Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 235 | Διεθνείς Οικονομικοί Δείκτες

Διεθνείς Οικονομικοί Δείκτες

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Η οικονομία της Ιαπωνίας συρρικνώθηκε 3,6% σε ετήσια βάση στο διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, έναντι αρχικών εκτιμήσεων για συρρίκνωση 3%. Τα στοιχεία, τα οποία ήταν χειρότερα από τις μέσες εκτιμήσεις των οικονομολόγων για πτώση 3,1%, ισοδυναμεί με πραγματική τριμηνιαία συρρίκνωση 0,9% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, έναντι αρχικής πτώσης 0,8%, εδώ.

****

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ο δείκτης τιμών παραγωγού στην βιομηχανία, τον Οκτώβριο 2021, αυξήθηκαν κατά 5,4% στην Ευρωζώνη και κατά 5% στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε σχέση με τον δείκτη τον Σεπτέμβριο του 2021. Σε ετήσια βάση, ο δείκτης τιμών παραγωγού, σημείωσε αύξηση 2,8% στην Ευρωζώνη και 2,7% Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο τομέας της ενέργειας, συνέβαλε περισσότερο στην αύξηση του δείκτη (σε ετήσια βάση), καθώς σημείωσε αύξηση 62,5%, εδώ.

 

****

 

Το επενδυτικό κλίμα, συνεχίζει να επιδεινώνεται στην Ευρωζώνη, με τον δείκτη επενδυτικής εμπιστοσύνης, να υποχωρεί τον Δεκέμβριο 2021, στις 13,5 μονάδες έναντι 15,9 μονάδες τον Νοέμβριο του 2021. Αυτό είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2021, καθώς οι νέοι περιορισμοί για τον περιορισμό της πανδημίας εξαλείφουν κάθε προσδοκία για την ανάπτυξη, εδώ.

****

 

Το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος, στις ΗΠΑ, αυξήθηκε κατά 9,6% το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, αναθεωρημένο σημαντικά υψηλότερα από την αρχική εκτίμηση του 8,3% του Νοεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο εργασίας. Η εκτίναξη του εργατικού κόστους οφείλεται αφενός στο γεγονός ότι οι εταιρείες καταβάλλουν υψηλότερους μισθούς στην προσπάθειά τους να προσελκύσουν εργατικό δυναμικό και να καλύψουν τις ελλείψεις εργαζομένων, και αφετέρου στα συνεχιζόμενα προβλήματα που καταγράφονται στις αλυσίδες εφοδιασμού, λόγω της πανδημίας, που δεν τους επιτρέπουν να αυξήσουν την παραγωγική δυναμικότητά τους, εδώ.

 

****

 

Ο Γερμανικός δείκτης οικονομικών προσδοκιών (ZEW), υποχώρησε στις 29,9 μονάδες τον Δεκέμβριο από τις 31,7 μονάδες τον Νοέμβριο. Η πτώση των οικονομικών προσδοκιών δείχνει ότι οι ελπίδες για πολύ πιο ισχυρή ανάπτυξη στο επόμενο εξάμηνο, υποχωρούν, ανέφερε ο πρόεδρος του ZEW, Achim Wambach. Οι προσδοκίες για τα κέρδη των βιομηχανιών με εξαγωγικό προσανατολισμό και του καταναλωτικού κλάδου, αξιολογούνται πιο αρνητικά, δήλωσε ο ίδιος, εδώ.

 

****

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ο δείκτης όγκου λιανικού εμπορίου, τον Οκτώβριο 2021, αύξηση κατά 0,2% στην Ευρωζώνη και κατά 0,3% στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2021. Σε ετήσια βάση, ο δείκτης αυξήθηκε κατά 1,4% στην Ευρωζώνη και κατά 2,3% στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Την μεγαλύτερη αύξηση του δείκτη (σε ετήσια βάση) κατέγραψε η Σλοβακία (+34,3%), η Πολωνία (+12,4%) και η Εσθονία (+11%), ενώ ανάμεσα στις χώρες με την μεγαλύτερη μείωση του δείκτη, βρίσκεται η Γερμανία, με -2,8%, εδώ.

 

****

 

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 ετών έφτασε πληθωρισμός στη Γαλλία, κατά τον Νοέμβριο. Όπως αναφέρουν οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις από τη στατιστική υπηρεσία, οι τιμές καταναλωτή ενισχύθηκαν 0,4% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα ενώ σε ετήσια βάση (Νοέμβριος 2021/2020) ο πληθωρισμός ανήλθε στο 3,4%, έναντι εκτιμήσεων 3,2%.  Η αύξηση του Νοεμβρίου σχεδόν αποκλειστικά αποδίδεται στην αύξηση των τιμών ενέργειας, κατά 21,6% σε ετήσια βάση, εδώ.

 

****

 

O δείκτης τιμών ακινήτων, ΗΠΑ, σημείωσε ετήσια αύξηση 19,5% τον Σεπτέμβριο 2021, έναντι ετήσιας αύξησης 19,8% τον Αύγουστο, σύμφωνα με τον Εθνικό Δείκτη Τιμών Κατοικίας S&P CoreLogic Case-Shiller.  Αυτή είναι η πρώτη υποχώρηση του δείκτη από τον Μάιο του 2020. Ο σύνθετος δείκτης των 10 μεγαλύτερων πόλεων, των ΗΠΑ, σημείωσε ετήσια αύξηση 17,8%, έναντι ετήσιας αύξηση 18,6% τον Αύγουστο, εδώ.

 

****

 

Ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού της Τουρκίας αυξήθηκε για έκτο συνεχόμενο μήνα τον Νοέμβριο σε υψηλό τριετίας, καθώς η ασθενέστερη λίρα και οι υψηλότερες προσδοκίες για τον πληθωρισμό άσκησαν πιέσεις και ανέβασαν τις τιμές. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή κατέγραψε ετήσια αύξηση 21,31% τον Νοέμβριο του 2021, εδώ.

 

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text