Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | «Φωτιά» στην αγορά ακινήτων, συνωστισμός για μεταβιβάσεις με τις παλιές αντικειμενικές

«Φωτιά» στην αγορά ακινήτων, συνωστισμός για μεταβιβάσεις με τις παλιές αντικειμενικές

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
«Φωτιά» στην αγορά ακινήτων, συνωστισμός για μεταβιβάσεις με τις παλιές αντικειμενικές

«Θα σας φέρω τα χαρτιά να μου κάνετε τη δωρεάν γονική παροχή που λένε και στην τηλεόραση», άκουσε να λέει μια πελάτης η συμβολαιογράφο στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής και φυσικά έμεινε με το στόμα ανοικτό. Ύστερα από λίγα δευτερόλεπτα σιωπής, εξήγησε ψύχραιμα στην κυρία ότι οι γονικές παροχές είναι πλέον αφορολόγητες λόγω της αύξησης του αφορολογήτου στα 800.000 ευρώ αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι «δωρεάν». Και αυτός είναι ο λόγος άλλωστε για τον οποίο τα τηλέφωνα εδώ και πολλές εβδομάδες χτυπούν ασταμάτητα στα συμβολαιογραφικά γραφεία.

Όποιος προλάβει να κάνει μεταβίβαση πριν από την ενεργοποίηση των νέων αντικειμενικών αξιών γλιτώνει την αύξηση στα συμβολαιογραφικά, στα έξοδα μεταβίβασης αλλά και όλο το κόστος που συνεπάγεται η έκδοση της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτηρίου. Πόσα είναι αυτά τα χρήματα; Ακόμη και αρκετές χιλιάδες ευρώ, κάτι που φυσικά εξαρτάται από την σημερινή και την μελλοντική αξία του ακινήτου. Αυτά τα χιλιάδες ευρώ και το πολύ μεγάλο ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί από όσους θέλουν να τα γλιτώσουν, είναι και ο λόγος για τον οποίο ζήτησαν χθες όλες οι ενώσεις που εμπλέκονται με την κτηματαγορά (συμβολαιογράφοι, δικηγόροι, ιδιοκτήτες ακινήτων, κατασκευαστές) την παράταση της ενεργοποίησης των νέων αντικειμενικών αξιών ακόμη και για έξι μήνες. Δεν είναι σίγουρο αν το αίτημά τους θα γίνει δεκτό.

Δεν είναι βέβαιο αν το οικονομικό επιτελείο θα κάνει κάτι περισσότερο από αυτό που φαίνεται να έχει ήδη αποφασιστεί: δηλαδή να επιτραπεί η υπογραφή συμβολαίων μέσα στον Ιανουάριο με τις σημερινές τιμές ζώνης αρκεί να έχει υποβληθεί η δήλωση στην εφορία. Το σίγουρο είναι ότι όσο θα πλησιάζουμε στην τελευταία εργάσιμη του έτους, τόσο θα αυξάνεται η πίεση στα συμβολαιογραφικά γραφεία αλλά και σε όλους τους επαγγελματίες που εμπλέκονται όπως επίσης και στις υπηρεσίες του δημοσίου.

Ακίνητο αξίας 250.000 ευρώ πρέπει να μεταβιβαστεί με γονική παροχή. Αν η συναλλαγή γίνει μέχρι το τέλος του χρόνου, τα συμβολαιογραφικά θα ανέλθουν στα 2170 ευρώ (μαζί με τον ΦΠΑ που αναλογεί) ενώ τα έξοδα υποθηκοφυλακείου θα ανέλθουν στα 2712,50 ευρώ. Υποχρέωση για έκδοση ηλεκτρονικής ταυτότητας δεν υπάρχει.

Αν η αξία του ακινήτου αυξηθεί στα 350.000 ευρώ από το νέο έτος (σ.σ δεν είναι καθόλου ακραίο το παράδειγμα καθώς είναι εκατοντάδες οι περιοχές στις οποίες έχει δρομολογηθεί αύξηση 30 και 40% από το νέο έτος, τα συμβολαιογραφικά θα αυξηθούν στα 3038 ευρώ, τα έξοδα υποθηκοφυλακείου στα 3797 ευρώ και θα προστεθούν και περίπου 1000 ευρώ για την ηλεκτρονική ταυτότητα. Άλλο 7835 ευρώ (και μάλιστα χωρίς να πληρωθεί ούτε ένα ευρώ φόρος) και άλλο 4882,5 ευρώ. Μιλάμε για διαφορά 3000 ευρώ για λίγες μόνο ημέρες.

Στις αγοραπωλησίες δε, η διαφορά μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερη καθώς εκεί επιβάλλεται φόρος: το 3% επί της αντικειμενικής αξίας. Άλλο το 3% να υπολογιστεί επί των 250.000 ευρώ και άλλο επί των 350.000 ευρώ. Αμέσως-αμέσως είναι μια πρόσθετη αύξηση 3000 ευρώ.

 

Νίκος Ζαργάνης

Πηγή: liberal.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text