Αρχική | Εταιρίες | Ξένες Εταιρίες | Amazon: Με κόστος $4 δισ. και μπόνους $3.000 σε κάθε εργαζόμενο έλυσε το πρόβλημα της εφοδιαστικής αλυσίδας ενόψει των εορτών

Amazon: Με κόστος $4 δισ. και μπόνους $3.000 σε κάθε εργαζόμενο έλυσε το πρόβλημα της εφοδιαστικής αλυσίδας ενόψει των εορτών

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Όταν το Olive Bay έδεσε στο λιμάνι του Everett στην πολιτεία της Ουάσινγκτον, όλοι γνώριζαν πως πρόκειται για κάτι το μοναδικό. Τα πλοία που συχνάζουν στη περιοχή συνήθως μεταφέρουν τσιμέντο ή ξυλεία, αλλά το Olive Bay ήταν γεμάτο (εκτός από το ατσάλι με προορισμό το Vancouver), με 181 κοντέινερ που έφεραν το λογότυπο της Amazon.

Πολλά εξ αυτών ήταν άδεια και χρησιμοποιήθηκαν για τη μεταφορά των εμπορευμάτων μεταξύ αποθηκών. Τα υπόλοιπα, σύμφωνα με στοιχεία του τελωνείου, ήταν γεμάτα με προϊόντα ευρύτατης γκάμας, από προστατευτικά για λάπτοπ, μέχρι παιχνίδια για παιδιά, χριστουγεννιάτικα δέντρα και άλλα προϊόντα από την Κίνα τα οποία στοκάρει η Amazon ενόψει των εορτών.

Ο λόγος που το Olive Bay έδεσε στο συγκεκριμένο, σχετικά ήσυχο λιμάνι ήταν προφανής: κατ’ αυτόν τον τρόπο απέφυγε τις ουρές και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν άλλα λιμάνια της Δυτικής Ακτής των ΗΠΑ όπως το Λος Άντζελες. Εκτός από το Everett, τα πλοία της εταιρείας έχουν δέσει και στο μεγάλο λιμάνι του Houston της πολιτείας του Τέξας. Σύμφωνα με τα στελέχη της εταιρείας, η Amazon, κατ’αυτόν τον τρόπο, θα μπορέσει να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση των εορτών. Σύμφωνα με την Αdobe- οι Αμερικανοί καταναλωτές αναμένεται να ξοδέψουν $207 δισεκατομμύρια σε online αγορές αυτά τα Χριστούγεννα.

Πολλές άλλες αλυσίδες καταστημάτων αντιμετωπίζουν προβλήματα. Η Amazon, όμως, φαίνεται πως είναι πανέτοιμη.

Εκτός από τη μίσθωση πλοίων όπως το Olive Bay, η Amazon προσέλαβε περίπου 150.000 εποχικούς εργαζόμενους για να βοηθήσουν στη συγκέντρωση, το πακετάρισμα και την αποστολή των προϊόντων, προσφέροντας μισθολογικά μπόνους μέχρι και $3.000. Αποστέλλει μισοάδεια φορτηγά έτσι ώστε να παραδώσει τα προϊόντα σε εύλογο χρόνο. To συνολικό κόστος της προσπάθειας αυτής, όμως, το οποίο αγγίζει τα $4 δισ., ενδέχεται να αποσβέσει οποιαδήποτε κέρδη της εταιρείας κατά τη διάρκεια του σημαντικότερου τριμήνου του έτους. Παρ’ όλα αυτά, η Amazon το θεωρεί ως ευκαιρία ενδυνάμωσης της πρωτοκαθεδρίας της.

Εάν η Amazon καταφέρει να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση τη φετινή εορταστική περίοδο, αυτό θα οφείλεται στις αερομεταφορές και τα μισθωμένα πλοία τα οποία οργώνουν τους αιθέρες και τις θάλασσες.

«Εκπληκτικές» τιμές

H εφοδιαστική αλυσίδα που έχει δημιουργήσει η Amazon φαίνεται πως μεταπείθει πολλές εταιρείες οι οποίες εδώ και χρόνια δεν ήθελαν να πουλήσουν τα προϊόντα τους μέσω της δημοφιλούς πλατφόρμας. Σύμφωνα με τον David Knopfler, της Lights.com «η Amazon προσέφερε την ικανότητα να παραδώσουμε τα προϊόντα μας σε εύλογο χρονικό διάστημα. Ακόμη κι αν ο Kim Jong Un είχε κοντέινερ, μπορεί να το μίσθωνα. Δε μπορώ να είμαι ιδεαλιστής σε τέτοιες περιπτώσεις».

Ο Knopfler αναφέρει πως η τιμή της μίσθωσης της Amazon ήταν «εκπληκτική». $4.000 για την αποστολή ενός κοντέινερ γεμάτου με προϊόντα από την Κίνα, σε σχέση με $12.000 άλλων ναυτιλιακών. Η Amazon, επίσης, έχει και ένα άλλο πλεονέκτημα, αφού επιβλέπει την όλη εφοδιαστική αλυσίδα, από την Κίνα μέχρι τις αποθήκες στις ΗΠΑ. Με άλλες εταιρείες, τα προϊόντα πρέπει να περάσουν από πολλούς ενδιάμεσους σταθμούς.

Άλλες μεγάλες αλυσίδες, όπως η Walmart, έχουν μισθώσει πλοία που ήδη μεταφέρουν πρώτες ύλες όπως σίδηρο, άνθρακα και σίτο, μεταξύ άλλων. Αλλά η Amazon προετοιμάζεται γι αυτή την κατάσταση από τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας. «Βρέθηκαν, από το να μην έχουν κανένα κοντέινερ, σε 10.000 κοντέινερ κάθε μήνα», ανέφερε ο σύμβουλος ναυτιλιακών Steve Ferreira.

Αmazon Air

Το 2020 η Amazon «έριξε στο παιχνίδι» και τα αεροσκάφη. Το μεγαλύτερο μέρος των αερομεταφορών γίνεται μέσω επιβατηγών αεροσκαφών, αλλά μετά την πανδημία, λόγω της μείωσης των πτήσεων, η Amazon αγόρασε στόλο 85 αεροσκαφών τα οποία μεταφέρουν προϊόντα μεταξύ των 40 διαφορετικών αεροδρομίων στις ΗΠΑ, ενώ έχουν επίσης επεκταθεί και στη Γερμανία. Για τον CEO της Plugable Technologies, Bernie Thomspon, η μέθοδος αποστολής αυτής «αξίζει το κόστος της. Δεν μπορούμε να έχουμε προϊόντα τα οποία παραμένουν στοιβαγμένα σε πλοία που περιμένουν να δέσουν».

Όπως φαίνεται η Amazon έχει επιλύσει το πρόβλημα της υπερωκεάνιας μεταφοράς. Παρ’ όλα αυτα, η τελική παράδοση από τις αποθήκες στις ΗΠΑ μέχρι τις πόρτες των καταναλωτών μπορεί να αποδειχθεί το ίδιο δύσκολη, αφού η χώρα αντιμετωπίζει τεράστια έλλειψη εργατικού δυναμικού. Γι αυτό και -ακόμη και οι εποχικοί- εργαζόμενοι απολαμβάνουν μισθό $15/ώρα και πλήρη ιατρική κάλυψη, ενώ μπορούν να έχουν όσες υπερωρίες αντέχουν. Ακόμη κι αυτοί που μέχρι πρότινος αντιστέκονταν στη δύσκολη, επίπονη δουλειά αυτή, τώρα παραμένουν στις θέσεις τους έτσι ώστε να λάβουν τα μπόνους των εορτών.

 

Πηγή:newmoney

 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text