Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 235 | ΟΤΕ: Σταθερή ήπια άνοδος των μεγεθών - Τί πρέπει να αναμένουμε διαχρονικά;

ΟΤΕ: Σταθερή ήπια άνοδος των μεγεθών - Τί πρέπει να αναμένουμε διαχρονικά;

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΟΤΕ: Σταθερή ήπια άνοδος των μεγεθών - Τί πρέπει να αναμένουμε διαχρονικά;

 

 

 

 

 

 

 

ΟΤΕ

 

Σταθερή ήπια άνοδος των μεγεθών - Τί πρέπει να αναμένουμε διαχρονικά;

Μικρή αύξηση εσόδων ανακοίνωσε ο Όμιλος ΟΤΕ, για το 9μηνο του 2021. Ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα € 2.477 εκατομμύρια έναντι € 2.410 εκατομμυρίων (αναμορφωμένες πωλήσεις για το εννεάμηνο του 2020), παρουσιάζοντας αύξηση 2,8%. Παράλληλα η καθαρή κερδοφορία από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ανήλθε στα € 489,1 εκατ. και παρουσίαση αύξηση 49,1% σύμφωνα με το δελτίο τύπου. Ως “διακοπείσες δραστηριότητες” θεωρείται η πρώην θυγατρική “Telekom Romania”.

Σημειώνουμε ότι, αν εξετάσουμε τα αποτελέσματα του Ομίλου, σε σταθερή και όχι σε “προσαρμοσμένη” βάση, τότε, με βάση την οικονομική κατάσταση του 9μήνου του 2020 (όπως είχε δημοσιευθεί τότε), οι πωλήσεις εμφανίζονται μειωμένες κατά 13,5%.

Ο στόχος της διοίκησης, όπως αναφέρθηκε στην ενημέρωση αναλυτών, είναι να συνεχίσει με αμείωτο ρυθμό της επενδύσεις σε κινητή και σταθερή, με έμφαση στο δίκτυο 5G και τις συνδέσεις οπτικών ινών. Να υπενθυμίσουμε ότι ο ΟΤΕ έχει θέσει επενδυτικό πρόγραμμα ύψους € 2 δισ. μέχρι το 2024, το οποίο θα θα αποσκοπεί σε κάλυψη μεγαλύτερη του 71% του πληθυσμού σε οπτικές ίνες.

Τί πρέπει να αναμένουμε από τον Όμιλο στα επόμενα χρόνια; Σε καμία περίπτωση δε θα υπάρξει αιφνίδια και μεγάλη μεταβολή στα μεγέθη του. Αυτά, θα κινούνται με μικρούς ρυθμούς μεταβολής, κάθε έτος. Η προσπάθεια θα καταβάλλεται για τον διαρκή εκσυγχρονισμό και την προσαρμογή στις τεχνολογικές εξελίξεις, μέσω διαρκών επενδύσεων, με παράλληλη προσπάθεια για διεύρυνση της κερδοφορίας, τόσο από τις υπάρχουσες υπηρεσίες, όσο και από την ενσωμάτωση νέων, ώστε, τελικά, να καταφέρνει, ο Όμιλος, να κινείται -έστω και με μικρούς ρυθμούς- ανοδικά, πετυχαίνοντας παράλληλα τη διατήρηση μιας ισχυρής κεφαλαιακής βάσης και διανομής ικανοποιητικού μερίσματος στους μετόχους του. Η εξέλιξη αυτή, διαχρονικά, θα διατηρεί τη μετοχή του ανάμεσα στις κορυφαίες της χρηματιστηριακής αγοράς, με μικρές διακυμάνσεις και αποφυγή αρνητικών χρηματιστηριακών εκπλήξεων κατά τη διάρκεια πτωτικών χρηματιστηριακών περιόδων.

Οι προβλέψεις της διοίκησης για το 2021 είναι ότι, οι προσαρμοσμένες επενδύσεις εκτιμάται ότι θα υπερβούν ελαφρώς τα € 550 εκατ., οι προσαρμοσμένες ελεύθερες ταμειακές ροές θα φτάσουν τα  € 575 εκατ. περίπου και οι ελεύθερες ταμειακές ροές θα ανέλθουν σε € 480 εκατ. περίπου, αποτελώντας και τη συνολική αμοιβή προς τους μετόχους για το 2021. Επιπρόσθετα, το Διοικητικό Συμβούλιο ενέκρινε τη διανομή έκτακτου μερίσματος  € 0,248 ανά μετοχή (καταβλήθηκε κατά το μήνα Νοέμβριο) και τη διάθεση περίπου € 60,7 εκατ. κατά την περίοδο από 29 Οκτωβρίου 2021 έως 20 Φεβρουαρίου 2022 για αγορές ιδίων μετοχών.

Για το σύνολο του 2021, με βάση: α) τα μεγέθη που ανακοινώθηκαν για το 9μηνο του 2021, β) τα αποτελέσματα (κέρδη) που ανακοινώθηκαν από τη “διακοπείσα δραστηριότητα” και τα οποία φτάνουν στα € 103,9 εκατομμύρια και γ) την προβλεπόμενη πορεία για το δ’ τρίμηνο του έτους, σημειώνουμε τα παρακάτω: Αναθεωρούμε, ελαφρά προς τα κάτω την εκτίμηση που είχαμε διατυπώσει για τις πωλήσεις του Ομίλου για το σύνολο του 2021, από € 3.400 εκατομμύρια, σε € 3.350 εκατομμύρια. Θεωρούμε ότι, η εκτίμησή μας για καθαρά κέρδη (μφ) ύψους € 465 εκατομμυρίων, δεν απέχει από την πραγματικότητα και τη διατηρούμε (ως κέρδη από “συνεχιζόμενες δραστηριότητες”). Αν σ’ αυτά, προσθέσουμε και τα κέρδη από διακοπείσες δραστηριότητες, εκτιμούμε ότι, η τελική κερδοφορία θα κυμανθεί γύρω από τα € 565 εκατομμύρια.

 

Δείτε το δελτίο τύπου εδώ και τον πίνακα οικονομικών μεγεθών εδώ. Δείτε εταιρική παρουσίαση της εταιρίας, μετά τα οικονομικά μεγέθη του 9μήνου 2021 (εδώ).


 

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text