Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Τουρκία: Προκαλεί τρόμο ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 21,31% τον Νοέμβριο

Τουρκία: Προκαλεί τρόμο ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 21,31% τον Νοέμβριο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Νέα υποχώρηση έναντι του αμερικανικού δολαρίου καταγράφει σήμερα Παρασκευή η τουρκική λίρα, μετά την υποβάθμιση των προοπτικών της τουρκικής οικονομίας σε «αρνητικές» από «σταθερές» από τον οίκο αξιολόγησης Fitch. Ο οίκος διατήρησε σε «ΒΒ-» το αξιόχρεο της χώρας ωστόσο στην έκθεσή του εξέφρασε έναν σκεπτικισμό για τη νομισματική πολιτική της γείτονος εξού και το αρνητικό outlook.

Μετά την αξιολόγηση αυτή η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος έναντι του αμερικανικού διολίσθησε έως το 13,75, καταγράφοντας απώλειες της τάξεως του 0,6% σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευή, ενώ περί τις 08:45 ώρα Ελλάδος υποχωρεί σχεδόν 0,4% στο 13,7250. Από την αρχή του έτους οι απώλειες της λίρα φθάνουν στο 46%, ενώ από τον Σεπτέμβριο όταν η κεντρική τράπεζα προχώρησε στην πρώτη μείωση των επιτοκίων, έχει διαγράψει περί του 30% της αξίας της.

Στη διάρκεια της εβδομάδας η τουρκική λίρα έχει σημειώσει ιστορικό υψηλό χαμηλό στο 14, μετά τα σχόλια του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τα οποία υπερασπίστηκε την νομισματική πολιτική των χαμηλών επιτοκίων.

Ο οίκος αξιολόγησης χαρακτήρισε τον κύκλο χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής από την κεντρική τράπεζα, ο οποίος ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο, ως πρόωρο την ώρα που ο πληθωρισμός ανέβαζε ρυθμούς. Μάλιστα όπως τονίζει αυτές οι κινήσεις κλόνισαν την εμπιστοσύνη στο εσωτερικό της χώρα, κάτι που αντανακλάται σε απότομη υποτίμηση του νομίσματος.

«Η διατήρηση ενός πραγματικού αρνητικού επιτοκίου θα μπορούσε να πλήξει περαιτέρω την εγχώρια εμπιστοσύνη, αυξάνοντας τους κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, όπως για παράδειγμα εάν κλονιστεί η εμπιστοσύνη των καταθετών. Και ενδεχομένως να θέσει σε κίνδυνο τη μέχρι τώρα πρόσβαση των τραπεζών και των επιχειρήσεων στην εξωτερική χρηματοδότηση», ανέφερε ο Fitch στην αξιολόγησή του.

Από τον Σεπτέμβριο, η κεντρική τράπεζα έχει μειώσει το βασικό της επιτόκιο κατά 400 μονάδες βάσης στο 15%, αλλά ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, έχει δηλώσει ότι η επιθετική χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής πιθανότατα θα σταματήσει τον Ιανουάριο μετά από μια ακόμη μείωση των επιτοκίων τον Δεκέμβριο.

 

Πηγή: moneyreview.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text