Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Δελτίο βασικών διεθνών ειδήσεων 1/12/2021

Διαβάσαμε - Δελτίο βασικών διεθνών ειδήσεων 1/12/2021

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Διαβάσαμε - Δελτίο βασικών διεθνών ειδήσεων 1/12/2021

Διαβάστε τις κυριότερες ειδήσεις της ημέρας στις διεθνείς αγορές

Ολοένα και πιο ευφάνταστες και επινοητικές γίνονται οι αυτοκινητοβιομηχανίες, ούτως ώστε να αντεπεξέλθουν στις διεθνείς ελλείψεις ημιαγωγών, οπότε είτε αγοράζουν απευθείας τα εξαρτήματα αυτά άνευ μεσαζόντων, είτε αναδιαμορφώνουν τα χαρακτηριστικά των οχημάτων, είτε τα κατασκευάζουν χωρίς τα μέρη που βρίσκονται σε έλλειψη.Η κατάσταση αυτή εξαιτίας των σοβαρών προβλημάτων στο παγκόσμιο σύστημα τροφοδοτικής αλυσίδας, καθώς και η άνοδος της ζήτησης για καταναλωτικά ηλεκτρονικά είδη, διαρκούσης της πανδημίας, έχει πλήξει δραστικά τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας.Συνήθως οι αυτοκινητοβιομηχανίες αγοράζουν τα αναγκαία εξαρτήματά τους από μεγάλους ομίλους τύπου Bosch και Continental, οι οποίες με τη σειρά τους αποκτούν όσα χρειάζονται από τρίτους στην προμηθευτική αλυσίδα.Τώρα, όμως, η συνθήκη αυτή αλλάζει, εδώ.

Αυξομειώσεις παρουσίασε η συνολική εγχώρια παραγωγή χαλυβδοσωλήνων την περίοδο 2004-2015.Σύμφωνα με τα αποτελέσματα κλαδικής μελέτης που εκπόνησε η Διεύθυνση Οικονομικών - Κλαδικών Μελετών της ICAP ΑΕ, την τριετία 2016-2018 ο όγκος της παραγωγής παρουσίασε συνεχή αύξηση, η οποία οφείλεται στην αύξηση της εξαγωγικής δραστηριότητας.Ωστόσο, τη διετία 2019-2020 που ακολούθησε, η συνολική παραγωγή μειώθηκε σημαντικά λόγω της επιβολής πρόσθετων δασμών σε ευρωπαϊκά προϊόντα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, με αποτέλεσμα οι εταιρείες να στραφούν σε άλλες αγορές, όπως Βόρεια και Νότια Ευρώπη, Μεσόγειο και Αφρική.H Σταματίνα Παντελαίου, Διευθύντρια Οικονομικών Κλαδικών Μελετών της ICAP επισημαίνει ότι η εγχώρια παραγωγή χαλυβδοσωλήνων χαρακτηρίζεται από υψηλό βαθμό συγκέντρωσης, καθώς ο μεγαλύτερος όγκος της παραγωγής καλύπτεται ουσιαστικά από μία βιομηχανία μεγάλου μεγέθους, εδώ.

Η νέα μετάλλαξη της Covid-19, η “Όμικρον” έχει προκαλέσει αναστάτωση στην τουριστική βιομηχανία και κατ΄ επέκταση και στην κρουαζιέρα με αναπροσαρμογή δρομολογίων και ακυρώσεις πλάνων για τις αρχές του 2022.Όπως επισημαίνει ο Θεόδωρος Κόντες τέως πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας εταιρείες κρουαζιερόπλοιων που προγραμμάτιζαν ήδη Χριστουγεννιάτικες κρουαζιέρες να ξεκινούν από την Νότια Αφρική με Αμερικανούς και Ευρωπαίους επιβάτες και με τα πλοία τους να βρίσκονται καθ’ οδόν προς τους προορισμούς τους, ματαίωσαν για ακόμη μια φορά τις συγκεκριμένες αναχωρήσεις και προορισμούς.Ανάλογες ανακοινώσεις σε διάφορες πρωταρχικές αγορές ώστε να αποφευχθούν τα ταξίδια συμπεριλαμβανομένης και της Κρουαζιέρας.Επίσης, με την ανακοίνωση της συγκεκριμένης μετάλλαξης επηρεάστηκαν αρνητικά και σε μεγάλο βαθμό όλα τα χρηματοοικονομικά κέντρα με τις ανάλογες επιπτώσεις και στον κλάδο της Κρουαζιέρας μέσω των διαφόρων εταιρειών.Ορισμένοι μεγάλοι tour operators έχουν ήδη ανακοινώσει την ακύρωση των προγραμμάτων τους για το πρώτο τετράμηνο του έτους 2022, εδώ.

Ο ειδικός απεσταλμένος του αμερικανού προέδρου Joe Biden στην περιοχή Ινδικού-Ειρηνικού, ο Kurt M. Campbell, κατηγόρησε χθες Τρίτη την Κίνα πως επιδιώκει να «γονατίσει την Αυστραλία» με ομοβροντία κυρώσεων που εντάσσονται, κατ’ αυτόν, στον «οικονομικό πόλεμο» που της έχει κηρύξει.Ο κ. Campbell, ο οποίος εκφράστηκε στο βήμα του ινστιτούτου Lowy του Σίδνεϊ, στηλίτευσε αυτή που η Ουάσινγκτον θεωρεί επιθετική πολιτική του Πεκίνου στην περιοχή.Χαρακτηρίζοντας την Κίνα ολοένα πιο απειλητική χώρα, αποφασισμένη να επιβάλει τη βούλησή της στο εξωτερικό, ο αμερικανός ειδικός απεσταλμένος μίλησε για «αληθινά εντυπωσιακό οικονομικό πόλεμο εναντίον της Αυστραλίας» από την πλευρά της.Τα τελευταία δύο χρόνια, η Κίνα επέβαλε σειρά τιμωρητικών κυρώσεων σε αυστραλιανά προϊόντα στο πλαίσιο της διμερούς πολιτικής σύγκρουσης που βύθισαν τις διμερείς σχέσεις στο χειρότερο επίπεδο από τα γεγονότα της Τιενανμέν.Σύμφωνα με τον Kurt Campbell, η Κίνα υπό τον Σι Τζινπίνγκ έχει πολύ μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, είναι πολύ πιο διεκδικητική και «αποφασισμένη να λάβει μέτρα» που άλλες χώρες θεωρούν πως έχουν σκοπό να τις «εξαναγκάσουν» να ευθυγραμμιστούν με τις επιδιώξεις της, εδώ.

Προκειμένου να καθησυχάσει τους καταναλωτές, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και εθνικές τράπεζες ξεκίνησαν πανευρωπαϊκή καμπάνια ενημέρωσης, με στόχο να επικοινωνήσουν τους παροδικούς λόγους εκτίναξης των τιμών, προειδοποιώντας, ταυτόχρονα, για τους κινδύνους.Με ένα αναλυτικό κείμενο η ΕΚΤ αναφέρει ότι η εκτίναξη του πληθωρισμού οφείλεται σε τρεις βασικούς παράγοντες.Πρώτον, στο γεγονός ότι ο πληθωρισμός ήταν πολύ χαμηλός πέρσι, λόγω της πανδημίας και των lockdown.Δεύτερον, στη μεγάλη αύξηση των τιμών ενέργειας. Ο παράγοντας αυτός είναι υπεύθυνος για το 50% του πληθωρισμού.Οι τιμές ενέργειας, από τη στιγμή που επηρεάζονται από πολλούς παράγοντες, θα υπάρχουν περίοδο με μεγάλες διακυμάνσεις.Τρίτον, στις ελλείψεις και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα. Και αυτό το πρόβλημα ήταν αποτέλεσμα της ξαφνικής επανεκκίνησης της οικονομίας.Ωστόσο, αυτό θα αμβλυνθεί καθώς οι επιχειρήσεις προσαρμόζουν την παραγωγή και τα αποθέματά τους.Ο βασικότερος παράγοντας καθησυχασμού είναι ότι δεν παρατηρούνται μισθολογικές αυξήσεις. Αν συμβεί αυτό, τότε οι παροδικές ανατιμήσεις "περνούν” και "παγιώνονται” στην οικονομία. Κάτι τέτοιο αλλάζει τα δεδομένα, καθώς ο πληθωρισμός από παροδικός, λαμβάνει μόνιμα χαρακτηριστικά. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η ΕΚΤ θα πρέπει να επανεξετάσει τη νομισματική πολιτική της, εδώ.

Σε υψηλά 10ετίας κινούνται οι τιμές του καφέ με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι η στενότητα στην αγορά θα συνεχιστεί μέχρι το 2023.Τα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου για τον καφέ έκλεισαν τη συνεδρίαση της Δευτέρας στα 2,34 δολάρια ανά λίβρα (1 λίβρα = 0.4536 κιλά) ενώ την Πέμπτη έφτασαν τα 2,46 δολάρια στο Intercontinental Exchange της Νέας Υόρκης, στο υψηλότερο επίπεδο από το 2011, όταν το εμπόρευμα ξεπέρασε τα 3 δολάρια ανά λίβρα.Την ίδια ώρα, η τιμή αναφοράς της Διεθνούς Ένωσης Καφέ ήταν στα 2,07 δολάρια ανά λίβρα την Παρασκευή, αυξημένη κατά 85% σε σχέση με έναν χρόνο πριν, σύμφωνα με το CNBC.Ο Ole Hansen, επικεφαλής της στρατηγικής εμπορευμάτων της Saxo Bank,δήλωσε «Το ερώτημα για τη μελλοντική κίνηση των τιμών είναι κατά πόσο αυτές οι εξελίξεις είναι πιο μακροχρόνιες»,για να προσθέσει «Νομίζω ότι πρέπει να επικεντρωθούμε στα καιρικά φαινόμενα που εκτυλίσσονται στη Βραζιλία φέτος, όπου είχαμε πολύ χαμηλές θερμοκρασίας, μια σύντομη περίοδο παγετού που έπληξε ορισμένες από τις περιοχές καλλιέργειας και ακολούθησε περίοδος ξηρασίας».Παράλληλα με τις κακές καιρικές συνθήκες, οι περιορισμοί στην εφοδιαστική αλυσίδα παγκοσμίως είχαν σημαντικό αντίκτυπο στην αγορά του καφέ, εφόσον  παραγωγοί και εταιρείες που διυλίζουν τον καφέ στο προϊόν που καταναλώνουμε βρίσκονται συνήθως σε διαφορετικές χώρες, εδώ.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας προσπαθεί να εμποδίσει την περαιτέρω διολίσθηση της τουρκικής λίρας. Το τουρκικό νόμισμα έλαβε σημαντική βοήθεια στις πρωινές συναλλαγές της Τετάρτης με αποτέλεσμα η ισοτιμία να υποχωρήσει στις 12,45 λίρες/δολάριο. Ο λόγος που ενισχύθηκε η τουρκική λίρα είναι η παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας (CBRT). Όπως αναφέρουν τουρκικά μέσα, η CBRT ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ότι παρενέβη ευθέως στην αγορά συναλλάγματος με στόχο να αποκρούσει την επίθεση που δέχεται το νόμισμα της χώρας. Είναι η πρώτη φορά από τις 23 Ιανουαρίου του 2014 που η CBRT πουλάει ευθέως συνάλλαγμα στην αγορά για να προστατεύσει την τουρκική λίρα.Το Εμπορικό Επιμελητήριο της Κωνσταντινούπολης (ITO) δημοσίευσε τους δείκτες τιμών λιανικής και χονδρικής για τον Νοέμβριο.Οι τιμές λιανικής στην Κωνσταντινούπολη αυξήθηκαν κατά 24,05% τον Νοέμβριο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Σε μηνιαία βάση, η αύξηση ήταν 4,71%. Οι τιμές χονδρικής, από την άλλη πλευρά, αυξήθηκαν κατά 6,77% σε μηνιαία βάση και 34,08% σε ετήσια βάση.Σύμφωνα με τα στοιχεία του επιμελητηρίου, ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των τιμών λιανικής έχει φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο από το 2003, εδώ.

Σε αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που αναζητεί τρόπους για να εξακολουθήσει να στηρίζει την οικονομία της Ευρωζώνης και επιμένει ότι ο πληθωρισμός είναι παροδικός, ο πρόεδρος της Federal Reserve, Jerome Powell, επισημαίνει την επιτάχυνση των πληθωριστικών πιέσεων, σχεδιάζει να επισπεύσει τον τερματισμό του αμερικανικού προγράμματος αγορών ομολόγων και στη συνέχεια να προβεί σε αυξήσεις των επιτοκίων του δολαρίου. Παρά τους κινδύνους που εγκυμονεί η μετάλλαξη «Ομικρον», ο κ.Powell επικαλέστηκε χθες την ισχύ της αμερικανικής οικονομίας και την επιτάχυνση του πληθωρισμού και στο πλαίσιο της ακρόασής του ενώπιον της Επιτροπής Τραπεζικών της Γερουσίας δήλωσε πως σχεδιάζει να ολοκληρώσει το πρόγραμμα αγοράς τίτλων μέσα στο επόμενο έτος, αλλά νωρίτερα από όσο σχεδίαζε αρχικά. Και βέβαια, το επόμενο βήμα θα είναι η αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου, εδώ.

Δείτε πίνακα με το καθημερινό κλείσιμο διεθνών δεικτών, σε περιβάλλον excel εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text