Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Κνοτ (ΕΚΤ): Πιθανή αύξηση των επιτοκίων το 2023, αν επιμείνει ο πληθωρισμός

Κνοτ (ΕΚΤ): Πιθανή αύξηση των επιτοκίων το 2023, αν επιμείνει ο πληθωρισμός

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Κνοτ (ΕΚΤ): Πιθανή αύξηση των επιτοκίων το 2023, αν επιμείνει ο πληθωρισμός

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων  το 2023 εάν ο πληθωρισμός συνεχίζει να υπερβαίνει τις προσδοκίες στο επόμενο έτος, τόνισε το μέλος της ΕΚΤ, Κλάας Κνοτ σε συνέντευξή του στην Financieele Dagblad.

«Δεν μπορώ να αποκλείσω μια αύξηση επιτοκίων το 2023, εάν ο πληθωρισμός συνεχίσει να είναι υψηλότερα από το βασικό μας σενάριο το 2022», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ολλανδός τραπεζίτης.

Υπογράμμισε ωστόσο ότι «στην ΕΚΤ εξακολουθούμε να θεωρούμε ότι ο αυξημένος πληθωρισμός είναι σε μεγάλο βαθμό ένα προσωρινό φαινόμενο».

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη διαμορφώθηκε σε υψηλό-ρεκόρ τον προηγούμενο μήνα, στο 4,9%, υπερδιπλάσιο από τον στόχο της ΕΚΤ για 2%, και οι ενδείξεις υποδηλώνουν πως θα πέσει κάτω από αυτό το όριο μόνο στα τέλη του 2022, το συντομότερο.

Το θέμα του υψηλού πληθωρισμού πιθανότατα θα κυριαρχήσει στην επικείμενη συνεδρίαση πολιτικής της ΕΚΤ στις 16 Δεκεμβρίου, όπου τα μέλη αναμένεται να βάλουν τέλος στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 1,85 τρισ. ευρώ, αλλά θα μπορούσαν να εξετάσουν την αντικατάσταση του με άλλα μέτρα στήριξης.

Οι κατευθυντήριες γραμμές πολιτικής της τράπεζας ορίζουν ότι οποιαδήποτε αύξηση των επιτοκίων θα έρθει λίγο μετά το τέλος της ποσοτικής χαλάρωσης.

 

Πηγή:newmoney.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text