Αρχική | Εταιρίες | Ξένες Εταιρίες | Μισθώσεις Airbnb: Μέρες 2019 τον Οκτώβριο

Μισθώσεις Airbnb: Μέρες 2019 τον Οκτώβριο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Την πέμπτη καλύτερη θέση με βάση τη ζήτηση για βραχυχρόνιες μισθώσεις στην ευρωπαϊκή αγορά εξασφάλισε η Ελλάδα κατά τον μήνα Οκτώβριο, ο οποίος ήταν σχεδόν εφάμιλλος με τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα υψηλή επίδοση, δεδομένης και της υψηλής εποχικότητας που χαρακτηρίζει την ελληνική αγορά. Σύμφωνα με σχετική μηνιαία έρευνα της εταιρείας AirDNA, η οποία ειδικεύεται στην ανάλυση των βραχυχρόνιων μισθώσεων, τον Οκτώβριο η ζήτηση στην ελληνική αγορά αποδείχθηκε ιδιαίτερα ανθεκτική συγκριτικά με άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου, καθώς οι κρατήσεις ήταν μόλις 2% χαμηλότερες σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2019.

Με βάση την πορεία των κρατήσεων, η Ελλάδα βρέθηκε πίσω μόνο από τις Ρωσία, Γερμανία, Γαλλία και Ελβετία, ξεπερνώντας με άνεση ανταγωνίστριες χώρες, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία. Ειδικότερα, οι κρατήσεις στη Ρωσία ήταν 31,3% περισσότερες τον φετινό Οκτώβριο σε σχέση με το 2019, ενώ άνοδο κατά 12% σημείωσε η Γερμανία, κατά 4,2% η Γαλλία και κατά 2,9% η Ελβετία, με την Ελλάδα να ακολουθεί από κοντά. Αντιθέτως, η ζήτηση στην Ισπανία συνέχισε να κινείται έντονα πτωτικά, καθώς διαμορφώθηκε σε 12%, ενώ στην Πορτογαλία άγγιξε το 15% και στην Ιταλία το 17%. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η ζήτηση για καταλύματα βραχυχρόνιας ενοικίασης αφορά πλέον παραθεριστικούς προορισμούς και πολύ λιγότερο μεγάλες πόλεις, δηλαδή προορισμούς Σαββατοκύριακου. Πρόκειται για μια παγκόσμια τάση, που αφορά το μεγαλύτερο μέρος των αγορών και παρατηρείται όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και στις ΗΠΑ. Ετσι, τον Οκτώβριο η ζήτηση για την ενοικίαση καταλυμάτων βραχυχρόνιας ενοικίασης στις 25 μεγαλύτερες πόλεις της Ευρώπης ήταν 46,8% χαμηλότερη σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Στον αντίποδα, στις περιοχές μακριά από πόλεις η ζήτηση τον ίδιο μήνα ήταν υψηλότερη κατά 4,3% σε σχέση με το 2019.

Η μόνη πόλη που καταγράφει βελτίωση της ζήτησης σε σχέση με πριν από δύο χρόνια είναι η Αγία Πετρούπολη με 6,1%, ενώ στην Αθήνα η πτώση αγγίζει το 24,6%. Πτώση κατά 25,7% καταγράφουν οι Κάννες, το Πόρτο στην Πορτογαλία υποχωρεί κατά 29,2% και η πόλη της Βαλένθια σημειώνει μείωση κρατήσεων κατά 30,5%. Ακόμα κι έτσι βέβαια, η επίδοση της ελληνικής πρωτεύουσας είναι αισθητά καλύτερη από αρκετές πόλεις, καθώς σε οκτώ εξ αυτών το επίπεδο της ζήτησης εξακολουθεί να υπολείπεται κατά περισσότερο από 50% σε σχέση με πριν από δύο χρόνια. Οσον αφορά την εικόνα για τους επόμενους μήνες, η ζήτηση για βραχυχρόνιες μισθώσεις στην Ελλάδα φαίνεται πως υποχωρεί και πάλι, καθώς ο παράγοντας της εποχικότητας λειτουργεί σαν βαρίδι. Η χώρα μας δεν αποτελεί παραδοσιακό χειμερινό προορισμό, ιδίως για την επερχόμενη περίοδο των εορτών, γεγονός που αποτυπώνεται και στα στοιχεία της AirDNA.

Ειδικότερα, για το διάστημα από τον Νοέμβριο του 2021 μέχρι και τον Ιανουάριο, με βάση τις κρατήσεις, η Ελλάδα καταγράφει απώλειες της τάξεως του 28% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019-2020. Αντιθέτως, ο ευρωπαϊκός μέσος όρος διαμορφώνεται στο -17%, καθώς οι κρατήσεις για την περίοδο των εορτών συνολικά είναι 114% υψηλότερες από το 2020, καθώς ήδη ξεπερνούν τις 700.000 για διάφορες πρωτεύουσες του ευρωπαϊκού βορρά.

Νίκος Ρουσάνογλου

 

Πηγή:kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text