Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | «Μάχη» στην αγορά συναλλάγματος – Η Τουρκία παρεμβαίνει για να εμποδίσει την κατρακύλα της λίρας

«Μάχη» στην αγορά συναλλάγματος – Η Τουρκία παρεμβαίνει για να εμποδίσει την κατρακύλα της λίρας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
«Μάχη» στην αγορά συναλλάγματος – Η Τουρκία παρεμβαίνει για να εμποδίσει την κατρακύλα της λίρας

Με… νύχια και με δόντια προσπαθεί να εμποδίσει την περαιτέρω διολίσθηση της τουρκικής λίρας η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας. Ενώ η ισοτιμία με το δολάριο σημείωσε νέο ιστορικό υψηλό στις 13,95 λίρες/δολάριο μετά τις χθεσινές δηλώσεις του Ερντογάν, με τις οποίες ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε την στρατηγική του επιλογή να διατηρήσει χαμηλά τα επιτόκια, το τουρκικό νόμισμα έλαβε σημαντική βοήθεια στις πρωινές συναλλαγές της Τετάρτης με αποτέλεσμα η ισοτιμία να υποχωρήσει στις 12,45 λίρες/δολάριο.

Ο λόγος που ενισχύθηκε η τουρκική λίρα είναι η παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας (CBRT). Όπως αναφέρουν τουρκικά μέσα, η CBRT ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ότι παρενέβη ευθέως στην αγορά συναλλάγματος με στόχο να αποκρούσει την επίθεση που δέχεται το νόμισμα της χώρας. Είναι η πρώτη φορά από τις 23 Ιανουαρίου του 2014 που η CBRT πουλάει ευθέως συνάλλαγμα στην αγορά για να προστατεύσει την τουρκική λίρα.

Απώτερος σκοπός του Ερντογάν είναι, σύμφωνα με αναλυτές, να στείλει μήνυμα ότι η Τουρκία διαθέτει τα απαιτούμενα συναλλαγματικά αποθέματα να υπερασπιστεί την επιλογή των χαμηλών επιτοκίων.

Παρά την παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας η τουρκική λίρα δέχεται νέες πιέσεις τις τελευταίες ώρες με αποτέλεσμα η ισοτιμία να διαμορφώνεται περί τις 13 λίρες/δολάριο.

Σε υψηλό 18 ετών ο πληθωρισμός στην Κωνσταντινούπολη

Το Εμπορικό Επιμελητήριο της Κωνσταντινούπολης (ITO) δημοσίευσε τους δείκτες τιμών λιανικής και χονδρικής για τον Νοέμβριο. Οι τιμές λιανικής στην Κωνσταντινούπολη αυξήθηκαν κατά 24,05% τον Νοέμβριο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Σε μηνιαία βάση, η αύξηση ήταν 4,71%. Οι τιμές χονδρικής, από την άλλη πλευρά, αυξήθηκαν κατά 6,77% σε μηνιαία βάση και 34,08% σε ετήσια βάση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του επιμελητηρίου, ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των τιμών λιανικής έχει φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο από το 2003. Οι αυξήσεις των τιμών στην Κωνσταντινούπολη αποτελούν σημαντικό πρόδρομο δείκτη για τον γενικό πληθωρισμό στην Τουρκία που υπολογίζει η TurkStat.

 

Πηγή:Liberal

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text