Αρχική | Πολιτική | Διεθνής Πολιτική | Με φόντο την Ουκρανία η τηλεδιάσκεψη Μπάιντεν-Πούτιν

Με φόντο την Ουκρανία η τηλεδιάσκεψη Μπάιντεν-Πούτιν

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

«Περίπου θλιβερή» περιέγραψε τη σχέση ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Έτσι, καθώς η δήλωση έγινε λίγες ώρες πριν από την τηλεδιάσκεψη κορυφής που θα έχει σήμερα με τον Τζο Μπάιντεν (περίπου στις 5 ώρα Ελλάδας), εύκολα μπορεί κανείς να καταλάβει ότι ο πήχης έχει τοποθετηθεί ιδιαιτέρως χαμηλά.

Ουσιαστικά, οι δύο χώρες βρίσκονται στα μαχαίρια σε όλα τα επίπεδα και οι δύο πρόεδροι δεν δείχνουν διατεθειμένοι να αλλάξουν την κατάσταση. Εξάλλου, οι διμερείς σχέσεις έχουν επιδεινωθεί σημαντικά σε σύγκριση με την τελευταία φορά που οι δύο πρόεδροι βρέθηκαν τετ-α-τετ, τον περασμένο Ιούνιο στη Γενεύη.

Η Ουκρανία στο επίκεντρο

Φαινομενικά, μάλιστα, ΗΠΑ και Ρωσία μοιάζουν να ετοιμάζονται πυρετωδώς για ένα πόλεμο δι’ αντιπροσώπων, αλληλοκατηγορούμενες παράλληλα για το ποια από τις δύο χώρες φέρει την ευθύνη. Μήλον της Έριδος είναι η Ουκρανία, η οποία αποτελεί σύμμαχο των Αμερικανών που την εξοπλίζουν συστηματικά – ενώ από την άλλη, οι Ρώσοι στηρίζουν με όλα τα μέσα τους αυτονομιστές που ελέγχουν την επαρχία Ντονμπάς στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

«Δεν αποδέχομαι τις κόκκινες γραμμές κανενός», δήλωσε την περασμένη Παρασκευή ο Μπάιντεν, αναφερόμενος στην αντίδραση του Πούτιν απέναντι στα σενάρια ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ – κάτι που η Μόσχα έχει αφήσει να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να επιτρέψει. Την ίδια δε στιγμή, οι υπηρεσίες πληροφοριών και το Κίεβο προειδοποιούν ότι η τεράστια δύναμη πυρός που έχει συγκεντρώσει η Ρωσία στην άλλη πλευρά των συνόρων αποκαλύπτει τα σχέδιά της για στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία – προσδιορίζοντάς την, μάλιστα, χρονικά για τις αρχές του 2022.

«Το μόνο στο οποίο στο οποίο θα μπορούσαν ενδεχομένως να συμφωνήσουν – εάν η συνομιλία εξελιχθεί σε καλό κλίμα – είναι ότι όλοι όσοι εμπλέκονται στην περιοχή, άμεσα ή έμμεσα, πρέπει να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να δεσμευτούν ότι δεν θα κλιμακώσουν την ένταση. Κατά τα άλλα, δεν βλέπω πώς ο Μπάιντεν μπορεί να υποσχεθεί στον Πούτιν ότι το ΝΑΤΟ δεν θα επεκταθεί προς Ανατολάς», δήλωσε ο Αντρέι Κορτούνοφ, πρόεδρος του Ρωσικού Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων, που πρακτικά ελέγχεται από το υπουργείο Εξωτερικών.

Ένα, δύο, πολλά μέτωπα…

Είναι γεγονός, πάντως, ότι η Ουκρανία δεν είναι το μοναδικό θέμα που φέρνει σήμερα σε αντίπαλα στρατόπεδα τις ΗΠΑ και τη Ρωσία. Στενά συνδεδεμένη είναι και η υπόθεση της Λευκορωσίας, τον ηγέτη της οποίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, οι ΗΠΑ έχουν κατηγορήσει ότι «εργαλειοποιεί» το προσφυγικό για να εκβιάσει την Ευρώπη, με τη στήριξη της Μόσχας. Εσχάτως, μάλιστα, έχουν παρατηρηθεί και σημαντικές εντάσεις στα σύνορα της Ουκρανίας με τη Λευκορωσία, εγείροντας ανησυχίες για «θερμό επεισόδιο».

Σημείο τριβής παραμένει, επίσης, ο αγωγός Nord Stream 2 (παρά τη σχετική συμφωνία Μπάιντεν-Μέρκελ), οι κυβερνοεπιθέσεις για τις οποίες οι ΗΠΑ κατηγορούν Ρώσους χάκερ που προστατεύει το Κρεμλίνο, καθώς και για τις απελάσεις διπλωματών. Η καταδίκη και φυλάκιση του Αλεξέι Ναβάλνι προκαλεί επίσης έντονες αντιπαραθέσεις, όπως και η συνεχιζόμενη κράτηση δύο Αμερικανών πρώην πεζοναυτών σε ρωσικές φυλακές.

Σε αυτό το φόντο, είναι ενδιαφέρον να διαπιστώσουμε τι ακριβώς – και επί της ουσίας – μπορεί να πετύχει η τηλεδιάσκεψη κορυφής ανάμεσα σε Μπάιντεν και Πούτιν.

 

Πηγή:ot.gr

 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text