Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Eurostat: Η οικονομική ανάκαμψη έφερε αύξηση ρύπων κατά 18% το δεύτερο τρίμηνο του 2021

Eurostat: Η οικονομική ανάκαμψη έφερε αύξηση ρύπων κατά 18% το δεύτερο τρίμηνο του 2021

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Eurostat: Η οικονομική ανάκαμψη έφερε αύξηση ρύπων κατά 18% το δεύτερο τρίμηνο του 2021

Kατά 18% αυξήθηκαν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου το β΄ τρίμηνο του 2021 ως αποτέλεσμα της οικονομικής ανάκαμψης λόγω της κρίσης COVID-19. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, οι οικονομικοί τομείς που ευθύνονται για τις περισσότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ήταν η μεταποίηση και οι κατασκευές (34% του συνόλου), η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας (19%), η γεωργία (14%), οι υπηρεσίες μεταφορών (8%) και οι υπόλοιπες υπηρεσίες πλην των μεταφορών (8%).

Το διάστημα αυτό οι εκπομπές ρύπων στα νοικοκυριά έφτασαν τα 101 εκατομμύρια τόνους ισοδύναμου CO2 ενώ επιπλέον  52 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα εκλύθηκαν στην ατμόσφαιρα για θέρμανση και άλλους σκοπούς.

Συνολικά, οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου από τα νοικοκυριά για θέρμανση αυξήθηκαν κατά 42% και για τις μεταφορές κατά 25%.

Αυξημένες ήταν οι εκπομπές και στη βιομηχανία και τις κατασκευές κατά 22%, τις υπηρεσίες μεταφορών κατά 18%, την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας κατά 17% και τις υπηρεσίες εκτός των μεταφορών κατά 13%. Οι εκπομπές του αγροτικού τομέα παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητες (+0,2%). Παρά την επίδραση της οικονομικής ανάκαμψης μεταξύ του δεύτερου τριμήνου του 2020 και του 2021, η μακροπρόθεσμη τάση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην ΕΕ παρουσιάζει σταθερή μείωση.

Τα πιο πρόσφατα στοιχεία που καθορίστηκαν σύμφωνα με τους κανόνες της συμφωνίας των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή, δείχνουν ότι το 2020, οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου στην ΕΕ των 27 μειώθηκαν κατά 31% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990.

Ο κατάλογος της ΕΕ καταρτίζεται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος για λογαριασμό της Επιτροπής και υποβάλλεται στην UNFCCC κάθε άνοιξη. Η περίοδος που καλύπτεται από την απογραφή ξεκινά το 1990 και διαρκεί έως δύο χρόνια πριν από το τρέχον έτος (π.χ. το 2021 οι απογραφές καλύπτουν εκπομπές έως το 2019)

Η Eurostat δημοσιεύει για πρώτη φορά εκτιμήσεις των τριμηνιαίων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της ανάλυσης των εκπομπών ανά οικονομική δραστηριότητα. Μια πρωτοβουλία που σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή και αποτελεί μέρος της προσπάθειας να παρέχει περισσότερες και καλύτερη ενημέρωση σχετικά με την πράσινη μετάβαση στην ΕΕ με στόχο να γίνει μια ήπειρος καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050.

Το δεύτερο τρίμηνο του 2021, οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου στην ΕΕ ανήλθαν συνολικά σε 867 εκατομμύρια τόνους ισοδυνάμου CO2, χαμηλότερα από τα προ πανδημίας επίπεδα. Ωστόσο, η χαμηλότερη τιμή καταγράφηκε το δεύτερο τρίμηνο του 2020, κατά τη διάρκεια της επιδημίας COVID-19.

 

Δείτε το Δελτίο Τύπου εδώ.

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text