Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Kazaks (ΕΚΤ): Η ΕΚΤ θα παρέμβει μόνο εάν η Όμικρον προκαλέσει μεγάλη ζημιά

Kazaks (ΕΚΤ): Η ΕΚΤ θα παρέμβει μόνο εάν η Όμικρον προκαλέσει μεγάλη ζημιά

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Η μετάλλαξη Όμικρον πρέπει να προκαλέσει σημαντική ζημιά στην οικονομία της ευρωζώνης προκειμένου η ΕΚΤ να αποφασίσει να στηρίξει επιπλέον την οικονομία, τόνισε το μέλος του δ.σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Martins Kazaks.

Είναι ακόμη πολύ νωρίς να πούμε πώς θα επηρεάσει την ανάκαμψη της ηπείρου το νέο στέλεχος, ανέφερε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζες της Λετονίας.

Όπως έχουν τα πράγματα, το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (ΡΕΡΡ) των 1,85 τρισ. ευρώ, θα πρέπει να τελειώσει όπως είναι προγραμματισμένο, τον Μάρτιο, τόνισε.

"Για την ώρα, δεν γνωρίζουμε πώς θα εξελιχθεί η μετάλλαξη της Όμικρον. Εκτός και αν διαχυθεί σε σημαντικές και μεγάλες αρνητικές αναθεωρήσεις των προοπτικών για την ανάπτυξη, δεν βλέπω τον λόγο να αλλάξει ο Μάρτιος, μια προθεσμία την οποία η αγορά αναμένει για κάποιο διάστημα και την οποία επικοινωνήσαμε στο παρελθόν”, τόνισε σε συνέντευξη του.

Η ΕΚΤ προετοιμάζεται για μια κρίσιμη συνεδρίαση στις 16 Δεκεμβρίου, όταν τα μέλη της σχεδιάζουν να καθορίσουν το μέλλον των εργαλείων τόνωσης της οικονομίας που διαθέτουν.

Παράλληλα με τους αυξημένους κινδύνους για τον κορονοϊό, ο πληθωρισμός θα βρεθεί στο επίκεντρο της συζήτησης.

Ενώ οι επιστήμονες εξακολουθούν να σταθμίζουν τους κινδύνους που εγκυμονεί η Όμικρον, ο Kazaks λέει ότι η ΕΚΤ έχει χρόνο να αλλάξει την πολιτική της στις αρχές του επομένου έτους, εάν το δικαιολογήσει η υγειονομική κατάσταση.

"Εάν τον Φεβρουάριο δούμε ότι είναι επώδυνο, τότε ασφαλώς μπορούμε να αλλάξουμε τις απόψεις μας και αυτό είναι το θέμα της ευελιξίας. Κατά την άποψη μου είναι δυνατό να επανεκκινηθεί το ΡΕΡΡ ή να αυξηθεί το ποσό εάν αποδειχθεί αναγκαίο”, τόνισε.

 

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text