Αρχική | Χρηματιστήριο | Διεθνείς Αγορές | Wall: Στο τέλος κράτησε το ανοδικό momentum - Σε απόσταση αναπνοής ο S&P 500 από το ρεκόρ του

Wall: Στο τέλος κράτησε το ανοδικό momentum - Σε απόσταση αναπνοής ο S&P 500 από το ρεκόρ του

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Σε μια συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε από εναλλαγές προσήμων και μικρές διακυμάνσεις, η Wall κατάφερε στο τέλος να διατηρήσει το ανοδικό momentum και να καταγράψουν κέρδη και οι τρεις κύριοι δείκτες για τρίτη διαδοχικη ημέρα.

Οι ανησυχίες για τη μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού, που με την εμφάνιση της πριν από περίπου δέκα ημέρες προκάλεσε σοβαρούς κλυδωνισμούς στις παγκόσμιες αγορές, φαίνεται να αμβλύνονται από ορισμένες θετικές ειδήσεις που στέλνουν ενθαρρυντικό σήμα ότι ο αντίκτυπος από το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού δεν θα εκτροχιάσει τις οικονομίες.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow έχει σημειώσει ράλι άνω των 1.100 μονάδων από την αρχή της εβδομάδας, καθώς οι επενδυτές κυνηγούν τις ευκαιρίες στον απόηχο του sell-off μετά την ανακοίνωση για τον εντοπισμό του νέου μεταλλαγμένου στελέχους. Ο S&P 500, παρόλο που ενδοσυνεδριακά βρέθηκε να σημειώνει απώλειες, στο τέλος κινήθηκε σε τροχιά ρεκόρ. Οδηγός των κερδών ήταν ο Nasdaq.

"Θεωρητικά, τόσο ισχυρά κέρδη είναι σημάδι αστάθειας και θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με επιφύλαξη, ωστόσο τα καλά νέα είναι ότι η μεταβλητότητα υποχωρεί και οι φόβοι σταδιακά αρχίζουν να εξασθενούν", τόνισε σε σημείωμά του ο Ipek Ozkardeskaya, αναλυτής της Swissquote.

Η αισιοδοξία στο επενδυτικό περιβάλλον διατηρήθηκε σήμερα από τα αποτελέσματα μιας "αρχικής εργαστηριακής μελέτης" που ανακοίνωσαν οι Pfizer και BioNTech και τα οποία έδειξαν πως το εμβόλιό τους κατά της covid-19 εξουδετερώνει τη μετάλλαξη Όμικρον μετά από τρεις δόσεις ή τις δύο δόσεις και την ενισχυτική.

Το πλάσμα αίματος από ανθρώπους που έχουν λάβει δύο δόσεις του εμβολίου είχε 25πλασια μείωση στα επίπεδα των αντισωμάτων εξουδετέρωσης κατά της όμικρον, σε σύγκριση με το αρχικό στέλεχος του ιού, όπως ανακοίνωσαν οι δύο εταιρείες. Η ενισχυτική δόση με το εμβόλιο αυξάνει τα αντισώματα, προσφέροντας παρόμοια επίπεδα προστασίας όπως με τις δύο δόσεις στο αρχικό στέλεχος του ιού και άλλες παραλλαγές.

Τα συμπεράσματα των Pfizer και BioNTech επιβεβαίωσαν σε γενικές γραμμές την προκαταρκτική μελέτη του Africa Health Research Institute στη Νότια Αφρική. Οι ερευνητές του Ινστιτούτου ανακοίνωσαν χθες ότι η Όμικρον μπορεί να διαφεύγει μερικώς από την προστασία που προσφέρουν οι δύο δόσεις του εμβολίου των Pfizer - BioNTech, προσθέτοντας ότι μια τρίτη δόση είναι πιθανό να συμβάλει στην αντιμετώπιση του ιδιαίτερα μεταλλαγμένου στελέχους.

Στο μεταξύ, χθες η GlaxoSmithKline ανακοίνωσε ότι η θεραπεία αντισωμάτων κατά της Covid-19 που έχει αναπτύξει με την αμερικανική Vir Biotechnology είναι αποτελεσματική κατά όλων των μεταλλάξεων του νέου στελέχους Όμικρον, σύμφωνα με τις τελευταίες προκλινικές μελέτες.

Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ πρόσθεσε περίπου 3 μονάδες βάσης στο 1,51% την Τετάρτη, ενώ το δολάριο υποχώρησε κατά 0,5% σύμφωνα με τον δείκτη ICE US Dollar.

Δείκτες - Στατιστικά

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,1% στις 35.754,75 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 κέρδισε 0,31% στις 4.701,21 μονάδες και υπολείπεται κατά 3 μονάδες από το ρεκόρ του. Ο τεχνολογικός Nasdaq κατέγραψε κέρδη 0,64% στις 15.786,99 μονάδες κλείνοντας σε απόσταση 2% από το ιστορικό υψηλό του.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον Dow, 16 τίτλοι έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 14 με αρνητικό. Των κερδών ηγήθηκαν οι Apple (+2,28%), Walt Disney (+1,68%) και Merck (+1,29%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν οι Cisco (-1,83%) και Intel (-1,56%).

Στις επιμέρους μετοχές, η κινεζική εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης Weibo Corp. έκανε ντεμπούτο στο Χονγκ Κονγκ με απώλειες 7,2% με την εισηγμένη μετοχή της στην αμερικανική αγορά να ακολουθεί "στο κόκκινο" χάνοντας 2,51%.

Η Stitch Fix κατρακύλησε κατά 23,91%, αφού η εταιρεία, η οποία πώλησης ενδυμάτων, ανακοίνωσε απογοητευτιkό guidance.

Οι τίτλοι των Pfizer και ΒioNTech διαπραγματεύτηκαν με απώλειες 0,6% και 3,55% αντίστοιχα παρά τις αισιόδοξες ανακοινώσεις τους για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών ήταν στραμμένο στους τίτλους εταιρειών που συνδέονται με την αγορά των κρυπτονομισμάτων, συμπεριλαμβανομένης της Coinbase, τα στελέχη της οποίας κατέθεταν σήμερα στο Κογκρέσο. Η μετοχή της Coinbase ενισχύθηκε κατά 0,37%.

Μάκρο

Στα μάκρο της ημέρας, οι κενές θέσεις εργασίας τον Οκτώβριο στις ΗΠΑ αυξήθηκαν στα 11 εκατ. από 10,6 εκατ. τον προηγούμενο μήνα, στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ. Οι κενές θέσεις εργασίας αυξήθηκαν στις υπηρεσίες παροχής καταλύματος και εστίασης, στη μη διαρκή μεταποίηση και στην εκπαίδευση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ, οι παραιτήσεις από θέσεις εργασίας κινήθηκαν με ελαφρώς βραδύτερο ρυθμό τον Οκτώβριο. Ειδικότερα, περίπου 4,2 εκατομμύρια εργαζόμενοι παραιτήθηκαν από τη δουλειά τους τον Οκτώβριο, ελαφρώς χαμηλότερα από το ρεκόρ των 4,4 εκατομμυρίων τον προηγούμενο μήνα.

Το  ποσοστό παραίτησης υποχώρησε στο 2,8% από 3%, ενώ οι παραιτήσεις για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα μειώθηκαν στο 3,1% από 3,3%.

 

Πηγή:Capital

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text