Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Eurobank: Νέο πακέτο στήριξης 750 εκατ. ευρώ στον τουρισμό

Eurobank: Νέο πακέτο στήριξης 750 εκατ. ευρώ στον τουρισμό

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Χρηματοδοτήσεις 750 εκατ. ευρώ, συμβουλευτική και υποστηρικτικές μη τραπεζικές υπηρεσίες για τις επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου για το 2022 ανακοίνωσε η Eurobank. Στόχος, η αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, παράλληλα με την ανάπτυξη των υποδομών, την ενίσχυση της εξωστρέφειας, την ψηφιακή και περιβαλλοντική μετάβαση. Παράλληλα, δίνεται πρόσβαση και συμβουλευτική για συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα και επιδοτήσεις, αλλά και σε μη τραπεζικές υπηρεσίες μέσω τρίτων συνεργασιών για την προβολή, την ανάπτυξη ηλεκτρονικού εμπορίου κά.

Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank κ. Κώστας Βασιλείου, δήλωσε ότι ο τουρισμός αποτελεί ζωτικής σημασίας κλάδος για την ελληνική οικονομία και η Τράπεζα έχει δεσμευτεί για τη στήριξη των επιχειρήσεων, με ένα ήδη ενεργό χαρτοφυλάκιο δανείων άνω των 2 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, το νέο πακέτο στήριξης προβλέπει:

- 275 εκατ. ευρώ δάνεια για ανέγερση νέων και επέκταση υφιστάμενων μονάδων.

- 225 εκατ. ευρώ για αναβάθμιση νέων μονάδων.

- 250 εκατ. ευρώ για εξαγορές και συγχωνεύσεις, στρατηγικού χαρακτήρα. Ήδη, σύμφωνα με τα στελέχη της Τράπεζας, δρομολογούνται ντιλ στον ξενοδοχειακό κλάδο σε Ρόδο, Κω, Κρήτη και Χαλκιδική.

Τα παραπάνω ποσά έχουν προέλθει ύστερα από συζήτηση με πελάτες της Τράπεζας και επιχειρηματίες του κλάδου. Με τις δράσεις αυτές δημιουργούνται 2000 νέα δωμάτων και αναβαθμίζονται 4700 δωμάτια.

Κατανομή επενδύσεων

Σε ό,τι αφορά στην κατανομή των επενδυτικών σχεδίων, αυτή έχει ως εξής:

- 30% στα Δωδεκάνησα,

- 20% στην Αττική,

- 10% στην Κρήτη,

- 9% στη Χαλκιδική,

- 8% στις Κυκλάδες

- 7% στο Ιόνιο,

- το υπόλοιπο ποσοστό κυρίως στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Οικοσύστημα τραπεζικών και μη τραπεζικών υπηρεσιών

Πέραν από τις χρηματοδοτικές λύσεις από την Τράπεζα, η Eurobank προσφέρει μια δέσμη υποστηρικτικών υπηρεσιών, με συμβουλευτική και πρόσβαση σε άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα και συγχρηματοδοτούμενα δάνεια. Προσφέρει ηλεκτρονικά εργαλεία προκειμένου μια επιχείρηση να επιλέξει το πρόγραμμα που την ενδιαφέρει και να ελέγξει την επιλεξιμότητα. Παράλληλα, διευρύνονται οι υπηρεσίες από μέσω του web banking, το οποίο πέρα από τις τραπεζικές εργασίες, θα προσφέρει υπηρεσίες τρίτων επιχειρήσεων, υποστηρικτικών του τουρισμού, όπως προβολή, online κρατήσεις κά. Όλο αυτό το πλέγμα δημιουργεί ένα οικοσύστημα που έχει ως στόχο την αξιοποίηση των διαθέσιμων χρηματοδοτήσεων, την αναβάθμιση υποδομών, την αξιοποίηση του προσωπικού, την εκπαίδευση, κά.

Τάσεις 2021-2022

Σύμφωνα με τη Eurobank και τους επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου, το 2021 ξεπέρασε τις εκτιμήσεις για κάλυψη του 40% των εσόδων του 2019. Ήδη, η τάση των εσόδων δείχνει τα 10 δισ. ευρώ αντιπροσωπεύοντας το 55% εκείνων του 2019, ενώ το αισιόδοξο σενάριο κάνει λόγο για τελικά έσοδα 12 δισ. ή 67% των εσόδων του 2019. Την καλύτερη επίδοση παρουσίασαν οι Κυκλάδες και τα ξενοδοχεία πέντε αστέρων.

Σε ό,τι αφορά στο 2022, αναμένεται εκρηκτική ανάπτυξη, καθώς ήδη το 40% των δωματίων έχει κλειστεί, ενώ, σύμφωνα με τις επιχειρήσεις του κλάδου, μέχρι τον Φεβρουάριο θα έχει καλυφθεί το 70% των προσφερόμενων κλινών.

Ήδη, οι αεροπορικές εταιρείες ανακοινώνουν αύξηση των πτήσεων από ΗΠΑ και Ασία. Στην άνοδο του τουρισμού το 2022 συμβάλλει και η γενικότερη αλλαγή στην καταναλωτική συμπεριφορά που παρατηρείται διεθνώς. Ο κ. Walter Lo Faro, Senior Director, Market Management Southern Europe της Expedia, παρουσιάζοντας την ανασκόπηση του 2021 και τις προοπτικές του 2022, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι ο προγραμματισμός ενός ταξιδιού έχει γίνει πλέον πιο σημαντικό από την αύξηση του μισθού, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας

Απολογισμός πακέτου 2020

Πριν από 18 μήνες, τον Μάιο του 2020, η Eurobank είχε ανακοινώσει πακέτο στήριξης 750 εκατ. ευρώ, το οποίο περιελάμβανε:

- 200 εκατ. ευρώ για αναστολές δόσεων δανείων για δύο έτη. Μέχρι σήμερα, οι αναστολές αφορούν σε δάνεια 190 εκατ. ευρώ.

- 250 εκατ. ευρώ για κεφάλαιο κίνησης. Μέχρι σήμερα έχει γίνει χρήση των 230 εκατ. ευρώ.

- 300 εκατ. ευρώ για χρηματοδότηση παραγωγικών επενδύσεων. Μέχρι σήμερα έχουν εκταμιευθεί τα 200 εκατ. ευρώ, καθώς η συνολική διαδικασία απαιτεί 2,5 χρόνια.

 

Πηγή:Capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text