Αρχική | Διάφορα | X&A - 235 | ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Εντυπωσιακή αποκατάσταση των πωλήσεων και μερική κάλυψη των ζημιών

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Εντυπωσιακή αποκατάσταση των πωλήσεων και μερική κάλυψη των ζημιών

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Εντυπωσιακή αποκατάσταση των πωλήσεων και μερική κάλυψη των ζημιών

 

 

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ

 

Εντυπωσιακή αποκατάσταση των πωλήσεων και μερική κάλυψη των ζημιών

 

 

Στην παρούσα φάση, η εταιρία προσπαθεί να αποκαταστήσει, σε επίπεδο οικονομικών μεγεθών, τη ζημιά που υπέστη από την “απώλεια” των δύο θυγατρικών στο Τέξας, των ΗΠΑ, τον περασμένο Φεβρουάριο, μία εξέλιξη που προκάλεσε ζημιές ύψους € 94 εκατομμυρίων και απώλεια εγκατεστημένης ισχύος ύψους 520 MW. Βεβαίως, αυτό είναι ένα μη επαναλαμβανόμενο γεγονός και, πέραν της ζημιάς που έχει ήδη καταγραφεί, δεν θα επηρεάσει, σε οικονομικό επίπεδο, την εταιρία, στο μέλλον.

Η εταιρία έχει αναπτύξει συγκεκριμένο σχεδιασμό αποκατάστασης της παραγωγικής της δυναμικότητας, ο οποίος βασίζεται στο επενδυτικό πρόγραμμά της που υπερβαίνει τα € 2 δισεκατομμύρια, το οποίο  να εξελίσσεται με εντατικούς ρυθμούς σε όλους τους τομείς δραστηριότητάς του, με στόχο η συνολική εγκατεστημένη ισχύς να προσεγγίσει τα 3.000 MW μέσα στη επόμενη πενταετία, από 861,7 ΜW που έχει περιοριστεί, σήμερα.

Στη λογιστική κατάσταση που παρουσιάζει η εταιρία, κύριο βάρος δίδεται στα “αναπροσαρμοσμένα” (μετά την απώλεια των θυγατρικών του Τέξας) οικονομικά μεγέθη. Άσχετα εάν αυτό επιτρέπεται από λογιστικής απόψεως, κατά την άποψή μας -και αυτό συνιστά μία πάγια θέση μας- η εικόνα που θα πρέπει να παρουσιάζεται στους επενδυτές, είναι αυτή που προκύπτει μέσα από τη συνέχεια του χρόνου και των πραγμάτων, ενώ βέβαια, θα μπορούσαν να αναφερθούν, σε μορφή υποσημείωσης, ποιά είναι η εικόνα, μετά την οποιαδήποτε αναπροσαρμογή.

Βασισμένοι στη “συνέχεια” των πραγμάτων, οι οικονομικές καταστάσεις του 9μήνου δείχνουν ότι, ο Όμιλος, εμφάνισε αυξημένες πωλήσεις στο εννεάμηνο κατά 39,8%. Όμως αν συγκρίνουμε το 9μηνο του 2021, με το 9μηνο του 2020, όπως αυτό δημοσιεύθηκε εκείνη την περίοδο θα διαπιστώσουμε ότι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 2,3% (και αυτό το θεωρούμε ως κάτι πολύ θετικό και σημαντικό, δεδομένης της ζημιάς που υπέστη ο Όμιλος το Φεβρουάριο). Αντίστοιχα, από την οικονομική παρουσίαση των αποτελεσμάτων (εδώ - σελ. 11) συμπεραίνουμε πως οι καθαρές ζημίες συμπεριλαμβανομένης της αποεπένδυσης από το Τέξας, ανέρχονται στα € 50,4 εκατ. έναντι κερδών € 58,6 στο εννεάμηνο του 2020.

Παρόλα αυτά τα στοιχεία, η άποψη μας δεν είναι αρνητική για την εταιρία ή τη μετοχή της, παρά το ότι, η εξέλιξη αυτή, θα επηρεάζει για αρκετό ακόμη καιρό τη διακύμανσή της.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, να αναφέρουμε πως ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (στον οποίο ανήκει η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ) προχώρησε στην έκδοση “πράσινου” ομολόγου ύψους € 300 εκατομμυρίων, 7 ετούς διάρκειας (ενημερωτικό δελτίο - εδώ), προκειμένου να φθάσει τον στόχο των 3 GW μέσα στην επόμενη πενταετία.

Με δεδομένη την παραγωγική και τη χρηματοοικονομική “αναστάτωση” που υπέστη φέτος ο Όμιλος, αλλά και το ευμετάβλητο των τιμών της ενέργειας φέτος, τα λίγα στοιχεία που αναφέρονται για το 9μηνο στο δελτίο τύπου, δεν επαρκούν για να προχωρήσουμε σε μία καλά τεκμηριωμένη πρόβλεψη για την εξέλιξη των μεγεθών στο σύνολο του έτους. Εν τούτοις, με βάση όσα στοιχεία είναι γνωστά, εκτιμούμε ότι ο Όμιλος, σε επίπεδο πωλήσεων, θα καλύψει την απώλεια των δύο θυγατρικών του Τέξας και ότι, οι πωλήσεις για το έτος θα φτάσουν στα € 350 εκατομμύρια (προηγούμενη εκτίμησή μας: € 285 εκατομμύρια). Οι ζημιές (μφ), εκτιμούμε ότι θα κυμανθούν περί τα € -16 εκατομμύρια (προηγούμενη εκτίμηση: € -36 εκατομμύρια). Αυτή την πλήρη αποκατάσταση του μεγέθους των πωλήσεων και τη μερική αποκατάσταση της ζημιάς στα κέρδη, τη θεωρούμε ως ένα πολύ ισχυρό επίτευγμα για την εταιρία.

 

Δείτε το δελτίο τύπου εδώ και τον πίνακα οικονομικών μεγεθών, εδώ.

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text