του … είδους.

Στο πλαίσιο αυτό ο  ΣΕΒ ανέπτυξε το «workintech», μια ψηφιακή πλατφόρμα σε συνεργασία με την Endeavor μέσω της οποίας η  ελληνικές startups μπορούν να έρχονται σε επαφή με ταλέντο από όλο τον κόσμο. Ήδη 90 εγχώριες νεοφυείς εταιρείες αυτή την περίοδο αναζητούν μέσω της πλατφόρμας 530 εργαζόμενους.

Παράλληλα, τουλάχιστον 1.000 Έλληνες από όλο τον κόσμο έχουν εκδηλώσει έμπρακτα την πρόθεση να επιστρέψουν, για να εργαστούν σε εγχώριες startups. Πρόκειται -κυρίως- για εργαζόμενους στον κλάδο της τεχνολογίας, που έχουν συμπληρώσει αιτήσεις εργασίας σε ελληνικές startups

Τέλος σημειώθηκε ότι τον τελευταίο χρόνο, ολοένα και περισσότερες Πολυεθνικές Επιχειρήσεις Τεχνολογίας και Καινοτομίας (συμπεριλαμβανομένων των Microsoft, Pfizer, Oracle, Cisco, Team Viewer, κ.λπ.) έχουν επενδύσει σε όλη την Ελλάδα αναπτύσσοντας κέντρα καινοτομίας, data centers, κέντρα ικανοτήτων ή κέντρα έρευνας και ανάπτυξης.

Τέτοιες επενδυτικές πρωτοβουλίες ενισχύουν τη μεταφορά τεχνογνωσίας και τεχνολογίας, την ψηφιακή προσαρμοστικότητα, και την παραγωγικότητα στις χώρες υποδοχής, τονώνουν την εγχώρια καινοτομία, και βελτιώνουν τις δυνατότητες συμμετοχής σε παγκόσμιες αλυσίδες αξίας. Παράλληλα, παράγουν σημαντική προστιθέμενη αξία για την εγχώρια οικονομία και τις τοπικές κοινωνίες σε πολλά επίπεδα ταυτόχρονα.

 

Μαρία Μόσχου

Πηγή: euro2day.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text