Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | ΕΕ – Τρίτη δόση προστίμων ύψους 344 εκατ. ευρώ σε 5 ευρωπαϊκές τράπεζες

ΕΕ – Τρίτη δόση προστίμων ύψους 344 εκατ. ευρώ σε 5 ευρωπαϊκές τράπεζες

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΕΕ – Τρίτη δόση προστίμων ύψους 344 εκατ. ευρώ σε 5 ευρωπαϊκές τράπεζες

Μια ακόμα «δόση» προστίμων συνολικού ύψους 344 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις τράπεζες UBS, Barclays, Royal Bank of Scotland (RBS), HSBC και Crédit Suisse που έχουν κριθεί ένοχες για μυστικές συμφωνίες με στόχο τη χειραγώγηση των αγορών συναλλάγματος.

Τα πρόστιμα αυτά σηματοδοτούν την ολοκλήρωση του τρίτου και τελευταίου σκέλους μιας έρευνας που ξεκίνησαν το 2013 οι αρμόδιες για την απρόσκοπτη λειτουργία της ελεύθερης αγοράς υπηρεσίες των Βρυξελλών – τα δύο πρώτα σκέλη έκλεισαν το Μάιο του 2019 με την επιβολή συνολικών προστίμων 1,07 δισ. ευρώ.

Η έρευνα απέδειξε ότι τραπεζίτες των συγκεκριμένων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που συναλλάσσονταν στις αγορές συναλλάγματος βρίσκονταν σε συστηματικές συνεννοήσεις μεταξύ τους προκειμένου να συντονίζουν τις στρατηγικές διαπραγμάτευσης που έκαναν για λογαριασμό των, υποτίθεται, ανταγωνιστικών τραπεζών τους. Κατόπιν έκνομων συνεννοήσεων οι αντικριστές των πέντε τραπεζών παρενέβαιναν οργανωμένα στις αγορές και σε επαγγελματικά φόρουμ.

Ζημίωναν οικονομία και καταναλωτές

«Οι αποφάσεις μας σε περιπτώσεις έκνομων συμμαχιών υπενθυμίζουν τη βούληση και την αποφασιστικότητα της Κομισιόν να διασφαλίσει και να περιφρουρεί τον υγιή ανταγωνισμό στον ευρωπαϊκό χρηματοοικονομικό τομέα», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η αρμόδια για θέματα Ανταγωνισμού επίτροπος της ΕΕ Μαργκρέτε Βεστάγκερ. Η δανέζα επίτροπος υπογράμμισε ότι οι μυστικές συμφωνίες των πέντε τραπεζών «προσέβαλλαν την ακεραιότητα του χρηματοοικονομικού τομέα εις βάρος της οικονομίας και των καταναλωτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Συγκεκριμένα, οι πρακτικές των τραπεζών που παραβίαζαν τον ανταγωνισμό αφορούσαν τη διαπραγμάτευση των ένδεκα νομισμάτων με τις περισσότερες συναλλαγές διεθνώς, μεταξύ των οποίων του ευρώ, του αμερικανικού δολαρίου, της βρετανικής στερλίνας, του γιαπωνέζικου γεν και του ελβετικού φράγκου. Η απόφαση της Πέμπτης αφορούσε συναλλαγές που διενεργήθηκαν την περίοδο από το Μάιο του 2011 έως τον Ιούλιο του 2012.

Ελαφρυντικά για τέσσερις

Η ελβετική τράπεζα UBS, η οποία αποκάλυψε την υπόθεση του τραπεζικού καρτέλ ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανταμείφθηκε με «γενική αμνηστία» των αδικημάτων της. Υπολογίζεται έτσι ότι γλίτωσε πρόστιμα τουλάχιστον 94 εκατ. ευρώ, παρά την εμπλοκή της στις παράνομες συνεννοήσεις και ενέργειες που έλαβαν χώρα.Οι τρεις βρετανικές τράπεζες Barclays, HSBC και RBS (η οποία το 2020 μετονομάστηκε σε NatWest) ευεργετήθηκαν επίσης κατά τον επιμερισμό των ποινών με μειώσεις των προστίμων που εν τέλει τους επιβλήθηκαν, καθώς αναγνώρισαν τις έκνομες πράξεις τους και συνεργάστηκαν για την έρευνα της ΕΕ. Έτσι, η Barclays τιμωρήθηκε με 54,3 εκατ. ευρώ, η HSBC με 174,3 εκατ. ευρώ και η RBS (NatWest) με 32,5 εκατ. ευρώ.

Για την επίσης ελβετική Crédit Suisse, αντίθετα, οι υπηρεσίες της Επιτροπής δεν προέβλεψαν κάποια ελάφρυνση των ποινών και ως εκ τούτου θα καταβάλει πρόστιμο 83,3 εκατ. ευρώ. Σημειωτέον ότι για τον καθορισμό των κυρώσεων και των ποινών οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες έλαβαν υπόψη τους την αξία των έκνομων συναλλαγών που πραγματοποίησε ο καθένας από τους πέντε τραπεζικούς ομίλους στην Ευρώπη, το βαθμό σοβαρότητας των παράνομων πρακτικών και επίσης τη διάρκεια κατά την οποία παραβίαζαν τους κανόνες του ελεύθερου ανταγωνισμού.

 

Πηγή:ΟΤ

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text