Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Καθησυχαστικές ΕΚΤ-ΤτΕ για το άλμα του πληθωρισμού

Καθησυχαστικές ΕΚΤ-ΤτΕ για το άλμα του πληθωρισμού

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Καθησυχαστικές ΕΚΤ-ΤτΕ για το άλμα του πληθωρισμού

Προκειμένου να καθησυχάσει τους καταναλωτές, ΕΚΤ και εθνικές τράπεζες ξεκίνησαν πανευρωπαϊκή καμπάνια ενημέρωσης, με στόχο να επικοινωνήσουν τους παροδικούς λόγους εκτίναξης των τιμών, προειδοποιώντας, ταυτόχρονα, για τους κινδύνους.

Με ένα αναλυτικό κείμενο, γραμμένο με απλά λόγια, η ΕΚΤ αναφέρει ότι η εκτίναξη του πληθωρισμού οφείλεται σε τρεις βασικούς παράγοντες:

Πρώτον, στο γεγονός ότι ο πληθωρισμός ήταν πολύ χαμηλός πέρσι, λόγω της πανδημίας και των lockdown. Ο παράγοντας αυτός δεν θα υπάρχει του χρόνου.

Δεύτερον, στη μεγάλη αύξηση των τιμών ενέργειας. Ο παράγοντας αυτός είναι υπεύθυνος για το 50% του πληθωρισμού. Η ΕΚΤ αναφέρει ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι για την άνοδο των τιμών ενέργειας που, μεταξύ άλλων, σχετίζονται και με το περιβάλλον, όπως οι μικρότεροι άνεμοι στη Βρετανία και την ξηρασία στη Λατινική Αμερική. Συνεπώς, οι τιμές ενέργειας, από τη στιγμή που επηρεάζονται από πολλούς παράγοντες, θα υπάρχουν περίοδο με μεγάλες διακυμάνσεις.

Τρίτον, στις ελλείψεις και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα. Και αυτό το πρόβλημα ήταν αποτέλεσμα της ξαφνικής επανεκκίνησης της οικονομίας. Ωστόσο, αυτό θα αμβλυνθεί καθώς οι επιχειρήσεις προσαρμόζουν την παραγωγή και τα αποθέματά τους.

Προειδοποίηση

Ο βασικότερος παράγοντας καθησυχασμού είναι ότι δεν παρατηρούνται μισθολογικές αυξήσεις. Αν συμβεί αυτό, τότε οι παροδικές ανατιμήσεις "περνούν” και "παγιώνονται” στην οικονομία. Κάτι τέτοιο αλλάζει τα δεδομένα, καθώς ο πληθωρισμός από παροδικός, λαμβάνει μόνιμα χαρακτηριστικά. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η ΕΚΤ θα πρέπει να επανεξετάσει τη νομισματική πολιτική της.

Ενημέρωση

Το απλό κείμενο για την ενημέρωση των καταναλωτών έχει αναρτηθεί από την ιστοσελίδα της ΕΚΤ και από τα site των εθνικών κεντρικών τραπεζών σε όλες τις γλώσσες της Ευρωζώνης. Στα ελληνικά, αναρτήθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Το κείμενο, μαζί με την ανάλυση και την ενημέρωση, διαθέτει online εργαλείο για τον υπολογισμό του προσωπικού πληθωρισμού. Μπορεί, για παράδειγμα, στην Ελλάδα ο πληθωρισμός να τρέχει με ρυθμό υψηλότερο του 3%, όμως, ανάλογα με τις καταναλωτικές συνήθειες, αυτό το ποσοστό να είναι διαφορετικό από καταναλωτή σε καταναλωτή.

Η εκτίναξη του πληθωρισμού αποτελεί τη βασικότερη πηγή ανησυχίας για τις κυβερνήσεις, τις νομισματικές αρχές και τους καταναλωτές, με του Έλληνες να καταλαμβάνουν την πρώτη θέση μεταξύ των Ευρωπαίων, σύμφωνα μεμέτρηση της Intrum. Ίσως, όχι άδικα, καθώς ο πληθωρισμός τρέχει ανοδικά άνω του 3%, με τις τιμές παραγωγού να σημειώνουν στην Ελλάδα ετήσια αύξηση μεγαλύτερη του 20%, κάτι που προοιωνίζεται συνέχιση των πληθωριστικών πιέσεων.

Η ίδια ανησυχία επικρατεί σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, με τους καταναλωτές να βρίσκονται αντιμέτωποι με διψήφιες ανατιμήσεις, κυρίως στους λογαριασμούς ενέργειας, χωρίς να διαφαίνεται άμεση αποκλιμάκωση και επιστροφή στις προηγούμενες τιμές. Όμως, η ΕΚΤ επιμένει ότι το φαινόμενο είναι παροδικό και ότι το 2022 ο πληθωρισμός θα μειωθεί κάτω του 2% από 4,1% σήμερα.

Όλο το κείμενο των ΕΚΤ-ΤτΕ για τον πληθωρισμό

Το κείμενο της ενημερωτικής εκστρατείας της ΕΚΤ και των εθνικών κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης είναι το ακόλουθο:

"Ίσως έχετε παρατηρήσει ότι η τιμή του καυσίμου για το αυτοκίνητό σας η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και οι τιμές των τροφίμων έχουν αυξηθεί τελευταία Ορισμένα αγαθά πάλι είναι φθηνότερα από ό,τι πριν από έναν χρόνο. Η θετική μεταβολή του συνολικού επιπέδου των τιμών σε σχέση με πέρυσι ονομάζεται πληθωρισμός. Έχει μεγάλη σημασία για την καθημερινότητά μας καθώς σημαίνει ουσιαστικά ότι συνολικά πληρώνουμε περισσότερα για τις αγορές μας.

Γιατί οι τιμές ανεβαίνουν ταχύτερα από ό,τι στο παρελθόν;

Έπειτα από σχεδόν μια δεκαετία πολύ χαμηλού πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, το φθινόπωρο του 2021 ο πληθωρισμός έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 ετών. Αυτή η εξέλιξη οφείλεται σε τρεις κύριους λόγους: την ταχεία επανεκκίνηση της οικονομίας μας μετά την άρση πολλών εκ των περιοριστικών μέτρων που είχαν ληφθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας, την απότομη άνοδο των τιμών της ενέργειας και αυτό που οι στατιστικολόγοι αποκαλούν "επίδραση της βάσης σύγκρισης".

Η επανεκκίνηση της οικονομίας μας εξελίσσεται γρήγορα

Η επανεκκίνηση της οικονομίας μας εξελίσσεται γρήγορα καθώς αίρονται ολοένα και περισσότεροι περιορισμοί που είχαν επιβληθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Οι άνθρωποι άρχισαν πάλι να ταξιδεύουν και να πηγαίνουν σε εστιατόρια. Αγοράζουν περισσότερα, ξοδεύοντας κάποια από τα χρήματα που δεν μπορούσαν να ξοδέψουν στη διάρκεια της καραντίνας. Την ίδια στιγμή, οι επιχειρήσεις δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στην ταχύτατα αυξανόμενη αυτή ζήτηση, καθώς αποκαθίστανται, αν και σταδιακά, οι εφοδιαστικές αλυσίδες που επλήγησαν σοβαρά από την πανδημία. Επίσης προκλήσεις, όπως η έλλειψη εμπορευματοκιβωτίων, κάνουν δυσκολότερη και ακριβότερη τη μεταφορά των εμπορευμάτων. Όσο περισσότερο διαρκούν οι ανισορροπίες προσφοράς – ζήτησης, τόσο πιθανότερο είναι να παρατείνεται χρονικά η παροδική αυτή αύξηση των τιμών.

Η πανδημία άλλαξε επίσης τον τρόπο με τον οποίο ζούμε και εργαζόμαστε και, επομένως, τα αγαθά που μας είναι απαραίτητα. Οι καταναλωτές αγοράζουν συγκεκριμένα προϊόντα, όπως ηλεκτρονικά είδη και υλικά για επισκευαστικές εργασίες στις κατοικίες τους, σε μεγαλύτερες ποσότητες από ό,τι είχαν προγραμματίσει οι επιχειρήσεις που τα πωλούν. Σημαντικά προϊόντα, όπως οι ημιαγωγοί, είναι ξαφνικά δυσεύρετα. Όταν οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να προσφέρουν τα αγαθά που οι άνθρωποι θέλουν να αγοράζουν, τότε οι τιμές αυξάνονται. Αυτό είναι κάτι που οι οικονομολόγοι αποκαλούν "νόμο της προσφοράς και της ζήτησης".

Θα χρειαστεί ορισμένος χρόνος, αλλά αυτή η ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης θα εξασθενήσει σταδιακά, καθώς οι επιχειρήσεις θα παράγουν περισσότερα προϊόντα ώστε να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση.

Οι υψηλότερες τιμές της ενέργειας ωθούν τον πληθωρισμό προς τα πάνω

Το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και η ηλεκτρική ενέργεια έχουν ακριβύνει σε όλο τον κόσμο. Πολλοί παράγοντες επηρεάζουν τις τιμές της ενέργειας: οι ασθενέστεροι άνεμοι στο Ηνωμένο Βασίλειο είχαν ως αποτέλεσμα να μην λειτουργήσουν οι ανεμογεννήτριες, οι ξηρασίες στη Βραζιλία οδήγησαν σε μικρότερη παραγωγή ενέργειας από τα φράγματα και ο κρύος χειμώνας του περασμένου έτους μας άφησε με χαμηλότερα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Σε συνδυασμό με την αυξανόμενη ζήτηση, όλα αυτά προκάλεσαν ταχεία άνοδο των τιμών. Επειδή μεγάλο μέρος των δαπανών των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών σχετίζεται με την ενέργεια, η τιμή του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας έχει μεγάλη σημασία για τον συνολικό πληθωρισμό: η πρόσφατη αύξηση του πληθωρισμού οφειλόταν κατά το ήμισυ στις υψηλότερες τιμές της ενέργειας. Δεδομένου ότι επηρεάζονται από τόσα πολλά πράγματα, δεν είναι ασυνήθιστο οι τιμές της ενέργειας να παρουσιάζουν σημαντικές αυξομειώσεις.

Ο πληθωρισμός είναι υψηλός σήμερα επειδή ήταν πολύ χαμηλός πέρυσι

Για να υπολογίσουμε τον πληθωρισμό, συγκρίνουμε τον τρόπο με τον οποίο οι τιμές μεταβάλλονται από το ένα έτος στο άλλο. Οι τιμές στη ζώνη του ευρώ ήταν εξαιρετικά χαμηλές στην κορύφωση της πανδημίας πέρυσι. Η σύγκριση των σημερινών υψηλότερων τιμών με αυτά τα πολύ χαμηλά επίπεδα υποδεικνύει ότι οι διαφορές φαίνονται συγκριτικά μεγάλες. Αυτό αναφέρεται ως "επίδραση της βάσης σύγκρισης" και θα εξασθενήσει αρκετά γρήγορα.

Οπότε τι θα γίνει με τον πληθωρισμό το επόμενο έτος;

Σύμφωνα με τις τελευταίες μας προβλέψεις, αναμένουμε ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί εντός του 2022 σε σχέση με το 2021. Η προσφορά θα μπορέσει σταδιακά να καλύψει τη ζήτηση, οι αγορές αναμένουν ότι οι τιμές της ενέργειας θα μειωθούν το επόμενο έτος και οι επιδράσεις της βάσης σύγκρισης δεν θα περιλαμβάνονται πλέον στην ετήσια σύγκριση τιμών βάσει της οποίας υπολογίζεται ο πληθωρισμός.

Ωστόσο, επειδή η πανδημία ήταν πρωτοφανής στη σύγχρονη εποχή, η ανάκαμψη ενδέχεται να είναι και αυτή διαφορετική. Μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για την αποκατάσταση των τεράστιων διαταράξεων στις εφοδιαστικές αλυσίδες. Οι τιμές της ενέργειας ενδέχεται να συνεχίσουν να αυξάνονται και λόγω της μετάβασης στην πράσινη οικονομία.

Επίσης, παρακολουθούμε προσεκτικά τους μισθούς, διότι οι τιμές και οι μισθοί αλληλοεπηρεάζονται. Οι εργαζόμενοι και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ζητούν επί του παρόντος μισθολογικές αυξήσεις για την αντιστάθμιση του υψηλότερου κόστους διαβίωσης. Αυτό είναι φυσιολογικό. Eάν οι μισθοί συνεχίσουν να αυξάνονται, οι επιχειρήσεις ενδέχεται να αποσβέσουν το υψηλότερο κόστος τους με αύξηση των τιμών, γεγονός που δίνει ακόμη μεγαλύτερη ανοδική ώθηση στις τιμές. Όταν οι ιδιώτες και οι επιχειρήσεις αναμένουν ότι ο υψηλότερος πληθωρισμός θα έχει διάρκεια, τότε και ο πραγματικός πληθωρισμός θα μπορούσε και αυτός να αυξηθεί. Για τους οικονομολόγους αυτό είναι μια "δευτερογενής επίδραση" στην περίπτωση εμφάνισης της οποίας χρειάζεται επανεκτίμηση από το Ευρωσύστημα των προοπτικών του πληθωρισμού.

Τι μπορεί να κάνει το Ευρωσύστημα για όλα αυτά;

Έχουμε την πεποίθηση ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί εντός του 2022. Επειδή η νομισματική πολιτική λειτουργεί με κάποια χρονική υστέρηση, δεν μπορεί να βοηθήσει ενάντια σε βραχύβιες απότομες αυξήσεις των τιμών. Η αύξηση του κόστους δανεισμού, σε μια εποχή που οι υψηλότεροι λογαριασμοί ενέργειας και καυσίμων συμπιέζουν τα εισοδήματα των ανθρώπων και τα κέρδη των επιχειρήσεων, θα δημιουργούσε άσκοπα αντίξοους παράγοντες για την ανάκαμψη.

Και τα υψηλότερα επιτόκια δεν μπορούν να επιλύσουν τα ζητήματα της ανισορροπίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, των υψηλών τιμών της ενέργειας και των επιδράσεων της βάσης σύγκρισης: δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τη διαθεσιμότητα περισσότερων εμπορευματοκιβωτίων ή να αυξήσουν το απόθεμα ημιαγωγών ή την προσφορά καυσίμων. Η νομισματική πολιτική μπορεί όμως να διασφαλίσει ότι οι τιμές δεν θα αυξάνονται διαρκώς με τόσο γρήγορο ρυθμό. Επομένως, εξετάζουμε προσεκτικά τις προοπτικές για τον πληθωρισμό τα επόμενα έτη.

Στο Ευρωσύστημα έχουμε αναλάβει την αποστολή να διασφαλίζουμε τη σταθερότητα των τιμών, πράγμα που σημαίνει ότι στοχεύουμε σε ρυθμό πληθωρισμού 2% μεσοπρόθεσμα. Αυτό ωφελεί τους πολίτες σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ: οι σταθερές τιμές βοηθούν να διασφαλιστεί ότι η οικονομία αναπτύσσεται, ότι οι θέσεις εργασίας είναι ασφαλείς και ότι εσείς μπορείτε να είστε σίγουροι πως τα χρήματά σας θα έχουν αύριο περίπου την ίδια αξία όπως σήμερα.

 

Λεωνίδας Στεργίου

Πηγή : capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text