Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Οι στρατηγικές κινήσεις στο χρέος για την επίσπευση της επενδυτικής βαθμίδας

Οι στρατηγικές κινήσεις στο χρέος για την επίσπευση της επενδυτικής βαθμίδας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Με κάποια καθυστέρηση, λόγω της απουσίας ακόμη της νέας γερμανικής κυβέρνησης, το Υπουργείο Οικονομικών αρχίζει να ξεδιπλώνει τους επόμενους μήνες το σχέδιο για την την έξοδο από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας και την επίτευξη ελάχιστης επενδυτικής βαθμίδας.

Το σχέδιο έχει σημείο αναφοράς, το πιο δύσκολο από τα δημοσιονομικά μεγέθη, το χρέος καθώς είναι και αυτό που είχε μεγαλύτερη αύξηση (26% του ΑΕΠ) τους μήνες της πανδημία. Αρμόδια στελέχη του ΥΠΟΙΚ, τονίζουν ότι ουσιαστικά η αγορά τιμολογεί τα ελληνικά ομόλογα όπως εάν είχε ήδη η χώρα, την επενδυτική βαθμίδα. Χρειάζεται όμως και η επίσημη πιστοποίηση από τους οίκους αξιολόγησης, καθώς η επιμονή των ανατιμήσεων, αυξάνει το κίνδυνο αλλαγής πορείας της νομισματικής πολιτικής ίσως και μέσα στο 2022. Στην κατεύθυνση αυτή, το υπουργείο έχει αρχίσει να υλοποιεί το σχέδιο του που έχει ως πρώτο βήμα την απαλλαγή από τα μνημονιακά χρέη.

Με την προχθεσινή έγκριση από το Eurogroup της πρόωρης αποπληρωμής των €7,1 δισ. σε ΔΝΤ (€1,8 δισ.) και GLF (€5,3 δισ..) μένει πλέον να εξελιχθεί το διαδικαστικό σκέλος (η εισήγηση του ESM η επίσημη έγκριση του Eurogroup και η διαδικασία των κοινοβουλίων) για κλείσει η συναλλαγή. Από την κίνηση αυτή, η Ελλάδα θα έχει κέρδος πολύ μεγαλύτερο από την ισόποση μείωση του χρέους και σημαντική μείωση του κόστους δανεισμού (αφού θα μειωθεί το ακριβό χρέος) στο τέλος του επόμενου χρόνου.

Το πρώτο επιπλέον κέρδος ότι μηδενίζεται το χρέος προς το ΔΝΤ. Η αποπληρωμή του υπολοίπου των δανείων ΔΝΤ είναι το πρώτο ορόσημο που πρέπει να πετύχει μια χώρα εφάρμοσε μνημόνια, για να αποδείξει στις αγορές ότι αφήνει οριστικά πίσω της τα δημοσιονομικά προβλήματα. Μάλιστα, η Ελλάδα στοχεύει εκτός από την εξόφληση του παλιού χρέος, να " δανείσει" το ΔΝΤ με επιπλέον 2 δισ. ευρώ για να συμμετέχει και επίσημα στις Νέες διευθετήσεις δανεισμού του Ταμείου, δηλαδή στα προγράμματα διάσωσης άλλων χωρών.

Το κέρδος και παράλληλα πρόσθετο δείγμα προς όλους, ότι η οικονομία έχει μπεί πλέον σε "ενάρετο κύκλο" και στο χρέος είναι ότι θα αρχίσει να αποπληρώνεται πρόωρα και ο δεύτερος επίσημος δανειστής, η ΕΕ. Η Ελλάδα έχει δανειστεί από το 2010 περίπου 230 δισ.., μέσω του διμερούς δανείου, των δανείων του EFSF και του ESM.

Με 5,2 δισ. ευρώ το ΥΠΟΙΚ θα αποπληρώσει το 10% από το διμερές δάνειο των 52,3 δισ. που πήρε η χώρα πριν 11 χρόνια. Το δάνειο αυτό αποπληρώνεται ήδη από φέτος ( θα δοθούν 660 εκ ευρώ το 2021) και τα χρήματα που θα διατεθούν αντιστοιχούν τις υποχρεώσεις του 2022 και του 2023 Μόλις ολοκληρωθεί η πρώτη πρόωρη αποπληρωμή του διμερούς δανείου θα δοθούν διαβεβαιώσεις προς ότι θα υπάρξει και συνέχεια στην αποπληρωμή των 52,3 δισ. ευρώ πριν τις προθεσμίες που έχουν συμφωνηθεί, ίσως προς το τέλος του 2022.

Παράλληλα η εμφάνιση της Ελλάδας στις αγορές θα εξασφαλιστεί με ένα " άνετο" πρόγραμμα δανεισμού ύψους περίπου 12 δισ. ευρώ με κύριο στόχο να αυξηθεί η ρευστότητα των ελληνικών τίτλων η οποία δεν ξεπερνά σήμερα τα 28-30 δισ. ευρώ (με εξαίρεση του τίτλους του PSI) ώστε να μειωθούν ακόμη περισσότερο τα επιτόκια δανεισμού.

Η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία

Αν και δεν αποτελεί στοιχείο του χρέους, το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας που βρίσκεται η Ελλάδα από το καλοκαίρι του 2018, αποτελεί άλλη μια μνημονική δέσμευση που έχει μόνο η χώρα μας. Η άρση του ειδικού καθεστώτος για την Ελλάδα από το επόμενο καλοκαίρι, θα απαλείψει άλλο ένα κατάλοιπο των προγραμμάτων διάσωσης, δείχνοντας ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται πλέον, στενή παρακολούθηση.

Όλα αυτά, σε συνδυασμό και με την μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό μέσα στο στον επόμενο χρόνο αναμένεται ότι θα άρουν και τις τελευταίες επιφυλάξεις των οίκων αξιολόγησης για την Ελλάδα.

 

Τάσος Δασόπουλος

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text