Αρχική | Ειδήσεις | Βιβλία - Μελέτες | Μελέτη ΚΕΠΕ: “Πρόσφατες εμπειρίες και εξελίξεις για την εισοδηματική ανισότητα στην Ελλάδα”

Μελέτη ΚΕΠΕ: “Πρόσφατες εμπειρίες και εξελίξεις για την εισοδηματική ανισότητα στην Ελλάδα”

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Μελέτη ΚΕΠΕ: “Πρόσφατες εμπειρίες και εξελίξεις για την εισοδηματική ανισότητα στην Ελλάδα”

“Πρόσφατες εμπειρίες και εξελίξεις για την εισοδηματική ανισότητα στην Ελλάδα” είναι ο τίτλος νέας μελέτης του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών, στη σειρά “Αναλύσεις Επικαιρότητας”.

 

Το ευρύ φάσμα των κοινωνικών επιπτώσεων της εισοδηματικής ανισότητας στην Ελλάδα συνεχίζει να διαμορφώνεται μέσα από τις εκάστοτε ιστορικές συγκυρίες, όπως αυτή της κρίσης του 2009, αλλά και της υγειονομικής κρίσης της COVID-19 (Λιαργκόβας, 2020). Στη διάρκεια των τελευταίων ετών, η οικονομική κρίση του 2009 και η μακρόχρονη ύφεση που ακολούθησε, επέφεραν πλήθος σημαντικών αλλαγών στη φυσιογνωμία του συστήματος προστασίας (Missos, 2021), μεταβάλλοντας τους τρόπους απόδοσης των μεταβιβαστικών πληρωμών. Από αυτή τη σκοπιά και με δεδομένες τις χρόνιες παραγωγικές υστερήσεις της ελληνικής οικονομίας (π.χ. την ύπαρξη τομέων πρωτογενούς και δευτερογενούς παραγωγής χαμηλών προστιθέμενων αξιών, βλ. Βαΐτσος και Μισσός, 2018), οι προτεινόμενες λύσεις και τα εφαρμοζόμενα μέτρα, αναπροσάρμοσαν τα επίπεδα της αξίας των ίδιων των κοινωνικών παροχών και επανακαθόρισαν τα κριτήρια των δικαιούχων ώστε να είναι συμβατά με τους κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας που επιβλήθηκαν στους κρατικούς προϋπολογισμούς. Τέτοιες επιλογές, όπως ήταν αναμενόμενο, καθόρισαν την εξέλιξη των νέων θεσμών απόδοσης των κοινωνικών μεταβιβάσεων και προσδιόρισαν – σε σημαντικό βαθμό – την εισοδηματική κατάσταση του πληθυσμού.

 

Υπό αυτό το πρίσμα, η παρούσα ανάλυση επικαιρότητας αποτυπώνει τα βασικά συμπεράσματα της Έκθεσης 82 του ΚΕΠΕ, «Η επίδραση του συστήματος κοινωνικής προστασίας στην ανισότητα και φτώχεια στην Ελλάδα και στην ΕΕ» (στο εξής αναφέρεται ως Έκθεση), αναφορικά με την εξέλιξη των δαπανών κοινωνικής προστασίας και τον προσδιορισμό της σχετικής θέσης της Ελλάδας σε σύγκριση με τις χώρες της ΕΕ15. Αναφορικά με την προσέγγιση της διερεύνησης, η Έκθεση ακολουθεί την ομαδοποίηση των χωρών σε διαφορετικού τύπου συστήματα κοινωνικής προστασίας. Παρ’ όλα αυτά, και ενώ η θέση της χώρας μας σε σχέση με τα υπόλοιπα μέλη της ΕΕ είναι παρούσα σε όλη την έκταση της Έκθεσης, η εστίαση στην Ελλάδα είναι εντονότερη.

 

Δείτε τη μελέτη εδώ.

 

Το ΚΕΠΕ, το μεγαλύτερο Κέντρο Οικονομικών Ερευνών της Ελλάδας, πραγματοποιεί στη σειρά «Αναλύσεις Επικαιρότητας» σύντομες και τεκμηριωμένες αναλύσεις σε οικονομικά ζητήματα που απασχολούν τον δημόσιο βίο της χώρας, με στόχο την υπεύθυνη ενημέρωση της Κοινωνίας και της Πολιτείας.

 

Πρόεδρος και επιστημονικός διευθυντής του ΚΕΠΕ είναι ο καθηγητής κ. Παναγιώτης Λιαργκόβας.Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text