Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Aegean Airlines: Στρατηγική βιωσιμότητας για περισσότερο πράσινες αερομεταφορές

Aegean Airlines: Στρατηγική βιωσιμότητας για περισσότερο πράσινες αερομεταφορές

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Aegean Airlines: Στρατηγική βιωσιμότητας για περισσότερο πράσινες αερομεταφορές

Στο ερώτημα εάν μία αεροπορική εταιρεία μπορεί να καταστεί πρότυπο βιωσιμότητας, την απάντηση έχει ήδη δώσει η AEGEAN. Και η αλήθεια, είναι ότι η απάντηση αυτή, δεν περιορίζεται σε μία προσαρμογή της στρατηγικής CSR, αλλά σε μία μεγάλη στροφή σε ενέργειες ουσίας, οι οποίες ανταποκρίνονται σε όλα τα μεγάλα ζητήματα που συναπαρτίζουν τη βιωσιμότητα. Μέσα σε μία περίοδο απόλυτων προκλήσεων για την ίδια, η Αεροπορία Αιγαίου, ενεργοποιεί τα αντανακλαστικά της με κινήσεις υψηλής αξίας για το περιβάλλον και την κοινωνική προστασία, διατηρώντας παράλληλα τους παραδοσιακούς άξονες συνεισφοράς προς τον τουρισμό και τον πολιτισμό.

Όλα αυτά αποτυπώνονται στην Έκθεση Βιωσιμότητας της AEGEAN, που κυκλοφόρησε πρόσφατα, καταγράφοντας την σαφή εταιρική κατεύθυνση προς τις «πράσινες μεταφορές». Μία κατεύθυνση που πλέον διαμορφώνει μια νέα εταιρική κουλτούρα και υποστηρίζεται από το σύνολο της εταιρικής δραστηριότητας:

  • Με το στόλο αεροσκαφών Airbus A20 και Α321neo, που παραλαμβάνει με ταχείς ρυθμούς, με κύριο χαρακτηριστικό τις μειωμένες εκπομπές ρύπων.
  • Τη χρήση περισσότερο φιλικών προς το περιβάλλον υλικών κατά την εξυπηρέτηση σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού.
  • Την ολοένα και πιο πράσινη λειτουργία της εταιρείας, από το αεροδρόμιο και τα αεροσκάφη, μέχρι τα ίδια της τα γραφεία.
  • Την πραγματοποίηση πρωτοβουλιών που κοιτάνε μπροστά και τεστάρουν τη βιωσιμότητα λύσεων, όπως η πρώτη πτήση αεροσκάφους με βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα (SAF).

Πρόκειται για μία εταιρική πρακτική που αποσκοπεί να καλύψει αυτό το οποίο επισημαίνει το εισαγωγικό του σημείωμα και ο πρόεδρος του ΔΣ της AEGEAN, κ. Ευτύχιος Βασιλάκης: «Στόχος μας είναι το οικονομικό αποτύπωμα της AEGEAN να συνεχίσει να μεγαλώνει όσο το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα θα μειώνεται». Και παράλληλα, μία κατεύθυνση που συμβαδίζει με τη νέα εποχή της εταιρείας η οποία έχει ξεκινήσει με την ανανέωση του στόλου και υποστηρίζεται από το σύνολο της εταιρικής δραστηριότητας.

Με «μοχλό» τον «πράσινο στόλο»

Έτσι, παρά τις ισχυρές επιπτώσεις της πανδημίας, ιδιαίτερα κατά τη φάση των lockdowns, στη δραστηριότητα της εταιρείας, η AEGEAN, διατήρησε στο ακέραιο των παραγγελία των 46 νέων Airbus A320neo, τα οποία διαμορφώνουν όχι μόνο σε μια μεγάλη επένδυση αλλά και τη μεγαλύτερη φιλοπεριβαλλοντική δράση της εταιρείας.

Ο νέος στόλος αποτελεί το βασικότερο όχημα για την ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος αλλά και υποστήριξη της παγκόσμιας προσπάθειας αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Τα νέα αεροσκάφη εξασφαλίζουν 19-23% χαμηλότερο αποτύπωμα CO2 σε σχέση με τα προηγούμενης γενιάς Airbus και έως 50% χαμηλότερο αποτύπωμα CO2 από τα πρώτα –επίσης νέα, τότε– αεροσκάφη της εταιρείας του 1999, σηματοδοτώντας μια ουσιαστική πράξη σεβασμού και φροντίδας προς το περιβάλλον.

Εξοπλισμένα με τη νέα γενιά κινητήρων GTFTM της Pratt & Whitney, τα νέα αεροσκάφη συμβάλλουν όχι μόνο στη μείωση των εκπομπών CO2 και NOx, ανά πτήση και ανά επιβάτη, αλλά περιορίζουν εξίσου το αποτύπωμα θορύβου ενώ είναι εφοδιασμένα, με επαναχρησιμοποιούμενα ή πλήρως ανακυκλωμένα υλικά εξυπηρέτησης.

Ταυτόχρονα επενδύοντας στην καινοτομία και την τεχνολογία, η AEGEAN διερευνά όλο και περισσότερους τρόπους που θα τη φέρουν πιο κοντά σε ένα περισσότερο «πράσινο αύριο», στο οποίο οι μεταφορές θα είναι φιλικές προς το περιβάλλον. Δεν είναι τυχαίο, ότι πριν μερικούς μόλις μήνες, τον Ιούλιο του 2021 παρέλαβε ένα ακόμη από τα νέα της αεροσκάφη (συγκεκριμένα το τέταρτο Airbus A321neo), το οποίο έφτασε στην Ελλάδα πραγματοποιώντας την πρώτη δοκιμαστική πτήση με βιώσιμα καύσιμα (SAF). Θα πρέπει δε, να επισημανθεί, ότι η εταιρεία εξετάζει από το 2019 τη χρήση βιώσιμων αεροπορικών καυσίμων στα αεροσκάφη της, ενώ μελετά με ελληνικές αλλά και ξένες εταιρείες προμήθειας SAF, τη δυνατότητα όπως και την οικονομική βιωσιμότητα για χρήση των καυσίμων αυτών σε αεροδρόμια στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Η AEGEAN, αντιμετωπίζει τη βιωσιμότητα με προσήλωση, αλλά και ρεαλισμό. Πρόσφατα, μάλιστα ο κ. Βασιλάκης, μιλώντας σε συνέδριο για τις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης στις αεροπορικές μεταφορές, κατέγραψε τα δεδομένα για το κρίσιμο στοίχημα: «Λαμβάνοντας υπόψη ότι έχουμε όλοι πολύ δρόμο και πολλή προσπάθεια για να αγγίξουμε τους φιλόδοξους αλλά και επιτακτικούς κλιματικούς στόχους, χρειάζεται να σκεφτόμαστε με ένα νέο τρόπο και να παίρνουμε αποφάσεις βάζοντας σε προτεραιότητα νέες παραμέτρους. Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των αερομεταφορών ευθύνεται μόλις για το 1/10 της συνεισφοράς συνολικά του κλάδου των μεταφορών ενώ ήδη για περισσότερα από τα 10 τελευταία χρόνια έχει καταφέρει να μειώσει τις εκπομπές αερίων ενώσω παράλληλα αναπτύσσεται. Όμως καθώς οι τεχνολογικές λύσεις που θα μηδενίσουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα στις αεροπορικές μεταφορές δεν είναι ακόμη εφαρμόσιμες, σε μεγάλη κλίμακα, πρέπει να αναζητήσουμε πρακτικές λύσεις και μέσα από τη σύνθεση ιδεών να διαμορφώσουμε όλοι μαζί τις κατάλληλες πολιτικές».

Προφανώς δεν είναι τυχαίο, ότι η AEGEAN από τον Αύγουστο 2021 έχει ενταχθεί στους δείκτες ESG του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ο οποίος συμπεριέλαβε εισηγμένες εταιρείες με καλές επιδόσεις σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και εταιρικής διακυβέρνησης. Στόχος να κινητοποιηθούν και άλλες επιχειρήσεις ώστε να βελτιώσουν τη θέση τους σε ένα από τα σημαντικότερα θέματα που απασχολούν τους επενδυτές και τις κεφαλαιαγορές παγκοσμίως.

Πρώτη στην υπεύθυνη διαχείριση της πανδημίας, έτοιμη απέναντι στις νέες προσκλήσεις

Ωστόσο παρά το ισχυρότατο πλήγμα που δέχθηκε ο κλάδος των αερομεταφορών, και η ίδια η AEGEAN, από την πανδημία, που αναμενόμενα διαφοροποίησε τις προτεραιότητες ή και την ένταση των δράσεων της στρατηγικής βιωσιμότητας που υλοποιούσε, η μεγαλύτερη ελληνική αεροπορική εταιρεία, συνέχισε να υλοποιεί το μεγαλύτερο μέρος των δράσεων της για την κοινωνία, τον τουρισμό και τον πολιτισμό. Η διοίκησή της θεωρεί ότι η βιώσιμη ανάπτυξη, η συνεισφορά στο κοινωνικό σύνολο και η σύμπραξη σε συλλογικούς σκοπούς που προάγουν την κοινωνική ευημερία και διαφυλάσσουν το περιβάλλον, αποτελούν τη μόνη βιώσιμη επιχειρηματική πρακτική και παρά τις δυσκολίες τις περιόδου δε θα μπορούσαν να δράσουν διαφορετικά.

Στη μεγάλη και μακρά πορεία διαχείρισης των επιπτώσεων του covid-19, η AEGEAN, έδωσε πρώτη το παρόν υλοποιώντας πρωτοβουλίες ουσίας και μαζί με τις άμεσες προσαρμογές στις διαδικασίες και τα πρωτόκολλα σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού στάθηκε έμπρακτα κοντά στην Πολιτεία και στο υγειονομικό προσωπικό που έδινε και εξακολουθεί να δίνει τη μάχη κατά της πανδημίας.

15 δωρεάν πτήσεις cargo προς Ελλάδα και Κύπρο και 25 συνολικά για τη μεταφορά 70 τόνων ιατροφαρμακευτικού υλικού, 12 δωρεάν ειδικές πτήσεις επαναπατρισμών και περισσότερες από 100 συνολικά για τη μεταφορά περίπου 15.000 επαναπατρισθέντων σε Ελλάδα και Κύπρο, έως 48.000 ταξίδια σε έως 28.000 εργαζόμενους σε νοσοκομεία αναφοράς, έως 700 πακέτα διακοπών σε μια κοινή πρωτοβουλία με τον ΣΕΤΕ, προσφέροντας ένα ολοκληρωμένο πακέτο διακοπών στο προσωπικό της Πολιτικής Προστασίας, είναι μερικές μόνο από τις δράσεις που πραγματοποίησε μόλις κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας και τους μήνες που ακολούθησαν.

Για την AEGEAN, σε μία περίοδο που οι προκλήσεις για την κοινωνία και το περιβάλλον έχουν οξυνθεί, η ευθύνη της επιχειρηματικότητας γίνεται ακόμη μεγαλύτερη. Και η ίδια, με την συνέπεια και την πράξη, καταδεικνύει ότι ανταποκρίνεται και στις πλέον δύσκολες συνθήκες.

 

Πηγή: liberal.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text