Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Γερμανία: Σχεδόν σε υψηλό 30ετίας ο πληθωρισμός με αύξηση στο 6%

Γερμανία: Σχεδόν σε υψηλό 30ετίας ο πληθωρισμός με αύξηση στο 6%

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Γερμανία: Σχεδόν σε υψηλό 30ετίας ο πληθωρισμός με αύξηση στο 6%

Αύξηση μεγαλύτερη από το αναμενόμενο σημείωσε ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον Νοέμβριο, κάνοντας πιο περίπλοκη την αποστολή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να πείσει τους καταναλωτές ότι η τρέχουσα αύξηση θα κοπάσει σύντομα.

Οι τιμές αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 6%, σύμφωνα με τα εναρμονισμένα πρότυπα της ΕΕ, ενώ οι τιμές καταναλωτή κατέγραψαν άνοδο 5,2% σε ετήσια βάση, η υψηλότερη αύξηση που έχει σημειωθεί από το 1992.

Τα γερμανικά ομόλογα διεύρυναν ελαφρώς τις απώλειες, με το 10ετές να διαμορφώνεται στο -0,33%.

Την προηγούμενη εβδομάδα η Bundesbank είχε προειδοποιήσει ότι ο πληθωρισμός ενδέχεται να ανέβει σχεδόν στο 6% αυτόν τον μήνα, με το 1,5% να αποδίδεται σε μια προσωρινή μείωση στον ΦΠΑ και τις πολύ χαμηλές τιμές το 2020 στις υπηρεσίες που σχετίζονται με τα ταξίδια.

Παρόλο που η γερμανική Κεντρική Τράπεζα προβλέπει ότι οι πιέσεις στις τιμές θα υποχωρήσουν τους επόμενους μήνες, λέγεται ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει πάνω από το 3% για αρκετό διάστημα.

Όσο σοκαριστικοί κι αν είναι οι αριθμοί, οι αιτίες αυτής της αύξησης θα έπρεπε ήδη να είναι γνωστές», είπε ο οικονομολόγος της ING, Carsten Brzeski. «Τον Δεκέμβριο ο πληθωρισμός μπορεί να βρίσκεται σε νέο υψηλό από την εποχή της επανένωσης της Γερμανίας».

 

Πηγή:newmoney.gr

 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text