Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Mετάλλαξη «Όμικρον»: Τι σημαίνει για τα κρατικά ταμεία – Η παράμετρος των αποθεματικών

Mετάλλαξη «Όμικρον»: Τι σημαίνει για τα κρατικά ταμεία – Η παράμετρος των αποθεματικών

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Mετάλλαξη «Όμικρον»: Τι σημαίνει για τα κρατικά ταμεία – Η παράμετρος των αποθεματικών

Σε στάση αναμονής βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο καθώς παρακολουθεί ποιες ακριβώς θα είναι οι εξελίξεις γύρω από τη τη νέα μετάλλαξη. Μπορεί τα κυβερνητικά στελέχη να «ξορκίζουν» με κάθε τρόπο ένα νέο καθολικό lockdown, ωστόσο, η αβεβαιότητα γύρω από την πανδημία εντείνεται και τα βλέμματα είναι στραμμένα στους ειδικούς. Οι επιστήμονες θα χρειαστούν από λίγες ημέρες μέχρι και λίγες εβδομάδες για να καταλήξουν εάν η Όμικρον είναι τελικά επικίνδυνη και πόσο επικίνδυνη. Το ερώτημα είναι τι θα γίνει στο αρνητικό σενάριο. Είναι σε θέση η ελληνική οικονομία να αντέξει επιπλέον περιοριστικά μέτρα;

Tα δεδομένα του προϋπολογισμού

Κατά την κατάρτιση του προϋπολογισμού, όπως έχει αναφέρει και ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, έχει ενσωματωθεί ο κίνδυνος της πανδημίας. Η αβεβαιότητα της πανδημίας, όπως η εμφάνιση μεταλλάξεων και οι συνθήκες υψηλότερης μετάδοσης του ιού, έχουν ενσωματωθεί, όπως αναφέρουν στο «MR» στελέχη του υπουργείου Οικονoμικών, στη χαμηλότερη πρόβλεψη του ΥΠΟΙΚ για την ανάκαμψη στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, η πρόβλεψη για φέτος είναι πως το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν θα ανακάμψει κατά 6,9% όταν η Κομισιόν προβλέπει ανάπτυξη της τάξεως του 7,1%.

Επιπλέον, για το 2022 έχει προβλεφθεί για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας αποθεματικό ύψους 1 δισ. ευρώ στον ειδικό φορέα «Γενικές Κρατικές Δαπάνες» του υπουργείου Οικονομικών, στην κατηγορία «πιστώσεις υπό κατανομή». Οι πιστώσεις αυτές θα μεταφέρονται στους φορείς ανάλογα με τις ανάγκες τους κατά τη διάρκεια του έτους.

Το «μαξιλάρι» με τις προϋποθέσεις

Τα υψηλά διαθέσιμα της χώρας, που θα μπορούσαν να τη βγάλουν από μια νέα μέγγενη της πανδημίας, διαμορφώνουν ένα «μαξιλάρι» το οποίο αγγίζει τα 39,5 δισ. ευρώ, που θα μπορούσαν υπό προϋποθέσεις να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του επιπλέον κινδύνου – αν προέκυπτε – λόγω της νέας μετάλλαξης.

Παρόλα αυτά, όπως αναφέρουν και στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, δεν μπορεί να γίνει αλόγιστη χρήση αυτών των πόρων. Ποιοι είναι οι λόγοι;

Πρώτον, η χώρα αυτήν τη στιγμή έχει ένα πρωτογενές έλλειμμα που θα κλείσει στο 7% του ΑΕΠ για το 2021. Αυτό σημαίνει πως το κράτος δαπανά περίπου 13 δισ. ευρώ παραπάνω σε σχέση με ό,τι εισπράττει. Περίπου 10 δισ. ευρώ από τα διαθέσιμα θα αναλωθούν το 2022 για να κλείσει το έλλειμμα.

Δεύτερον, τα ταμειακά διαθέσιμα θα πρέπει επίσης να χρησιμοποιηθούν με φειδώ καθώς η χώρα έχει ένα υψηλό χρέος. Το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 350.000 εκατ. ευρώ ή 197,1% ως ποσοστό του ΑΕΠ στο τέλος του 2021. Το 2022 το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στα 355.000 εκατ. ευρώ ή 189,6% ως ποσοστό του ΑΕΠ. Οι καθαρές χρηματοδοτικές ανάγκες  για την εξυπηρέτηση του χρέους της χώρας για το 2022 ανέρχονται στα 16 δισ. ευρώ με τα 14 δισ. να προέρχονται από νέο δανεισμό μέσα στο 2022. Εάν η χώρα δεν έχει τα υψηλά διαθέσιμα και την ίδια ώρα δεν έχει κατακτήσει την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα, η έξοδός της σε περιβάλλον αβεβαιότητας θα ήταν σχεδόν απαγορευτική για το κόστος του δανεισμού της.

Παράλληλα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι από τα 39,5 δισ. ευρώ, τα 15,7 δισ. ευρώ είναι το «δεσμευμένο» μαξιλάρι του ESM, το οποίο προϋποθέτει αυστηρές προϋποθέσεις για να χρησιμοποιηθεί.

 

Πηγή:moneyreview

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text