Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Στο 4,9% ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ

Στο 4,9% ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Ο ετήσιος πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ αναμένεται να ανέλθει σε 4,9 % τον Νοέμβριο του 2021, έναντι 4,1 % τον Οκτώβριο του 2021.

Όσον αφορά τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ, ο υψηλότερος ετήσιος ρυθμός αναμένεται να έχει το Νοέμβριο (27,4 %, έναντι 23,7 % τον Οκτώβριο), ενώ ακολουθούν οι υπηρεσίες (2,7 %, έναντι 2,1 % τον Οκτώβριο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (2,4 %, έναντι 2,0 % τον Οκτώβριο) και τα είδη διατροφής, το αλκοόλ και ο καπνός (2,2 %, έναντι 1,9 % τον Οκτώβριο).

Καθεμία από τις κύριες συνιστώσες συμβάλλει σε διαφορετικό βαθμό στον μετρούμενο πληθωρισμό στη ζώνη του ευρώ. Όσον αφορά τους συντελεστές στάθμισης για το 2021, το 100 % για τον μετρούμενο ΕνΔΤΚ, οι υπηρεσίες είναι η μεγαλύτερη συνιστώσα, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 41,8 % της τελικής νομισματικής καταναλωτικής δαπάνης των νοικοκυριών στη ζώνη του ευρώ. Ακολουθούν τα μη ενεργειακά βιομηχανικά προϊόντα με περίπου 26,9 %.

Τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός και η ενέργεια αντιστοιχούν σε 21,8 % και 9,5 % αντίστοιχα. Συνολικά, αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το ένα τρίτο των δαπανών της ζώνης του ευρώ, αλλά μπορούν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στον μετρούμενο πληθωρισμό, καθώς οι τιμές τους τείνουν να κυμαίνονται σημαντικά περισσότερο από ό,τι οι άλλες συνιστώσες».

Οι συντελεστές στάθμισης των κύριων συνιστωσών της ζώνης του ευρώ για το 2021 παρουσιάζονται στο γράφημα 3. Στον πίνακα 2 παρουσιάζονται οι συντελεστές στάθμισης για το 2021.


Δείτε το δελτίο τύπου, εδώ.
Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text