Αρχική | Προηγ. Τεύχη | 2021 - No 224 έως 235 | Χ&Α - 235 | Πού πραγματικά βρίσκεται το επίπεδο του ΑΕΠ;

Πού πραγματικά βρίσκεται το επίπεδο του ΑΕΠ;

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Πού πραγματικά βρίσκεται το επίπεδο του ΑΕΠ;

 

 

 

 

Πού πραγματικά βρίσκεται το επίπεδο του ΑΕΠ;


 

Ο επενδυτής, θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικός στα μεγέθη που δημοσιεύουν οι διάφοροι φορείς. Επειδή, η πιο πετυχημένη παραπλάνηση, γίνεται πάντα με τη βοήθεια της στατιστικής.

Η κατά +13,4% αύξηση του ΑΕΠ του γ’ τριμήνου του έτους (δείτε εδώ), σε σχέση με το ΑΕΠ του γ’ τριμήνου του 2020, εκ πρώτης όψεως, φαντάζει σαν μία τρομερή επιτυχία και σαν ένα πρώτο βήμα, στην πορεία της χώρας προς την ανάπτυξη και την οικονομική ευδαιμονία.

Η αύξηση του ΑΕΠ κατά το γ’ τρίμηνο, αναμφισβήτητα είναι ένα πολύ θετικό γεγονός και, μάλιστα, είναι ανώτερη απ’ ότι είχαν προβλέψει οι περισσότεροι φορείς. Όμως, δεν έχουμε ακόμη πετύχει την “εκτίναξη” προς τα εμπρός. Η χώρα, απλά προσπαθεί να αφήσει πίσω της, τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας.

Το παρακείμενο διάγραμμα, θα μας βοηθήσει να αντιληφθούμε καλύτερα, το πώς ακριβώς έχει η κατάσταση.

 

Δείτε το διάγραμμα διαδραστικά,εδώ.

 

Αν, αντί των ποσοστών (τα οποία πάντα έχουν την ικανότητα να …ξεγελούν) δούμε τα αριθμητικά μεγέθη του ΑΕΠ κάθε τριμήνου, τότε διαπιστώνουμε ότι, κατά το δωδεκάμηνο που σχηματίζεται από το δ’ τρίμηνο του 2020 συν τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2021, το συνολικό ΑΕΠ, φτάνει στα € 178,4 δισεκατομμύρια. Αντίστοιχα, το ΑΕΠ που σχηματίζεται από το γ’ τρίμηνο του 2019 και τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2020, φτάνει στα € 170,6 δισεκατομμύρια. Το ΑΕΠ που σχηματίζεται από τα δ’ τρίμηνο του 2018 συν τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2019, φτάνει στα € 182,7 δισεκατομμύρια. Δηλαδή, το σημερινό “κυλιόμενο” ΑΕΠ του τελευταίου 12μήνου, υστερεί από το “κυλιόμενο” ΑΕΠ που είχε σχηματιστεί στο γ’ τρίμηνο του 2019. Υστερεί ακόμη και από το ΑΕΠ του δ’ τριμήνου 2017 συν τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2018 (υπολογίζεται σε € 179,3 δισεκατομμύρια). Και βέβαια, αναφερόμαστε σε σταθερές τιμές του 2015 και συνεπώς, δεν υπάρχει επίδραση πληθωρισμού.

Όμως, το πιο ενδιαφέρον το διαγράμματος είναι το γεγονός ότι, το σημερινό “κυλιόμενο” ΑΕΠ δωδεκαμήνου, είναι ίσο με το “κυλιόμενο” ΑΕΠ του δ’ τριμήνου του 1998 συν τα τρία πρώτα τρίμηνα του 1999. Τότε, το ΑΕΠ έφτανε (πάντα σε σταθερές τιμές του 2015) σε € 180,9 δισεκατομμύρια. Με άλλα λόγια, σήμερα, η χώρα βρίσκεται στο σημείο που βρισκόταν πριν από περίπου 22 χρόνια, ενώ το ΑΕΠ της βρίσκεται κατά …% πιο χαμηλά, από το ΑΕΠ.

 

Αυτό είναι μέρος του τιμήματος που πλήρωσε η χώρα από την καταστροφική πολιτική των περασμένων δεκαετιών και από την κάκιστη διαπραγμάτευση των όρων χρεοκοπίας της. Βλέποντας δε το τρόπο με τον οποίο, για μία ακόμη φορά, αυξάνεται το χρέος της, απορούμε αν τελικά, ως κοινωνία, διδαχθήκαμε κάτι.

 

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text