Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Ιαπωνία: Μεγαλύτερη του αναμενόμενου η ύφεση στο γ΄ τρίμηνο

Ιαπωνία: Μεγαλύτερη του αναμενόμενου η ύφεση στο γ΄ τρίμηνο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Η ιαπωνική οικονομία συρρικνώθηκε ελαφρώς περισσότερο από ό,τι αρχικά αναμενόταν στο γ΄ τρίμηνο, καθώς η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού έπληξε την ιδιωτική κατανάλωση και μια παγκόσμια έλλειψη επεξεργαστών έπληξε το εταιρικό κλίμα.

Η βαθύτερη συρρίκνωση αποτελεί πισωγύρισμα για τους φορείς χάραξης πολιτικής που ελπίζουν ότι η χαλάρωση των ελλείψεων στην τροφοδοσία και η χαλάρωση των περιορισμών για την πανδημία, θα υποστηρίξουν την ανάκαμψη στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως αυτό το τρίμηνο.

Η οικονομία της Ιαπωνίας συρρικνώθηκε 3,6% σε ετήσια βάση στο διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, έναντι αρχικών εκτιμήσεων για συρρίκνωση 3%.

Τα στοιχεία, τα οποία ήταν χειρότερα από τις μέσες εκτιμήσεις των οικονομολόγων για πτώση 3,1%, ισοδυναμεί με πραγματική τριμηνιαία συρρίκνωση 0,9% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, έναντι αρχικής πτώσης 0,8%."Αυτό επιβεβαιώνει ότι οι οικονομικές συνθήκες ήταν στάσιμες στο διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου”, ανέφερε οικονομολόγος του Itochu Economic Research Institute."Η ανάπτυξη έγινε αρνητική εξαιτίας της αναζωπύρωσης του κορονοϊού”.

Η ταχύτερη πτώση αποδίδεται κυρίως στη μεγαλύτερη μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης, η οποία αντιστοιχεί σε άνω του μισού ΑΕΠ, και μειώθηκε 1,3% από το προηγούμενο τρίμηνο, έναντι αρχικής εκτίμησης για πτώση 1,1%.Οι δαπάνες για διαρκή αγαθά σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση από το 1994, όταν έγιναν για πρώτη φορά διαθέσιμα τα συγκρίσιμα στοιχεία, υποχωρώντας 16,3% σε τριμηνιαία βάση, και μειώνοντας την κατανάλωση των νοικοκυριών κατά 0,7%.

Τα στοιχεία έδειξαν επίσης ότι οι δημόσιες επενδύσεις μειώθηκαν 2% σε σχέση με την αρχική εκτίμηση για πτώση 1,5%, ενώ οι κεφαλαιουχικές δαπάνες εμφάνισαν μικρότερη πτώση, υποχωρώντας 2,3% από το προηγούμενο τρίμηνο, έναντι αρχικών εκτιμήσεων για 3,8%.

 

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text