Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Γκεοργίεβα: Το «ψηφιακό τείχος του Βερολίνου» απειλεί την παγκόσμια οικονομία

Γκεοργίεβα: Το «ψηφιακό τείχος του Βερολίνου» απειλεί την παγκόσμια οικονομία

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Γκεοργίεβα: Το «ψηφιακό τείχος του Βερολίνου» απειλεί την παγκόσμια οικονομία

Την προσοχή των αρμόδιων Αρχών σε ό,τι αφορά την ψηφιακή οικονομία εφιστά η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, η οποία προειδοποιεί ότι η ενδεχόμενη «βαλκανοποίησή» της θα προκαλέσει πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία έως και 6% στο ΑΕΠ κατά την επόμενη δεκαετία.

Όπως ανέφερε η ίδια μιλώντας στον ΟΟΣΑ, ο κόσμος μπορεί σύντομα να βρεθεί αντιμέτωπος με ένα «ψηφιακό Τείχος του Βερολίνου», όπου οι ΗΠΑ, η ΕΕ και η Κίνα θα υιοθετήσουν ασύμφωνες ψηφιακές σταθερές.

Μια τέτοια διάσπαση στην ψηφιακή οικονομία ενδέχεται να αναγκάσει τις φτωχές χώρες να «επιλέξουν πλευρά», με αποτέλεσμα να προκύψουν υψηλότερες τιμές, μειωμένη καινοτομία και λιγότερες υπηρεσίες.

Κάτι τέτοιο δεν αποκλείεται να προκαλέσει μείωση από 3% έως 6% στο παγκόσμιο ακαθάριστο εθνικό προϊόν.

Επίσης, το σενάριο αυτό μπορεί να ενισχύσει την κυραρχία των σημερινών τεχνολογικών κολοσσών, με αποτέλεσμα οι μικρότερες καινοτόμες εταιρείες να δυσκολεύονται ακόμη περισσότερο να τους ανταγωνιστούν.

Επίσης, η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα προειδοποίησε ότι η εντατικοποίηση των αντιανταγωνιστικών τάσεων κατά την πανδημία ίσως μειώσει τα επίπεδα του ΑΕΠ στις ανεπτυγμένες οικονομίες κατά 1%, γεγονός που μπορούν να αποτρέψουν οι κυβερνήσεις με συγκεκριμένα μέτρα.

 

Πηγή: newmoney.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text