Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 235 | ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ: Ανοδικά μεγέθη λόγω εσωτερικής βελτίωσης και συγκυρίας

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ: Ανοδικά μεγέθη λόγω εσωτερικής βελτίωσης και συγκυρίας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ: Ανοδικά μεγέθη λόγω εσωτερικής βελτίωσης και συγκυρίας

 

 

 

 

 

 

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ

 

Ανοδικά μεγέθη λόγω εσωτερικής βελτίωσης και συγκυρίας

 

Κατά το 9μηνο του 2021, ο Όμιλος επανήλθε σε κερδοφορία, εμφανίζοντας καθαρά κέρδη ύψους € 258 εκατομμυρίων. Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει την παραδοσιακά μεγάλη διακύμανση των μεγεθών των εταιριών πετρελαιοειδών, τα μεγέθη των οποίων επηρεάζονται σημαντικά από τις τεράστιες διακυμάνσεις της τιμής του αργού πετρελαίου. Σημειώνουμε ότι, ενώ ο συνολικός όγκος διύλισης από τον Όμιλο, κατά το 9μηνο του 2021 έφτασε στους 11.309 χιλιάδες ΜΤ, δηλαδή σημείωσε αύξηση κατά 1%, σε σχέση με τον όγκο διύλισης στο αντίστοιχο διάστημα του 2020, το μέγεθος των πωλήσεων κατέγραψε αύξηση κατά 43%. Κατά το γ’ τρίμηνο, η παραγωγή διαμορφώθηκε στους 3,6 εκατ. τόνους (+9%), λόγω της αυξημένης διαθεσιμότητας του διυλιστηρίου Ασπροπύργου. Οι πωλήσεις ανήλθαν στους 3,8 εκατ. ΜΤ (+5%), με την εγχώρια αγορά να σημειώνει αύξηση κατά 13%, στους 1,1 εκατ. τόνους.

­

Το συνολικό περιθώριο συστήματος διύλισης ΕΛΠΕ ανήλθε στα $8,7/βαρέλι, το υψηλότερο τα τελευταία δυο χρόνια, λόγω ανάκαμψης των διεθνών περιθωρίων.

Στην εγχώρια και τη διεθνή εμπορία, οι συνθήκες ήταν θετικές και οδήγησαν στην αύξηση των όγκων πωλήσεων και της κερδοφορίας σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα, αντισταθμίζοντας τη σημαντική αύξηση του κόστους μεταφοράς και ηλεκτρισμού.

Οι πωλήσεις για το σύνολο του 9μήνου έφτασαν στα € 6.399 εκατομμύρια, σημειώνοντας αύξηση κατά 43,5%, σε σχέση με το 9μηνο του 2020. Παρά το ότι υστερούν σε σχέση με το 9μηνο του 2019 (€ 6.805 εκατομμύρια), η βελτίωση του περιθωρίου μικτού κέρδους σε 10,52%, οδήγησε σε αυξημένα μικτά κέρδη, σε σχέση με το 2019, καθώς επίσης και σε αυξημένο περιθώριο EBITDA (8,30% έναντι 6,81% κατά το 2019). Τα καθαρά κέρδη (μφ) έφτασαν στα € 257,9 εκατομμύρια, έναντι ζημιών € 379,1 εκατομμυρίων κατά το 9μηνο του 2020 και κερδών € 167,4 εκατομμυρίων κατά το 9μηνο του 2019).

Κατά την ενημέρωση των αναλυτών, η διοίκηση των ΕΛΠΕ σχολίασε ότι παραμένει θετική για το 2021, όμως διατηρεί τις επιφυλάξεις της, σχετικά με την πορεία των τιμών ενέργειας διεθνώς.

 

Όσον αφορά την διαδικασία αναδιάρθρωσης της εταιρικής δομής του Ομίλου, εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί κατά το α΄ τρίμηνο του 2022 ενώ μια καθυστέρηση υπάρχει στην διαδικασία πώλησης της ΔΕΠΑ Υποδομών, της οποίας η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο α΄ εξάμηνο του 2022. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας σε συνδυασμό με την κερδοφορία του 2021, όπως ενημέρωσε και η διοίκηση, θα ανταμείψει τους μετόχους της ΕΛ.ΠΕ με ένα υψηλό μέρισμα το 2022.

Στόχος του Ομίλου, είναι μέχρι το α΄τρίμηνο του 2022 να ξεκινήσει η εμπορική λειτουργία του φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 204 MW στην Κοζάνη, ενώ ως πιο μακροπρόθεσμος στόχος για τις ΑΠΕ είναι 2GW έως το 2030 και η διείσδυση στην αγορά των υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

Η διατήρηση υψηλών τιμών πετρελαίου κατά το γ’ τρίμηνο και η αύξηση του όγκου πωληθέντων από τον Όμιλο, σε συνδυασμό με τις εξελίξεις κατά το δ’ τρίμηνο, μας οδηγεί στην αναθεώρηση της εκτίμησής μας για τις πωλήσεις του συνόλου του 2021. Με βάση τα παραπάνω, εκτιμούμε ότι θα φτάσουν στα € 8.000 εκατομμύρια. Τα καθαρά κέρδη, σε σημαντικό βαθμό, θα κριθούν και από την τιμή του πετρελαίου στο τέλος του έτους, λόγω της αποτίμησης των αποθεμάτων. Εκτιμούμε όμως ότι, ακόμη και αν οι τιμές διατηρηθούν χαμηλότερες σε σχέση με τα προηγούμενα τρίμηνα, τα κέρδη (μφ) θα κυμανθούν γύρω από τα € 300 εκατομμύρια.

Δείτε το δελτίο τύπου εδώ και τον πίνακα οικονομικών μεγεθών εδώ.

 

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text