Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε- Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2021

Διαβάσαμε- Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2021

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Διαβάσαμε- Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2021

Νίκη σε πολλαπλά μέτωπα αποτελεί για την Ελλάδα η πολιτική συμφωνία χθες στο Ecofin για τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στην Ευρώπη. Το υπουργείο Οικονομικών και η κυβέρνηση προετοίμαζαν για καιρό την επιτυχία αυτή, που βάζει σταδιακά στο χρονοντούλαπο της ιστορίας τις αυξήσεις Φόρου Προστιθέμενης Αξίας στα νησιά του Αιγαίου οι οποίες επεβλήθησαν μετά το δημοψήφισμα και το 3ο Μνημόνιο το 2015. Απαλλάσσει όμως ταυτόχρονα την κτηματαγορά από την «απειλή» επιβολής ΦΠΑ 24% στα νεόδμητα ακίνητα, ενώ μειώνει δραστικά τον ΦΠΑ (και τις τιμές) για αγροτικά μηχανήματα και προϊόντα. Η χθεσινή συμφωνία, θα αποτελέσει την νέα Κοινοτική Οδηγία για τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ που θα ισχύσει από 1.1.2025. Είναι όμως άμεσα καθοριστική για τις εξελίξεις σε όλα τα πεδία της αγοράς. Και συγκεκριμένα: Νησιά Αιγαίου: Επανέρχεται ουσιαστικά το άρθρο που ίσχυε από τη συνθήκη προσχώρησης της χώρας στην ΕΟΚ και επί δεκαετίες κατοχύρωνε την δυνατότητα της Ελλάδας για έκπτωση 30% στους συντελεστές ΦΠΑ σε όλα τα νησιά του Αιγαίου. Το δικαίωμα αυτό η Ελλάδα το έχασε μετά τη διαπραγμάτευση ΣΥΡΙΖΑ του 2015. Έχει απομείνει κατ΄εξαίρεσιν μόνο σε 5 νησιά (Λέρος, Λέσβος, Χίος, Κως και Σάμος). Λήγει κάθε χρόνο και ανανενώνεται μόνον και μόνον εξαιτίας των προσφυγικών ροών. Όσο το πρόβλημα αυτό παραμένει, η Ελλάδα δικαιούται κάθε τέλος του χρόνου να ζητά από την ΕΕ να εγκρίνει να μην καταργηθεί και σε αυτά.(εδώ)

Μια εξαιρετικά πολύπλοκη «άσκηση διαχείρισης ρευστότητας», η οποία αφορά ομόλογα συνολικής αξίας 4,05 δισ. ευρώ που έχουν απομείνει στα χαρτοφυλάκια των επενδυτών από το PSI του 2012, θα επιχειρήσει να φέρει σε πέρας ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Στόχος, το μεγαλύτερο μέρος αυτών των «χαρτιών», τα οποία ουσιαστικά δεν είναι καθόλου εμπορεύσιμα, είτε να εξαγοραστούν από το Ελληνικό Δημόσιο με αξιοποίηση της πολύ μεγάλης ρευστότητας των 40 δισ. ευρώ, είτε να ανταλλαγούν με άλλα ομόλογα, τα οποία όμως θα είναι περισσότερο εμπορεύσιμα, καθώς θα έχουν μεγαλύτερο «όγκο». Στην πραγματικότητα, το μέγιστο ποσό πρόωρης αποπληρωμής χρέους μπορεί να φτάσει -εφόσον υπάρξει ανταπόκριση από τους κατόχους των ομολόγων- ακόμη και στο 1,5 δισ. ευρώ, ενώ οι ανταλλαγές ομολόγων περίπου στα 2,5 δισ. ευρώ. Αν επιτευχθεί ο στόχος σε ποσοστό 100%, ο ΟΔΔΗΧ θα έχει καταφέρει μέσα από αυτή τη διαδικασία:  πρώτον, να προπληρώσει χρέος 1,5 δισ. ευρώ, το οποίο κανονικά θα έπρεπε να πληρωθεί μέσα στην περίοδο 2023-2025 και  δεύτερον, να επιμηκύνει τη διάρκεια αποπληρωμής χρέους συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ κατά περίπου τρία χρόνια, δηλαδή στα 11,5 χρόνια από τα 8,5 χρόνια που είναι σήμερα. Η επιτυχία του εγχειρήματος που ανακοινώθηκε χθες θα εξαρτηθεί από την ανταπόκριση που θα υπάρξει από την πλευρά των κατόχων των συγκεκριμένων «χαρτιών». Ουσιαστικά, το υπουργείο Οικονομικών και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη «άσκηση διαχείρισης ρευστότητας» μπορεί να αποδειχθεί συμφέρουσα και για τις δύο πλευρές: και για το Ελληνικό Δημόσιο και για τους κατόχους των ομολόγων.(εδώ)

Στο δεύτερο μισό του 2023 υπολογίζεται η πλήρης ανάκαμψη της παγκόσμιας τουριστικής βιομηχανίας, σύμφωνα με εμπειρογνώμονες του κλάδου, που έδωσαν το "παρών" σε ειδική συνεδρία στο 32ο Greek Economic Summit. Οπως είπε ο Andreas Scriven, επικεφαλής του τμήματος της φιλοξενίας της Deloitte UK & NS Europe (Hospitality & Leisure Lead Partner, Deloitte UK & NS Europe ) αν και υπάρχει ακόμα δρόμος να διανυθεί μέχρι να επιστρέψει η παγκόσμια τουριστική βιομηχανία στα προ πανδημίας επίπεδα, υπάρχει σαφής αύξηση της επιθυμίας των πολιτών για ταξίδια, με τις βραχυπρόθεσμες προβλέψεις να κάνουν λόγο για πλήρη ανάκαμψη στα μέσα του 2023, πάντα εκτός απροόπτου. Για το ίδιο ζήτημα, ο Δημήτρης Μανίκης, πρόεδρος του ομίλου Wyndham Hotels and Resorts ( President, Europe/Middle East/Eurasia/Africa (EMEA)Wyndham Hotels and Resorts) σημείωσε ότι ο κλάδος της αναψυχής θα ανακάμψει γρηγορότερα, με τα εταιρικά ταξίδια ωστόσο να αργούν ακόμα να ανακάμψουν.Μέχρι τώρα, ο κλάδος επιχειρούσε να ελέγξει το ανεξέλεγκτο, όπως εξήγησε. Με το βλέμμα στην επόμενη μέρα της πανδημίας, οι αρχές της αειφορίας και της βιοσιμότητας πλέον έχουν εισέλθει στις πρακτικές της τουριστικής βιομηχανίας και περιγράφονται ως μονόδρομος από τους εμπλεκόμενους με τα τουριστικά πράγματα.(εδώ)

Στην τελική ευθεία βρίσκεται το ΤΑΙΠΕΔ για την προκήρυξη του διαγωνισμού της νέας παραχώρησης της Αττικής Οδού. Οι διαδικασίες τρέχουν με τέτοιους ρυθμούς, που εφόσον κλείσουν ορισμένες τελευταίες, αλλά σημαντικές εκκρεμότητες, το κουμπί μπορεί να πατηθεί ακόμα και μέσα στον Ιανουάριο. Σε κάθε περίπτωση δε μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022, βάσει και του ADPτου Ταμείου. Ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα, πέρα από την ολοκλήρωση της υφιστάμενης σύμβασης παραχώρησης, είναι οι λεγόμενες επεκτάσεις του αστικού αυτοκινητόδρομου. Αυτή την περίοδο, σύμφωνα με πληροφορίες, κλείνουν το περιεχόμενο της νέας παραχώρησης, με ένα από τα ζητήματα που τέθηκαν το προηγούμενο διάστημα στο τραπέζι να είναι και το πάντρεμα με κατασκευαστικό αντικείμενο, δηλαδή νέες επεκτάσεις. Πρόκειται για μια από τις τελικές αποφάσεις, που αναμένεται να ληφθούν στις αρχές του έτους και δεν αποκλείεται μάλιστα αυτό να γίνει σε ανώτατο επίπεδο. Την ίδια στιγμή, μια τέτοια απόφαση θα περιορίσει μοιραία τον κύκλο των πιθανών ενδιαφερόμενων. Σύμφωνα πάντως με πηγές κοντά στην υπόθεση, που καθίσταται μάλιστα πιεστική, καθώς η υφιστάμενη σύμβαση λήγει το 2024, ενώ ήδη το λεκανοπέδιο ασφυκτικά λόγω κυκλοφοριακού, φαίνεται το σενάριο αυτό να μην προκρίνεται. Επί του παρόντος, τουλάχιστον, οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού βρίσκονται πιο κοντά στην αγκαλιά του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, το οποίο ετοιμάζεται ήδη ώστε στις αρχές του 2022 να βγάλει στον αέρα την επέκταση της λεωφόρου Κύμης προς ΠΑΘΕ, ύψους 300 εκατ. ευρώ.(εδώ)

Ανεβάζει «στροφές» το ΤΑΙΠΕΔ για τους διαγωνισμούς που είναι σε εξέλιξη για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και παράλληλα αρχίζει νέους, με στόχο να εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία το επόμενο έτος έσοδα 2,2 δισ. ευρώ, όπως προβλέπει και ο προϋπολογισμός. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ταμείου Δημήτρη Πολίτη και τον εντεταλμένο σύμβουλο Παναγιώτη Σταμπουλίδη, «ποδαρικό» το 2022 θα γίνει με την Αττική Οδό, τα λιμάνια και τη ΛΑΡΚΟ. Ταυτόχρονα, υπήρξε εκτενής αναφορά της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ - σε ενημερωτική συνάντηση με δημοσιογράφους- για τους στόχους του νέου έτους, στο πώς διαμορφώνονται οι συνθήκες για το πρόγραμμα και την πρόκληση της νέας δραστηριότητας ωρίμασης έργων στρατηγικής σημασίας. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πολίτης, «αλλάζουμε φιλοσοφία στον τρόπο αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Θέλουμε να δημιουργείται αξία για όλους. Το τίμημα είναι πολύ σημαντικό και θέλουμε μεγάλες επενδύσεις για τα έργα μας, ωστόσο την ίδια στιγμή είναι εξίσου σημαντικό να προχωρά η αξιοποίηση και να ολοκληρώνονται οι διαγωνισμοί. Έτσι απελευθερώνονται δυνάμεις, απελευθερώνονται κεφάλαια και υλοποιούνται οι επενδύσεις που αναβαθμίζουν και αναπτύσσουν τα περιουσιακά στοιχεία».(εδώ)

Υπερδιπλάσιες καταγράφονται ήδη οι αφίξεις κρουαζιερόπλοιων στη Θεσσαλονίκη, που έχει επιβεβαιώσει για το 2022 η ΟΛΘ ΑΕ. Από 17 φέτος, οι επιβεβαιωμένες αφίξεις διαμορφώνονται σε τουλάχιστον 49 για την επόμενη χρονιά, όπως επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκτελεστικός πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας, Αθανάσιος Λιάγκος. «Για το 2022 έχουν ήδη επιβεβαιωθεί 49 αφίξεις από 10 διαφορετικές εταιρείες κρουαζιέρας με 12 διαφορετικά κρουαζιερόπλοια, οι οποίες είναι προγραμματισμένες να ξεκινήσουν στις 6 Μαρτίου 2022, νωρίτερα από κάθε άλλη φορά» επισήμανε ο κ.Λιάγκος, προσθέτοντας ότι «το 60% των αφίξεων κρουαζιέρας του 2022, θα είναι τύπου "home port" και αυτό θα συνεχιστεί με αυξημένο ρυθμό και το 2023». Σύμφωνα με τον αναρτημένο πίνακα της εταιρείας στην ιστοσελίδα της, το τελευταίο κρουαζιερόπλοιο που θα «δέσει» στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης το 2022 θα είναι το Celestyal Crystal, στις 18/12. Ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, με την πανδημία του κορονοϊού να είναι ένα μεγάλο και διαρκές εμπόδιο, «έχουμε καθήκον να αγκαλιάσουμε την κάθε εταιρεία κρουαζιέρας και τον κάθε έναν από τους επιβάτες, ώστε η φιλοξενία να είναι τέτοια, που να τους δημιουργήσουμε το συναίσθημα δεσίματος με την πόλη και την περιοχή μας», σημείωσε ο κ. Λιάγκος και πρόσθεσε: «Στόχος είναι οι επιβάτες κρουαζιέρας, που καταπλέουν στη Θεσσαλονίκη να θέλουν να επιστρέψουν ξανά στην πόλη μας για διακοπές».(εδώ)

Την ελληνική αγορά για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων «σκάναρε» χθες το Norwegian Offshore Wind Cluster, ένας φορέας-κολοσσός, που καλύπτει όλη την αλυσίδα της θαλάσσιας αιολικής βιομηχανίας της Νορβηγίας. Και φαίνεται ότι δεν είναι η μόνη αγορά στην οποία προσανατολίζονται τα μέλη του, που υπερβαίνουν τα 300, ανάμεσα τους και η Equinor, η οποία έχει βάλει και την Ελλάδα στο ραντάρ της εδώ και καιρό. Όπως προκύπτει, σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, στις συζητήσεις που είχαν χθες οι εκπρόσωποι του Cluster με το σύνολο των παικτών της εγχώριας ενεργειακής αγοράς, δεν μάσησαν τα λόγια τους. «Είναι ιδανικές οι συνθήκες για τη Μεσόγειο, το ίδιο και η χρονική στιγμή, αλλά πρέπει να βιαστείτε, γιατί μπορεί να κινηθεί έγκαιρα άλλος στην περιοχή». Στη συνάντηση, που διοργάνωσε στο ξενοδοχείο Κάραβελ η νορβηγική πρεσβεία, παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι της ΕΛ.ΠΕ., της Mytilineos, της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, της ΔEΗ Ανανεώσιμες, της Motor Oil, του ομίλου Κοπελούζου, της Rokas Iberdrola, της ΕΝΤΕΚΑ και της Resinvest. Όλοι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για δραστηριοποίηση στον τομέα αυτό.(εδώ)

Χρονοδιάγραμμα με συγκεκριμένες προθεσμίες για την εφαρμογή μέτρων που θα αλλάξουν άρδην την καθημερινότητα των Ελλήνων στο αμέσως προσεχές μέλλον περιλαμβάνει ο νέος κλιματικός νόμος. Η κατασκευή και η κατοίκηση κτιρίων, οι μετακινήσεις, η επιχειρηματικότητα κ.λπ., σχεδόν κάθε είδους δραστηριότητα στην Ελλάδα στο εξής θα αξιολογούνται με κριτήριο το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα, δηλαδή το κατά πόσο επιβαρύνουν με ρύπους το φυσικό περιβάλλον. Γι’ αυτό και ο κλιματικός νόμος προβλέπει πρόστιμα για άτομα και φορείς που δεν συμμορφώνονται στις νέες περιβαλλοντικές προδιαγραφές, ενώ θεσμοθετεί καινούρια διοικητικά όργανα για τον σχεδιασμό δράσεων και τον έλεγχο απόδοσης των μέτρων. Ο εθνικός κλιματικός νόμος εισάγεται για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού κράτους, θέτοντας ως γενικό στόχο τη μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Το νομοθέτημα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει τεθεί ήδη σε δημόσια διαβούλευση και η σύνταξή του επισπεύστηκε κατόπιν έντονων πιέσεων που άσκησε προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ιδιαίτερα μετά τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές. Υπό αυτό το πρίσμα, ο κλιματικός νόμος δεν είναι απλώς μια αφηρημένη διακήρυξη, αλλά ένα ουσιαστικό και πρακτικό -έστω και αρχικό- βήμα, με απώτερο στόχο την αναχαίτιση της κλιματικής αλλαγής. Οι συνέπειές της εκδηλώνονται με τη μορφή κυρίως πλημμυρών και πυρκαγιών. (εδώ)

Η συνολική αξία των εισαγωγών - αφίξεων, κατά τον μήνα Οκτώβριο 2021 ανήλθε στο ποσό των 5.869,0 εκατ. ευρώ (6.788,9 εκατ. δολάρια) έναντι 4.129,3 εκατ. ευρώ (4.847,8 εκατ. δολάρια) κατά τον ίδιο μήνα του έτους 2020 παρουσιάζοντας αύξηση, σε ευρώ, 42,1%. Η αντίστοιχη αξία χωρίς τα πετρελαιοειδή κατά τον μήνα Οκτώβριο 2021 παρουσίασε αύξηση κατά 639,1 εκατ. ευρώ, δηλαδή 17,9%, ενώ η αντίστοιχη αξία χωρίς τα πετρελαιοειδή και τα πλοία κατά τον μήνα Οκτώβριο 2021 παρουσίασε αύξηση κατά 641,7 εκατ. ευρώ, δηλαδή 18,1%, σε σχέση με τον μήνα Οκτώβριο 2020. Η συνολική αξία των εξαγωγών - αποστολών, κατά τον μήνα Οκτώβριο 2021 ανήλθε στο ποσό των 3.708,5 εκατ. ευρώ (4.315,2 εκατ. δολάρια) έναντι 2.715,0 εκατ. ευρώ (3.206,5 εκατ. δολάρια) κατά τον ίδιο μήνα του έτους 2020 παρουσιάζοντας αύξηση, σε ευρώ, 36,6%. Η αντίστοιχη αξία χωρίς τα πετρελαιοειδή κατά τον μήνα Οκτώβριο 2021 παρουσίασε αύξηση κατά 352,7 εκατ. ευρώ δηλαδή 15,8% και η αντίστοιχη αξία χωρίς τα πετρελαιοειδή και τα πλοία κατά τον μήνα Οκτώβριο 2021 παρουσίασε αύξηση κατά 361,2 εκατ. ευρώ, δηλαδή 16,3%, σε σχέση με τον μήνα Οκτώβριο 2020.  Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου κατά τον μήνα Οκτώβριο 2021 ανήλθε σε 2.160,5 εκατ. ευρώ (2.473,7 εκατ. δολάρια) έναντι 1.414,3 εκατ. ευρώ (1.641,3 εκατ. δολάρια) κατά τον ίδιο μήνα του έτους 2020, παρουσιάζοντας αύξηση, σε ευρώ, 52,8%. (εδώ)

Οι μεταρρυθμίσεις βελτιώνουν το επιχειρηματικό περιβάλλον, σύμφωνα το Παρατηρητήριο Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος του ΣΕΒ, την ώρα που επιχειρήσεις ανησυχούν για το ολοένα και αυξανόμενο ενεργειακό κόστος. Είναι χαρακτηριστικό πως στη συγκεκριμένη έρευνα καταγράφεται πως το 72% των επιχειρήσεων εκφράζει ανησυχία σχετικά με τις ανατιμήσεις μεταξύ άλλων στο κόστος των πρώτων υλών και της ενέργειας, για τις οποίες οι δυνατότητες απορρόφησης χωρίς αυξήσεις είναι πεπερασμένες, ενώ παράλληλα οι επιχειρήσεις προσδοκούν σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας. Οι μεταρρυθμίσεις βελτιώνουν το επιχειρηματικό περιβάλλον, σύμφωνα με τους Δείκτες Αξιολόγησης Δυσκολιών στο macro και micro περιβάλλον . Ενδεικτικά αναφέρεται η βελτίωση στους φορολογικούς συντελεστές. Οι επιχειρήσεις προσδοκούν σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας, καθώς αξιολογούν θετικά την υφιστάμενη, αλλά και τη μελλοντική κατάστασή τους, με τα υψηλότερα ποσοστά από το 2017 , ενώ το 55% εκτιμάει πως θα αυξηθεί ο τζίρος τους το 2022 .Το 53,7% θεωρεί πως τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι αποτελεσματικά . Η τηλεργασία έχει έρθει για να μείνει, καθώς το 50% των επιχειρήσεων σκοπεύει να την υιοθετήσει στις θέσεις εργασίας που ταιριάζει . Οι δημόσιες ψηφιακές υπηρεσίες δείχνουν τη σημασία που έχει ο ψηφιακός μετασχηματισμός για μια πιο αποτελεσματική οικονομία και αγορά, καθώς πάνω από το 58% των επιχειρήσεων αξιολογεί θετικά τους top-3 ψηφιακούς φορείς του δημοσίου . Ως ένα γενικό συμπέρασμα, καταγράφεται η αυξημένη εκτίμηση για τη συνεχιζόμενη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας και τη συνεχιζόμενη βελτίωση κρίσιμων δεικτών του επιχειρηματικού περιβάλλοντος με οδηγό την ψηφιοποίηση. Συνολικά, οι επιχειρήσεις αξιολογούν θετικά την υφιστάμενη, αλλά και τη μελλοντική κατάστασή τους, με τα υψηλότερα ποσοστά από το 2017, ενώ το 55% εκτιμάει πως θα αυξηθεί ο τζίρος τους και το 37% πως θα προχωρήσει σε αύξηση της απασχόλησης .(εδώ)

Τη συνολική χρηματική διανομή ύψους 0,24 ευρώ ανά μετοχή μέσω καταβολής μερίσματος (0,17 ευρώ) και επιστροφής κεφαλαίου αποφάσισε η χθεσινή τακτική γενική συνέλευση της Μουσικός Οίκος Νάκας, μοιράζοντας ποσά (1,521 εκατ. ευρώ) που υπερέβησαν τα κέρδη της χρήσης που έληξε στις 30 Ιουνίου του 2021 (1,033 εκατ. ευρώ). Η «γενναιόδωρη» αυτή πολιτική χρηματικών διανομών αποδίδεται αφενός στην πολύ ισχυρή ρευστότητα της εισηγμένης (καθαρός δανεισμός στις 30/9/2021 μόλις 62 χιλ. ευρώ, με ίδια κεφάλαια στα 17,9 εκατ. ευρώ) και αφ’ ετέρου στο γεγονός ότι η εταιρεία δεν προγραμματίζει επενδύσεις που απαιτούν μεγάλες κεφαλαιακές δαπάνες. Κατά το πρώτο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης (από 1/7 έως 30/9/2021) η εισηγμένη ανακοίνωσε αυξημένο κύκλο εργασιών , προ φόρων κέρδη ύψους 192 χιλ. (από 212 χιλ.) και καθαρά κέρδη 154 χιλ. ευρώ (από 212 χιλ. ευρώ). Σύμφωνα με τη διοίκηση της Μουσικός Οίκος Νάκα, η μείωση του περιθωρίου κέρδους αποτελεί συγκυριακό φαινόμενο, καθώς έχει λάβει χώρα σε ένα τρίμηνο που χαρακτηρίζεται από χαμηλή εποχικότητα. Αντίθετα, μέχρι σήμερα συνεχίζεται η αυξητική πορεία του κύκλου εργασιών, με το περιθώριο κέρδους να ανακάμπτει, στο βαθμό που ανεβάζουν τον όγκο των εργασιών τους δραστηριότητες όπως αυτή του Nakas Concept και οι πωλήσεις των brands που η ίδια η εταιρεία έχει δημιουργήσει.(εδώ)

Τα ενοποιημένα καθαρά αποτελέσματα, μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας, της LAMDA Development για το Εννεάμηνο 2021 ανήλθαν σε κέρδη €209,6εκ έναντι ζημίας €19,2εκ την αντίστοιχη περίοδο το 2020. Τα οικονομικά αποτελέσματα της Εταιρείας περιλαμβάνουν ήδη από την περίοδο του Εξαμήνου 2021 τη θετική επίπτωση ποσού €306εκ που προήλθε από την επανεκτίμηση, από ανεξάρτητο εκτιμητή, της αξίας των Επενδυτικών Ακινήτων της ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε. Σε επίπεδο λειτουργικής κερδοφορίας, τα ενοποιημένα κέρδη EBITDA, προ αποτιμήσεων του επενδυτικού χαρτοφυλακίου, ανήλθαν σε €28,6εκ παρουσιάζοντας αύξηση 10% έναντι της αντίστοιχης περιόδου το 2020. Η εν λόγω αύξηση προέκυψε λόγω (α) της σημαντικής αύξησης της λειτουργικής κερδοφορίας EBITDA των Εμπορικών Κέντρων κατά τη διάρκεια του Γ’ Τριμήνου 2021 (Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2021), η οποία περιόρισε σημαντικά τις αρνητικές επιπτώσεις που καταγράφηκαν κατά το Α’ Εξάμηνο 2021 και (β) της θετικής επίπτωσης από την πλήρη ενοποίηση της Μαρίνας Φλοίσβου για το σύνολο της περιόδου και της συνεισφοράς της Μαρίνας Αγ. Κοσμά για την περίοδο Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2021. Τα κέρδη EBITDA των Εμπορικών Κέντρων The Mall Athens, Golden Hall και Mediterranean Cosmos στο Εννεάμηνο 2021 ανήλθαν σε €31,2εκ, παρουσιάζοντας οριακή μείωση 2% έναντι της αντίστοιχης περιόδου το 2020.(εδώ)

Τα Έσοδα της ΑΔΜΗΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε. για την περίοδο Ιανουαρίου -Σεπτεμβρίου 2021 αντανακλούν τη συμμετοχή της κατά 51% στα κέρδη του Ομίλου της ΑΔΜΗΕ Α.Ε. και ανέρχονται στα 29,9 εκατ. ευρώ σημειώνοντας μείωση 1,4% σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2020, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση. Τα Λειτουργικά Έξοδα κατά την εξεταζόμενη περίοδο ανήλθαν στα 0,4 εκατ. ευρώ έναντι 0,2 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο 2020. Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι τα εκτελεστικά μέλη του ΔΣ την περίοδο 01.01.2020-15.07.2020 είχαν παραιτηθεί των αμοιβών τους καθώς κατείχαν εκτελεστικές θέσεις στη συνδεδεμένη Εταιρεία ΑΔΜΗΕ ΑΕ, ενώ αύξηση ποσού 0,06 εκατ. ευρώ οφείλεται σε δαπάνες που συνδέονται κυρίως με τη διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών αλλά και σε υπηρεσίες που σχετίζονται με τη συμμόρφωση της Εταιρείας στις διατάξεις του νόμου5 για την Εταιρική Διακυβέρνηση. Ως αποτέλεσμα της ενεργής διαχείρισης των ταμειακών διαθεσίμων τα χρηματοοικονομικά έσοδα ανήλθαν στις 0,1 εκατ. ευρώ χαμηλότερα κατά 63,8% έναντι 0,27 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο 2020, μείωση που οφείλεται κυρίως στο χαμηλότερο μέσο επιτόκιο απόδοσης όπως διαμορφώθηκε στον ειδικό λογαριασμό που τηρεί η Εταιρεία στην Τράπεζα της Ελλάδος, αντισταθμίζοντας εν μέρει τα λειτουργικά έξοδα της εταιρείας.(εδώ)

Νέα εξώδικη δήλωση απέστειλε σήμερα, Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2021, προς όλα τα μέλη του Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η Reggeborgh, διαμαρτυρόμενη, όπως λένε πηγές της εταιρείας, «για το απίστευτο γεγονός της μη ενημέρωσής της μέχρι σήμερα σχετικά με τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Επιτροπής της περασμένης Δευτέρας, 29ης Νοεμβρίου 2021 και τις συναφείς παράνομες διαρροές προς τον Τύπο». Οπως σημειώνουν, «κατά τις διαρροές αυτές, η Reggeborgh τελούσε υπό διερεύνηση για υποτιθέμενο "έλεγχο" της ΕΛΛΑΚΤΩΡ σε "συνεννόηση" με το μεγάλο επενδυτικό fund Atlas». Επ’ αυτών, η Reggeborgh είχε ζητήσει από το Δ.Σ. της Επιτροπής επίσημη ενημέρωσή της, με εξώδικη διαμαρτυρία της, την 1η Δεκεμβρίου 2021, θυμίζουν. «Κατόπιν αυτών, η εταιρεία ζητεί εκ νέου, εντός τριών ημερών από τη λήψη του εξωδίκου της, να της κοινοποιηθούν οι αποφάσεις του Δ.Σ. που την αφορούν και η σχετική εισήγηση της Υπηρεσίας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, διαφορετικά θα θεωρήσει την παράλειψη αυτή ως επιβεβαίωση των διαρροών και φημών που "ανακυκλώνονται" σε διάφορα sites.Περαιτέρω, η Reggeborgh επισημαίνει ότι παρότι έχει επενδύσει τα τελευταία χρόνια άνω των διακοσίων εκατομμυρίων ευρώ στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ αλλά και τον χρηματοπιστωτικό κλάδο, εντούτοις υφίσταται άνιση και διακριτική μεταχείριση κατά παράβαση του ευρωπαϊκού δικαίου και βλάβη των συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού, αλλά και ζημία της εθνικής οικονομίας. Μάλιστα κοινοποιεί την εξώδικη δήλωσή της προς τον Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος για την ενεργοποίησή του», δηλώνουν.(εδώ)

Περισσότερες από 40 εταιρείες έχουν βάλει τις βάσεις με βάση τα δημοσιευμένα αποτελέσματα για να έχουν ένα ελκυστικό πολλαπλασιαστή κερδών στο σύνολο της τρέχουσας χρήσης. Αν και δεν έχουν ανακοινώσει όλες την καθαρή κερδοφορία και αρκετές έχουν αναφέρει τα κέρδη προ φόρων και τόκων, η αποτίμηση των εισηγμένων στο ταμπλό δείχνει πως υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, αν και το τέταρτο τρίμηνο εμφανίσει σημάδια ανάκαμψης. Για κάποιες ωστόσο, το εννεάμηνο είναι ήδη αρκετό και το p/e που έχουν με την υπόθεση ότι μπορεί να είναι και μηδενικά τα κέρδη του τετάρτου τριμήνου είναι αρκετά ελκυστικό. Ο κλάδος των μετάλλων είναι ο μεγάλος κερδισμένος της χρονιάς. Η ισχυρή ζήτηση, αλλά και η άνοδος των τιμών των μετάλλων έχουν κάνει τις εισηγμένες να παίζουν με μονοψήφιο p/e τα κέρδη του πρώτου τριμήνου. Το χαμηλότερο p/e έχει η ΣΙΔΜΑ, με τα κέρδη προ φόρων να είναι στα 32,1 εκατ. ευρώ και η αποτίμηση στα 41 εκατ. ευρώ. Ακόμα και αν αφαιρεθούν τα έκτακτα κέρδη, πάλι η αποτίμηση δείχνει ελκυστική σε σύγκριση με τα κέρδη. Ο κλάδος βέβαια των μετάλλων στο τέταρτο τρίμηνο, έχει να αντιμετωπίσει και την υποχώρηση των τιμών των μετάλλων και το γεγονός ότι έχουν μπει αποθέματα στις αποθήκες σε υψηλότερες τιμές, σύμφωνα με κάποια σχόλια εισηγμένων του κλάδου.Ωστόσο, δεν περιμένουν να αλλάξει σημαντικά τη μέχρι τώρα εικόνα.(εδώ)

H Προντέα Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία ανακοινώνει ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας, στη σημερινή του συνεδρίαση, αποφάσισε τη διανομή προσωρινού μερίσματος €0,11 ανά μετοχή (καθαρό), έναντι του καταβλητέου μερίσματος της χρήσης 2021 και καθόρισε τις ακόλουθες λεπτομέρειες: Από την Τρίτη, 14 Δεκεμβρίου 2021 οι μετοχές της Εταιρείας θα διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το δικαίωμα μερίσματος χρήσης 2021 (ημερομηνία αποκοπής δικαιώματος συμμετοχής στο μέρισμα). Δικαιούχοι του μερίσματος είναι οι εγγεγραμμένοι στα αρχεία του Συστήματος Άυλων Τίτλων (Σ.Α.Τ.) που διαχειρίζεται η «Ελληνικό Κεντρικό Αποθετήριο Τίτλων Ανώνυμη Εταιρεία» κατά την Τετάρτη, 15 Δεκεμβρίου 2021 (record date). Το προσωρινό μέρισμα θα αρχίσει να καταβάλλεται από τη Δευτέρα, 20 Δεκεμβρίου 2021 μέσω της: Πληρώτριας Τράπεζας «Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε.» (η «ΕΤΕ») ως εξής: Μέσω των Συμμετεχόντων των δικαιούχων στο Σ.Α.Τ. (Τράπεζες και Χρηματιστηριακές Εταιρείες), σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον Κανονισμό Λειτουργίας της ΕΛ.Κ.Α.Τ. και τις σχετικές αποφάσεις. Ειδικά στις περιπτώσεις πληρωμής μερίσματος σε κληρονόμους θανόντων δικαιούχων των οποίων οι τίτλοι τηρούνται στον Ειδικό Λογαριασμό της Μερίδας τους στο Σ.Α.Τ., υπό το χειρισμό της ATHEXCSD, η διαδικασία πληρωμής του μερίσματος θα διενεργείται μετά την ολοκλήρωση της νομιμοποίησης των κληρονόμων. Μερίσματα που δεν θα εισπραχθούν μέσα σε πέντε (5) έτη παραγράφονται υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου.(εδώ)

Το σχέδιο αναδιάρθρωσης των διεθνών δραστηριοτήτων προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς η Alpha Bank. Το σχέδιο περιλαμβάνει τρεις βασικούς πυλώνες: -Πρώτον, ενίσχυση της παρουσίας στην ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά της Ρουμανίας, μέσω ενίσχυσης των κεφαλαίων και ενδεχόμενης συνεργασίας-ντιλ. -Δεύτερον, ανάπτυξη της θυγατρικής στην Κύπρο, με πρώτο βήμα την εκκαθάριση από τα κόκκινα δάνεια ύψους 2,2 δισ. ευρώ -Τρίτον, χρήση των κεφαλαίων ύψους 600 εκατ. ευρώ στην τριετία, από τις πωλήσεις των θυγατρικών σε Αλβανία και Λονδίνο μέσα στο 2022, για τη μη οργανική ανάπτυξη στη Ρουμανία και την επαναφορά του πρωταγωνιστικού ρόλου στην Κύπρο. Βάσει του στρατηγικού σχεδιασμού, η βασικότερη αγορά των διεθνών δραστηριοτήτων της Alpha Bank αποτελεί εκείνη της Ρουμανίας, όπου ήδη κατέχει σημαντικό μερίδιο, 4,5%, και αποτελεί την τέταρτη μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα. Η Alpha Bank θεωρεί σημαντική τη διατήρηση "κρίσιμου” μεγέθους, σε μια ταχέως αναπτυσσόμενη οικονομία, όπως η ρουμανική, η οποία επίσης θα επωφεληθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης μέχρι τα τέλη του 2024. Έτσι, πέραν από την χρήση κεφαλαίων από τις πωλήσεις σε Αλβανία και Λονδίνο, η Alpha Bank στοχεύει στην αύξηση των εργασιών και των εσόδων, μέσω δανείων προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις και του ψηφιακού μετασχηματισμού. Επίσης, το σχέδιο προβλέπει το σενάριο να επωφεληθεί από τις έντονες τάσης συγκέντρωσης της τραπεζικής αγοράς στη Ρουμανία και των ελκυστικών αποτιμήσεων. Αυτό, σύμφωνα με αναλυτές και επενδυτές, υπονοεί το ενδεχόμενο συνεργασίας και ντιλ με τραπεζικό ίδρυμα στη Ρουμανία. (εδώ)

Κεφάλαια ύψους 300 εκατ. ευρώ άντλησε η Alpha Bank μέσω της έκδοσης με ιδιωτική τοποθέτηση ομολόγου υψηλής εξασφάλισης (senior preferred), διετούς διάρκειας, χωρίς δικαίωμα ανάκλησης για το πρώτο έτος. Το επιτόκιο της έκδοσης ορίστηκε στο 3%, ενώ η απόδοση, σύμφωνα με πληροφορίες, διαμορφώθηκε κοντά στο 3,5%. Η έκδοση, που είχε ως arranger τη Morgan Stanley, εντάσσεται στο χρηματοδοτικό πλάνο της Alpha Bank και έρχεται να ενισχύσει τα κεφάλαια του ομίλου πάνω από τους ενδιάμεσους εποπτικούς στόχους για το 2021 για τις ελάχιστες απαιτήσεις ιδίων κεφαλαίων και επιλέξιμων υποχρεώσεων (Interim Target on Minimum Required Eligible Liabilities – MREL). Ετσι, παρά το γεγονός ότι η τράπεζα έχει καλύψει τον στόχο για τα κεφάλαια που είναι επιλέξιμα προκειμένου να ικανοποιήσει τους στόχους MREL για το 2021, επιδίωξε να εκμεταλλευθεί τις συνθήκες που διαμορφώνονται στις διεθνείς αγορές προληπτικά, αποφεύγοντας με τον τρόπο αυτό τον «συνωστισμό» που εκτιμάται ότι θα υπάρξει το 2022. Με βάση τις ανακοινώσεις του 9μήνου, οι κεφαλαιακές απαιτήσεις στο πλαίσιο του στόχου MREL διαμορφώνονται στο 22,76% του σταθμισμένου ενεργητικού της τράπεζας και αφορούν κεφαλαιακό «μαξιλάρι» πάνω από τα αναγκαία εποπτικά που υπολογίζει η ΕΚΤ για να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση αναδιάρθρωσης.(εδώ)

Τα χέρια με εταιρείες μεγαθήρια που κατέχουν ηγετική θέση στις υπηρεσίες πληρωμών παγκοσμίως για την πώληση του κλάδου των POS έδωσαν η μία μετά την άλλη οι ελληνικές τράπεζες, προσδοκώντας από τις συναλλαγές σημαντικά οφέλη, τα οποία θα προσμετρηθούν στους κεφαλαιακούς δείκτες. Πιο αναλυτικά, η Τράπεζα Πειραιώς ήταν εκείνη που γνωστοποίησε πρώτη την πρόθεσή της να αποεπενδύσει από τον τομέα αποδοχής καρτών και εκκαθάρισης συναλλαγών (Piraeus Bank Merchant Acquiring), υπογράφοντας σχετική συμφωνία με την Euronet Worldwide. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η εξαγορά περιλαμβάνει και τη συμφωνία για την μακροπρόθεσμη στρατηγική συνεργασία με την τράπεζα στην από κοινού προώθηση και υποστήριξη των νέων υπηρεσιών στην ελληνική αγορά, ενώ το τίμημα της εξαγοράς ανέρχεται στα 300 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει ένα σύνολο από περίπου 205.000 POS σε 170.000 εμπόρους, ήτοι μερίδιο αγοράς περίπου 20%, καθώς, επίσης και το κανάλι online/mobile ψηφιακών πληρωμών, με μερίδιο αγοράς περίπου 40%. Πέρα από ένα ισχυρό δίκτυο ATMs (πάνω από 50.000 σε 170 χώρες – 1.000 μόνο στην Ελλάδα), το χαρτοφυλάκιο υπηρεσιών του αμερικανικού Ομίλου καλύπτει όλα τα στάδια της διαδικασίας απόκτησης και λειτουργίας POS. Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του, «οι συνεργάτες μας επωφελούνται από μία one-stop προσέγγιση που καλύπτει την παροχή τερματικών, πλήρεις υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων και συντήρησης και έγκαιρου διακανονισμού των χρημάτων».(εδώ)

Δάνεια ύψους 5,4 δισ. ευρώ είχε δώσει έως το τέλος του εννιαμήνου η Τράπεζα Πειραιώς, ενώ έως το τέλος του έτους, το ποσό θα έχει ανέλθει στα 5,7 δισ. ευρώ. Αυτό δήλωσε στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της τράπεζας Χρήστος Μεγάλου, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα αναδεικνύεται σε επενδυτικό πόλο για τα επόμενα χρόνια, ενώ ήδη καταγράφεται σημαντική επενδυτική δραστηριότητα σε πολλούς κλάδους της οικονομίας. Ο κ. Μεγάλου σημείωσε ότι η συμμετοχή της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας στην αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, ύψους 1,4 δισ. ευρώ και στην έκδοση ομολόγου additional tier 1 ύψους 0,6 δισ. ευρώ, αποτέλεσαν ορόσημο, τόσο για την τράπεζα όσο και για την ελληνική οικονομία και τις προοπτικές της. «Το επενδυτικό στόρυ της τράπεζας, σε συνδυασμό με την αποδεδειγμένη ικανότητά μας να υλοποιούμε γοργά και με επιτυχία τους στόχους μας, ενίσχυσαν το επενδυτικό ενδιαφέρον, κάτι που αποτυπώθηκε στην ποιότητα και την ποικιλία των επενδυτών που συμμετείχαν, καθώς και στη σημαντική υπερκάλυψη των δύο εκδόσεων κατά τουλάχιστον τρεις φορές», είπε ο κ. Μεγάλου. Παράλληλα επισήμανε, ότι η Τράπεζα Πειραιώς σε μόλις 8 μήνες, έχει ολοκληρώσει το 90% του σχεδιασμού, τόσο αναφορικά με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, όσο και αναφορικά με την κεφαλαιακή ενίσχυση. Ειδικά στο πρώτο σκέλος, σε λίγους μήνες επετεύχθη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) με τιτλοποιήσεις και πωλήσεις που έφθασαν σε ύψος ρεκόρ 16,4 δισ. ευρώ.(εδώ)

Ο Όλαφ Σολτς ορκίστηκε πριν από λίγο Ομοσπονδιακός Καγκελάριος, λίγη ώρα μετά την εκλογή του από το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο και την παραλαβή της εντολής ανάληψης των καθηκόντων του από τον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ. Ο κ. Σολτς έδωσε πολιτικό όρκο και είναι ο πρώτος Καγκελάριος της Γερμανίας ο οποίος δεν είναι μέλος κάποιας Εκκλησίας. Αυτή την ώρα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου βρίσκονται στο Προεδρικό Ανάκτορο Bellevue προκειμένου να παραλάβουν την εντολή ανάληψης των καθηκόντων τους και κατόπιν θα επιστρέψουν στη Βουλή για την τελετή ορκωμοσίας τους. Στις 16:00 (ώρα Ελλάδος) θα πραγματοποιηθεί η παράδοση - παραλαβή στην Καγκελαρία με την τέως, πλέον, Καγκελάριο 'Αγγελα Μέρκελ και λίγο αργότερα ο κ. Σολτς θα προεδρεύσει στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο της θητείας του. Για αύριο έχει προγραμματιστεί διάσκεψη με τους Πρωθυπουργούς των ομόσπονδων κρατιδίων, προκειμένου να συντονιστεί η διαχείριση της πανδημίας για το προσεχές διάστημα.(εδώ)

Δεν υπάρχει «κανένας λόγος να αμφιβάλουμε ότι τα υπάρχοντα εμβόλια προστατεύουν» τους ασθενείς που έχουν προσβληθεί από την παραλλαγή Όμικρον από τις σοβαρές μορφές της Covid-19, εκτιμά ο Μάικλ Ράιαν, ο επικεφαλής της διεύθυνσης αντιμετώπισης επειγόντων στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. «Έχουμε πολύ αποτελεσματικά εμβόλια που έχουν αποδείξει την επάρκειά τους απέναντι σε όλες τις παραλλαγές μέχρι τώρα, όσον αφορά τη σοβαρότητα της ασθένειας και την ανάγκη νοσηλείας» είπε ο Δρ Ράιαν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Δεν υπάρχει λόγος να σκεφτόμαστε ότι δεν θα συμβεί το ίδιο» με την Όμικρον, πρόσθεσε, εξηγώντας ότι είμαστε ακόμη στην αρχή των μελετών για αυτήν την παραλλαγή που εντοπίστηκε στις 24 Νοεμβρίου και έχει καταγραφεί μέχρι τώρα σε περίπου 40 χώρες.(εδώ)

Η BioNTech και η Pfizer δήλωσαν την Τετάρτη ότι οι τρεις δόσεις του εμβολίου COVID-19 αποδείχθηκε ότι παράγει εξουδετερωτικό αποτέλεσμα έναντι της νέας παραλλαγής Όμικρον σε εργαστηριακή δοκιμή. Όπως μεταδίδει το Reuters, στην πρώτη επίσημη δήλωση των κατασκευαστών εμβολίων σχετικά με την πιθανή αποτελεσματικότητα του εμβολίου τους κατά του Όμικρον, η BioNTech και η Pfizer ανέφεραν σε κοινή δήλωση ότι δύο δόσεις εμβολίου οδήγησαν σε σημαντικά χαμηλότερα εξουδετερωτικά αντισώματα, αλλά ότι μια τρίτη δόση του εμβολίου τους αύξησε τα εξουδετερωτικά αντισώματα κατά 25 φορές. Πρόσθεσαν ότι, αν χρειαστεί, μπορούν να παραδώσουν ένα εμβόλιο με βάση το Όμικρον τον Μάρτιο του 2022. Το εμβόλιο κατά της Covid-19 των Pfizer/BioNTech «διατηρεί την αποτελεσματικότητά του» έπειτα «από την χορήγηση τριών δόσεων» απέναντι στην παραλλαγή Ομικρον, ανακοίνωσαν σήμερα οι δύο εταιρείες, οι οποίες προβλέπουν ότι θα έχουν αναπτύξει μέχρι τον Μάρτιο ένα προσαρμοσμένο στην παραλλαγή εμβόλιο. Σύμφωνα με τις μελέτες που πραγματοποίησαν οι δύο εταιρείες, «το εμβόλιο παραμένει αποτελεσματικό κατά της Covid-19, καθώς επίσης και κατά της παραλλαγής Ομικρον, αν χορηγηθεί τρεις φορές», αλλά η νέα παραλλαγή «δεν εξουδετερώνεται επαρκώς μετά την χορήγηση δύο δόσεων».(εδώ)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text