Αρχική | Πολιτική | Διεθνής Πολιτική | Πολιτική συμφωνία στην Ε.Ε. για τη διακυβέρνηση των δεδομένων

Πολιτική συμφωνία στην Ε.Ε. για τη διακυβέρνηση των δεδομένων

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Πολιτική συμφωνία στην Ε.Ε. για τη διακυβέρνηση των δεδομένων

Σε πολιτική συμφωνία για τη διακυβέρνηση δεδομένων κατέληξαν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με τη συμφωνία αυτή ολοκληρώνονται οι τριμερείς διαπραγματεύσεις και πλέον ανοίγει ο δρόμος, ώστε η νέα ευρωπαϊκά πράξη για τα δεδομένα να λάβει τελική έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.

Πολιτική συμφωνία για την προώθηση της κοινής χρήσης δεδομένων και την υποστήριξη ευρωπαϊκών χώρων δεδομένωνΗ πράξη για τη διακυβέρνηση δεδομένων, που προτάθηκε πριν από περίπου έναν χρόνο, θα δημιουργήσει τη βάση για έναν νέο ευρωπαϊκό τρόπο διακυβέρνησης των δεδομένων, σύμφωνα με τους κανόνες της Ε.Ε., όπως η προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα (γενικός κανονισμός για την προστασία δεδομένων/ΓΚΠΔ), η προστασία των καταναλωτών και οι κανόνες ανταγωνισμού. Χάρη στον νέο κανονισμό, περισσότερα δεδομένα θα είναι διαθέσιμα και θα ανταλλάσσονται στην Ε.Ε., σε όλους τους τομείς και τα κράτη - μέλη.

Θα τονώσει, επίσης, την κοινή χρήση δεδομένων και την ανάπτυξη κοινών ευρωπαϊκών χώρων δεδομένων, όπως η μεταποίηση, η πολιτιστική κληρονομιά και η υγεία, όπως ανακοινώθηκε στην ευρωπαϊκή στρατηγική για τα δεδομένα.

“Ο παρών κανονισμός αποτελεί το πρώτο δομικό στοιχείο για τη δημιουργία μιας σταθερής και δίκαιης οικονομίας βασιζόμενης στα δεδομένα. Αφορά τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για την αξιόπιστη κοινοχρησία δεδομένων σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές αξίες και τα θεμελιώδη δικαιώματα μας. Δημιουργούμε ένα ασφαλές περιβάλλον στο οποίο τα δεδομένα μπορούν να κοινοποιούνται μεταξύ τομέων και κρατών - μελών προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας”, σχολίασε η Εκτελεστική Αντιπρόεδρος για μια Ευρώπη Έτοιμη για την Ψηφιακή Εποχή, κ. Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ.

Τι προβλέπει ο κανονισμός

Ο νέος Κανονισμός προβλέπει:

- Μέτρα για την αύξηση της εμπιστοσύνης στην κοινοχρησία δεδομένων, δεδομένου ότι η έλλειψη εμπιστοσύνης αποτελεί επί του παρόντος μείζον εμπόδιο και συνεπάγεται υψηλό κόστος.

- Νέους κανόνες της Ε.Ε. για την ουδετερότητα, που θα επιτρέπουν στους καινοτόμους διαμεσολαβητές δεδομένων να λειτουργούν ως αξιόπιστοι διοργανωτές της κοινοχρησίας δεδομένων.

- Μέτρα για τη διευκόλυνση της περαιτέρω χρήσης ορισμένων δεδομένων, που βρίσκονται στην κατοχή του δημόσιου τομέα. Για παράδειγμα, η περαιτέρω χρησιμοποίηση δεδομένων υγείας, υπό σαφείς προϋποθέσεις, θα μπορούσε να προωθήσει την έρευνα για την εξεύρεση θεραπειών για σπάνιες ή χρόνιες ασθένειες.

- Εργαλεία για να αποκτήσουν οι Ευρωπαίοι τον έλεγχο της χρήσης των δεδομένων που παράγουν, καθιστώντας ευκολότερη και ασφαλέστερη για τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες την οικειοθελή διάθεση των δεδομένων τους για το ευρύτερο κοινό καλό υπό σαφείς όρους.

Ο κ. Τιερί Μπρετόν, Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, δήλωσε από την πλευρά του: “Με την πράξη για τη διακυβέρνηση δεδομένων που συμφωνήθηκε, καθορίζουμε μια κοινή προσέγγιση για την κοινοχρησία δεδομένων - ενός ευρωπαϊκού τρόπου. Διευκολύνουμε την αυξανόμενη ροή βιομηχανικών δεδομένων σε όλους τους τομείς και τα κράτη - μέλη, ώστε να βοηθήσουμε την Ευρώπη να καταστεί η υπ' αριθμόν ένα ήπειρος δεδομένων στον κόσμο”.

 

Πηγή: sepe.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text