Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 235 | ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ: Η “Omicron” επιδρά αρνητικά στα μεγέθη

ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ: Η “Omicron” επιδρά αρνητικά στα μεγέθη

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ:  Η “Omicron” επιδρά αρνητικά στα μεγέθη

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ

 

Η “Omicron” επιδρά αρνητικά στα μεγέθη

Η βελτίωση, για το σύνολο των αεροπορικών εταιριών, μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, υπήρξε θεαματική, σε επίπεδο μεταφορικού έργου και ικανοποιητική, σε επίπεδο εσόδων και κερδοφορίας. Αυτό ήταν και το συμπέρασμα πρόσφατης δημοσίευσης της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών (IATA), η οποία έκρινε αρκετά θετικά τις επιδόσεις των εταιριών αερομεταφοράς το γ΄τρίμηνο και είναι αρκετά αισιόδοξη για τις επιδόσεις, τους επόμενους δώδεκα μήνες (εδώ).

Η αιφνίδια εμφάνιση της μετάλλαξης Omicron, προκάλεσε -άμεσα μάλιστα- νέους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και ευρύτερα περιοριστικά μέτρα στις μετακινήσεις, φόβο στις κοινωνίες και ανατροπή των εξελίξεων στους επιχειρηματικούς κλάδους που συνδέονται με τις μετακινήσεις και τον τουρισμό.

Η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα αρνητική και για την Aegean, σε μία χρονική στιγμή, κατά την οποία τα μεγέθη της εταιρίας -όπως και άλλων αεροπορικών εταιριών σε όλο το κόσμο- ανέκαμπταν. Το γ΄τρίμηνο του 2021, εξεταζόμενο μόνο του, ήταν το πρώτο κερδοφόρο τρίμηνο για την Aegean, από το ξεκίνημα της πανδημίας, κατά το οποίο πέτυχε κέρδη (μφ) € 51,3 εκατομμύρια, ενώ η επιβατική κίνηση σημείωσε βελτίωση 70% σε σχέση με το γ΄τρίμηνο του 2020.

Σε επίπεδο εννεαμήνου, τα έσοδα του Ομίλου, ανέρχονται στα € 486,8 εκατ. έναντι € 342,5 εκατ. σημειώνοντας αύξηση 42%. Αν εξαιρέσουμε τα καθαρά έσοδα (χωρίς την αξία των warrants και την πρόβλεψη απομείωσης σχετιζόμενη με την αναδιάρθρωση του στόλου αεροσκαφών) που έλαβε η εταιρία από την κρατική ενίσχυση (€ 62,7 εκατ.), οι ζημιές ανήλθαν στα € 27,1 εκατομμύρια.

Εντός του γ΄τριμήνου, η εταιρία πλήρωσε προκαταβολές ύψους 43 εκατ. δολάρια προς την Airbus για τις επερχόμενες παραλαβές 22 αεροσκαφών για την περίοδο 2022-2023 και αποπλήρωσε δάνεια ύψους € 92 εκατομμύρια. Τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρίας παραμένουν ισχυρά φτάνοντας τα € 543,5 εκατομμύρια, ενώ το σύνολο των ομολόγων και των δανείων της εταιρίας φτάνουν στα € 344 εκατομμύρια.

Σε χρηματιστηριακό επίπεδο, οι επενδυτές τηρούν μία (φυσιολογική) στάση αναμονής και η μέση τιμή της μετοχής κατά το β’ εξάμηνο του έτους,είναι € 5,17. Ενώ θα μπορούσαμε να αναμένουμε μία βελτίωση στην πορεία της κατά το επόμενο διάστημα, μετά τις εξελίξεις του τελευταίου μήνα, εκτιμούμε ότι η βελτίωση αυτή θα καθυστερήσει. Σημειώνουμε ότι, με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύσαμε στο προηγούμενο τεύχος (εδώ), από 19 Αμοιβαία Κεφάλαια που κατείχαν την μετοχή την 31/12/2020, την 30/9/2021 την κατείχαν 30.

Οι διαρκείς υγειονομικές εξελίξεις, καθιστούν δύσκολη την πρόβλεψη των αποτελεσμάτων της εταιρίας. Με βάση την εμπειρία για την εξέλιξη των μεγεθών κατά το δ’ τρίμηνο άλλων ετών, αλλά και την εμπειρία του δ’ τριμήνου του 2020, εκτιμούμε ότι κατά το δ’ τρίμηνο, οι πωλήσεις θα κυμανθούν περί τα € 113 εκατομμύρια και το καθαρό αποτέλεσμα θα είναι ζημιές ύψους € 38 εκατομμύρια. Για το σύνολο του 2021, εκτιμούμε ότι, οι συνολικές πωλήσεις θα φτάσουν στα € 600 εκατομμύρια (έναντι € 660 εκατ. της προηγούμενης εκτίμησης) και οι ζημιές θα κυμανθούν περί τα € 65 εκατομμύρια (έναντι € 65 εκατ. της προηγούμενης εκτίμησης).

 

Δείτε το δελτίο τύπου εδώ και τον πίνακα οικονομικών μεγεθών εδώ.

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text