Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Το σχέδιο επέκτασης της Alpha Bank σε Ρουμανία και Κύπρο

Το σχέδιο επέκτασης της Alpha Bank σε Ρουμανία και Κύπρο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Το σχέδιο επέκτασης της Alpha Bank σε Ρουμανία και Κύπρο

Το σχέδιο αναδιάρθρωσης των διεθνών δραστηριοτήτων προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς η Alpha Bank. Το σχέδιο περιλαμβάνει τρεις βασικούς πυλώνες:

-Πρώτον, ενίσχυση της παρουσίας στην ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά της Ρουμανίας, μέσω ενίσχυσης των κεφαλαίων και ενδεχόμενης συνεργασίας-ντιλ.

-Δεύτερον, ανάπτυξη της θυγατρικής στην Κύπρο, με πρώτο βήμα την εκκαθάριση από τα κόκκινα δάνεια ύψους 2,2 δισ. ευρώ

-Τρίτον, χρήση των κεφαλαίων ύψους 600 εκατ. ευρώ στην τριετία, από τις πωλήσεις των θυγατρικών σε Αλβανία και Λονδίνο μέσα στο 2022, για τη μη οργανική ανάπτυξη στη Ρουμανία και την επαναφορά του πρωταγωνιστικού ρόλου στην Κύπρο.

Βάσει του στρατηγικού σχεδιασμού, η βασικότερη αγορά των διεθνών δραστηριοτήτων της Alpha Bank αποτελεί εκείνη της Ρουμανίας, όπου ήδη κατέχει σημαντικό μερίδιο, 4,5%, και αποτελεί την τέταρτη μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα. Η Alpha Bank θεωρεί σημαντική τη διατήρηση "κρίσιμου” μεγέθους, σε μια ταχέως αναπτυσσόμενη οικονομία, όπως η ρουμανική, η οποία επίσης θα επωφεληθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης μέχρι τα τέλη του 2024.

Έτσι, πέραν από την χρήση κεφαλαίων από τις πωλήσεις σε Αλβανία και Λονδίνο, η Alpha Bank στοχεύει στην αύξηση των εργασιών και των εσόδων, μέσω δανείων προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις και του ψηφιακού μετασχηματισμού. Επίσης, το σχέδιο προβλέπει το σενάριο να επωφεληθεί από τις έντονες τάσης συγκέντρωσης της τραπεζικής αγοράς στη Ρουμανία και των ελκυστικών αποτιμήσεων. Αυτό, σύμφωνα με αναλυτές και επενδυτές, υπονοεί το ενδεχόμενο συνεργασίας και ντιλ με τραπεζικό ίδρυμα στη Ρουμανία. Εξάλλου, ο στόχος για αύξηση της κερδοφορίας κατά 11% στην τριετία, νέα δάνεια 2,1 δισ. ευρώ (περίπου το 20% του Ομίλου) και ο στόχος για συμβολή 1% της Ρουμανίας στα κέρδη του Ομίλου, δικαιολογούν το ενδεχόμενο στρατηγικής συνεργασίας μέσα στο 2022.

Σε ό,τι αφορά στα κεφάλαια που θα διοχετευθούν από Αλβανία και Λονδίνο, αυτά υπολογίζονται γύρω στα 600 εκατ. ευρώ, σε όρους σταθμισμένου στον κίνδυνο ενεργητικό. Ενδεικτικά, το τίμημα από την πώληση της Αλβανίας ανακοινώθηκε στα 55 εκατ. ευρώ, σχεδόν διπλάσιο από εκείνο που είχε τεθεί ως στόχος στο πρόγραμμα "Tomorrow” της Τράπεζας. Το ντιλ με την αλβανική OTP Bank έχει ήδη κλείσει και πρόκειται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του έτους. Η πώληση της θυγατρικής στο Λονδίνο βρίσκεται στη φάση των μη δεσμευτικών προσφορών. Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί στο πρώτο εξάμηνο του 2022.

Σε ό,τι αφορά στην Κύπρο, επιταχύνεται η διαδικασία πώλησης κόκκινων δανείων 2,2 δισ. ευρώ (έναντι 0,4 δισ. που ήταν το αρχικό σχέδιο), στο πλαίσιο του project Sky. Οι δεσμευτικές προσφορές αναμένονται μέσα στον μήνα, ενώ η συναλλαγή θα κλείσει στο πρώτο εξάμηνο του 2022. Το κόστος στα κεφάλαια της Alpha Bank από το πρόγραμμα Sky υπολογίζεται σε λιγότερο από 200 εκατ. ευρώ.

 

Πηγή:Capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text