Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Ο άθλος της μείωσης των κόκκινων δανείων και το άλμα «ελευθερίας» των τραπεζών

Ο άθλος της μείωσης των κόκκινων δανείων και το άλμα «ελευθερίας» των τραπεζών

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Η επιστροφή στις συνήθεις τραπεζικές εργασίες περνάει μέσα από τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων. Οι τράπεζες είχαν εδώ και κάμποσα χρόνια αναστείλει τη βασική τους δραστηριότητα που αφορούσε τη χρηματοδότηση της οικονομίας εστιάζοντας σχεδόν αποκλειστικά στον τρόπο με το οποίο θα εξυγιάνουν το βιβλίο των δανείων τους. Δεν είναι και μικρό το εγχείρημα αφού οι μη εξυπηρετούμενες εκθέσεις ήταν μεγαλύτερες από τις… εξυπηρετούμενες (2015). Για πρώτη φορά μετά το 2013 υπάρχουν κατηγορίες δανείων που οι μη εξυπηρετούμενες εκθέσεις βρίσκονται σε μονοψήφιο ποσοστό και αυτό αν μη τι άλλο είναι μια εικόνα κανονικότητας.

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της προόδου που έχει συντελεσθεί αρκεί αυτό: Ο δείκτης για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε καθυστέρηση 90 ημερών (NPLs) είναι στο 9,5% και είναι ο χαμηλότερος για τα ενοποιημένα μεγέθη των τεσσάρων τραπεζών από το δεύτερο τρίμηνο του 2011 με κάλυψη πρόβλεψης 85%. Σε αυτή την κάλυψη δεν λαμβάνεται υπόψη η όποια αξία έχουν τα εμπράγματα καλύμματα. Ο Δείκτης των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων (NPEs) σε ενοποιημένο επίπεδο βρίσκεται στο 14,3% από 19,6% στο β? τρίμηνο και 34,6% ένα χρόνο νωρίτερα με κάλυψη στο 63%.

Επιμέρους:

H Eurobank είναι ήδη σε μονοψήφιο ποσοστό (7,3% στα εγχώρια δάνεια) διατηρώντας ψηλά το ύψος των προβλέψεων περνώντας στην πρώτη θέση των συνολικών καλυμμάτων με δείκτη κάλυψης 128%. Οι βασικοί δείκτες φερεγγυότητας άντεξαν και σταδιακά αναμένεται να ακολουθήσουν αντίστροφη πορεία αφού το δύσκολο κομμάτι των ζημιών έχει βγει από την εικόνα. Από τις αναστολές πληρωμών δανείων η Eurobank αναθεώρησε σημαντικά χαμηλότερα τα δάνεια που θα ταξινομηθούν σε μη ενήμερα αναμένοντας στο δ? τρίμηνο εισροές 100 εκατ. ευρώ έναντι αρχικής πρόβλεψης 600 εκατ. ευρώ. Το 2021 η τράπεζα αναμένει κόστος απομειώσεων στις 110 μονάδες έναντι 130 μονάδες αρχικά το οποίο εκτιμάται ότι θα είναι σημαντικά χαμηλότερο το 2022 οδηγώντας την απόδοση των ιδίων κεφαλαίων σε διψήφιο ποσοστό.

Η Εθνική έρχεται σύντομα σε μονοψήφιο δείκτη NPEs (12% στο γ? τρίμηνο) καθώς η Τράπεζα αναμένει την εξυγίανση 1,2 δισ. ευρώ «κόκκινων» δανείων από οργανικές δράσεις χαμηλώνοντας το συνολικό μέγεθος στα 2,6 δισ. ευρώ (~7,5%). Για την συνέχεια ο ρυθμός μείωσης θα κινηθεί στα 100 εκατ. ευρώ για κάθε τρίμηνο ενώ οι βασικοί δείκτες κεφαλαίων φερεγγυότητας βρίσκονται στο 15,4% δίνοντας πολλούς βαθμούς «ελευθερίας» στις χορηγήσεις νέων δανείων που θα μειώσουν ενεργητικά το μέγεθος των NPEs αυξάνοντας τον παρανομαστή των ενήμερων χορηγήσεων. Για το 2022 η Εθνική Τράπεζα αναμένει κόστος απομειώσεων στην περιοχή των 60 μονάδων βάσης.

Στο δ? τρίμηνο η Alpha Bank θα αναγνωρίσει το υπόλοιπο της ζημιάς των 600 εκατ. ευρώ του Cosmos ενώ θα υπάρξει και η σχετική αποδέσμευση των εντόκων στοιχείων ενεργητικού φέρνοντας τους σχετικούς δείκτες φερεγγυότητας Το σύνολο των δανείων μετά τις αναστολές που κοκκίνησε καθώς και όσα επέστρεψαν σε ενημερότητα και στην περίπτωση της Alpha Bank αναθεωρήθηκε χαμηλότερα κατά 600 εκατ. ευρώ με την Alpha Bank να βλέπει πλέον στο τέλος της χρονιάς δείκτες NPEs στην περιοχή του 13% ενώ για το 2022 αναμένεται μονοψήφιος δείκτης NPEs. Σε ότι αφορά την κάλυψη των εγχώριων προβλέψεων επισημαίνεται ότι μετά από καιρό η Alpha έπεσε μετά από πολλά τρίμηνα οριακά χαμηλότερα από το 100%

Τέλος, η Τράπεζα Πειραιώς το εγχείρημα μείωσης των κόκκινων δανείων θα φανεί καλύτερα στο δ? τρίμηνο όταν θα υπάρξει και η παράλληλη άπο-αναγνώριση των δανείων για τα οποία ήδη έχουν επιβαρυνθεί με ζημιές η τράπεζα. Η Πειραιώς παρουσιάζει την μεγαλύτερη βελτίωση και σε αυτό έχει παίξει ρόλο η επάρκεια κεφαλαίων μετά την ΑΜΚ εμφανίζοντας μείωση των NPEs 16% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και 45% από την αρχή της χρονιάς φθάνοντας το σχετικό δείκτη στο 16% . Αν και η κάλυψη των δανείων είναι η χαμηλότερη από τις τέσσερις συστημικές (38%), για το 2022 οι συνολικές απομειώσεις δανείων δεν θα ξεπεράσουν στο σύνολο της χρονιάς τα 450 εκατ. ευρώ και η διοίκηση αναμένει μονοψήφιους δείκτες μέσα στο 2022 ο οποίος θα επιτευχθεί με α) εξυγίανση χαρτοφυλακίων ύψους 700 εκατ. ευρώ και 1,1 δισ. ευρώ ρευστοποιήσεων.

 

 

Μάνος Χατζηδάκης

Πηγή: liberal.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text