Αρχική | Χρηματιστήριο | Διεθνείς Αγορές | AWS – Nasdaq – Goldman Sachs υπόσχονται τεκτονικές αλλαγές στο στήσιμο των χρηματαγορών

AWS – Nasdaq – Goldman Sachs υπόσχονται τεκτονικές αλλαγές στο στήσιμο των χρηματαγορών

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Το σχέδιο του με το οποίο θα δώσει περαιτέρω ώθηση στην ανάπτυξη του υπολογιστικού νέφους, παρουσίασε ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Amazon Web Services, Άνταμ Σελίπσκι στο ετήσιο συνέδριο της εταιρείας, ReInvent το οποίο διεξάγεται αυτές τις ημέρες στο Λας Βέγκας.Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα ο κ. Selipsky παρουσίασε μία σειρά συμφωνιών και πρότζεκτς με μεγάλους «παίκτες» του επιχειρείν που από κοινού θα επιχειρήσουν να προκαλέσουν τεκτονικές αλλαγές στο χώρο που αφορούν, πάντα με άξονα το «υπολογιστικο νέφος» (σσ cloud).

Μεταξύ αυτών δύο είναι  πολύ σημαντικές συμφωνίες που φιλοδοξούν να φέρουν σημαντικές ανατροπές στο χρηματοοικονομικό κλάδο και τις χρηματαγορές αλλά και ένα πρότζεκτ, μία υπηρεσία που αναμένεται να φέρει τα πάνω κάτω στο χώρο των τηλεπικοινωνιών και της βιομηχανίας με φόντο την ανάγκη διασύνδεσης με δίκτυα 5G.

Μετασχηματισμός των χρηματαγορών

Η πρώτη συμφωνία αφορά τη συνεργασία της AWS με τον όμιλο Nasdaq. Μία σύμπραξη, που όπως τόνισαν τόσο ο κ. Σελίπσκι όσο και η Πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του ομίλου Nasdaq, Adena Friedman «αναμένεται να μετασχηματίσει τις χρηματαγορές». Πως; Κατά βάση με τη σταδιακή μεταφορά όλων των συστημάτων του ομίλου Nasdaq στο cloud. Επομένως το σχέδιο είναι τελικά το trading και τα στοιχεία των Κεφαλαιαγορών να γίνονται πλέον στο cloud.

Ήδη οι δύο πλευρές έχουν ξεκινήσει να χτίζουν την επόμενη γενιά υποδομών στο cloud αποκλειστικά για χρηματαγορές. Σύμφωνα με το σχέδιο που παρουσίασε η κα Friedman το 2022 ο όμιλος Nasdaq θα ξεκινήσει να μεταφέρει σταδιακά τα συστήματα των αγορών της στη βόρεια Αμερική στο cloud ξεκινώντας απ’ την αγορά option Nasdaq MRX. Όπως τονίστηκε η υποδομή που στήνεται θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από άλλους διαχειριστές ή συμμετέχοντες στην αγορά στο να μεταφέρουν πλέον τα συστήματα συναλλαγών τους στο cloud. «Αυτή η εμβληματική συμμαχία με την AWS επιδιώκει τη δημιουργίας μίας υποδομής χρηματαγοράς στο cloud που θα είναι πιο ανθεκτική, θα μπορεί να ανταποκρίνεται στις αλλαγές της κινητικότητας και προσβάσιμη απ’ όλους τους συμμετέχοντες στην αγορά», είπε η κα Φρίντμαν. «Η καινοτόμα νέα συνεργασία με την AWS δημιουργεί τη γέφυρα για το μέλλον των χρηματαγορών και εκπροσωπεί το επόμενο μεγάλο βήμα του ομίλου Nasdaq στο cloud».

«Μαζί ο Nasdaq και η AWS θα αλλάξουν αυτό που σήμερα θεωρείται αδύνατο για τους οργανισμούς των Κεφαλαιαγορών, βοηθώντας ‘τες να επιταχύνουν την καινοτομία και να βελτιώσουν τις επιχειρηματικές διαδικασίες», είπε απ’ την πλευρά του ο κ. Selipsky.

Ως βάση γι αυτό το μετασχηματισμό θα είναι η υπηρεσία AWS Outposts που διευρύνει την υποδομή της AWS, τις υπηρεσίες, τα APIs και εργαλειοποιεί ψηφιακά κάθε data center, κάθε χώρο και υποδομή διαθέσιμη. Αξίζει να σημειωθεί, ότι σήμερα η Amazon Web Services διαθέτει 24 περιφερειακά data centers ανά τον κόσμο.

Ο Nasdaq μάλιστα σκοπεύει να ενσωματώσει το AWS Outposts απευθείας στη δομή του δικτύου του ώστε να προσφέρει ούλτρα χαμηλό latency στη μεταφορά δεδομένων απ’ το βασικό του data center στο New Jersey.

Αυτή η υβριδική υποδομή θα προσφέρει στο Nasdaq ασύλληπτες ταχύτητες αλλά και δυνατότητα εκτέλεσης μαζικότερων συναλλαγών. Μέσου αυτού, παράλληλα, ο όμιλος, θα δώσει και στους πελάτες του σε 130 χώρες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδος, πρόσβαση σε δυνατότητες που δίνει το cloud όπως υπηρεσίες εικονικής συνδεσιμότητας, ανάλυση αγοράς και μηχανική μάθηση, με χαμηλότερο κόστος.

Ανοίγει τα data και γίνεται πάροχος η Goldman

Η δεύτερη αποτελεί στρατηγική συμμαχία της AWS με την Goldman Sachs για την ανάπτυξη μία νέας πλατφόρμας στο cloud. Μέσω αυτής η Goldman Sachs ουσιαστικά θα ανοίξει τα κρίσιμα data που συλλέγει εδώ και πολλά χρόνια αλλά και τα ψηφιακά της εργαλεία σε τράπεζες και funds που θα θελήσουν να χρησιμοποιήσουν τα νέα “εργαλεία” που θα αναπτύξει στο πλαίσιο της συνεργασίας η AWS για αποδοτικές τοποθετήσεις αλλά και συναλλαγές που θα χρησιμοποιούν την “υπολογιστική δύναμη” του “νέφους” και της τεχνητής νοημοσύνης.

Με άλλα λόγια και η ίδια η Goldman Sachs γίνεται πάροχος εργαλείων στο cloud, επιβεβαιώνοντας εξάλλου τη στρατηγική που ακολουθεί ο ο διευθύνων σύμβουλος David Solomon για μεγαλύτερη χρήση της τεχνολογίας για καλύτερες υπηρεσίες προς τους θεσμικούς -και όχι μόνο – πελάτες (τράπεζες, funds κοκ)

Τόσο ο κ. Selipsky όσο και ο κ. Solomon αργότερα σε ειδική συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσαν για τη συμφωνία υπογράμμισαν ότι η κίνηση αυτή που συνδυάζει τις δυνάμεις των leaders σε cloud και χρηματοοικονομική αντίστοιχα αποτελεί και μία αποφασιστική κίνηση στην πορεία μετασχηματισμού ολόκληρου του χρηματοοικονομικού συστήματος.

5G με Bypass

Η τρίτη σημαντική εξέλιξη απ’ τις ανακοινώσεις του κ. Selipsky φιλοδοξεί να φέρει άμεσα αποτελέσματα στη διασύνδεση βιομηχανιών με δίκτυα 5G. Συγκεκριμένα πρόκειται για μία υπηρεσία, με όνομα AWS Private 5G, η οποία βοηθά τις επιχειρήσεις να στήσουν και να κλιμακώσουν ιδιωτικό 5G δίκτυο στις εγκαταστάσεις τους μέσα σε λίγες μέρες, από μήνες που ισχύει τώρα. Μόλις με λίγα κλικ πάνω στη σχετική πλατφόρμα στο cloud οι  ελάτες μπορούν να εξακριβώσουν που θέλουν να χτίσουν ένα δίκτυο κινητής και την ανάγκη….’ Μεταξύ των εταίρων που δοκίμασαν και χρησιμοποιούν σήμερα στο  αρχείο μας είναι η DISH, Mnazon, …Koch Global Services.

 

Στέλιος Μορφίδης

Πηγή : newmoney.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text