Αρχική | Απόλυτο Σύστημα | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση | Η εξέλιξη της αγοράς μας κουράζει, χωρίς να μας ανησυχεί.

Η εξέλιξη της αγοράς μας κουράζει, χωρίς να μας ανησυχεί.

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Η σημερινή ανακοίνωση του πληθωρισμού (+4,8% σε ετήσια βάση, δείτε εδώ), δεν αποτέλεσε έκπληξη, αφού η γενικότερη ανοδική τάση τιμών ήταν αναμενόμενη. Οι βασικοί παράγοντες που επέδρασαν στο δείκτη είναι η “στέγαση” με +5,6% (κυρίως λόγω αυξήσεων στο ρεύμα, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο) και η “ένδυση” με -9,4% (λόγω των εκπτώσεων της περιόδου). Κατά τα φαινόμενα, οι αυξήσεις δεν έχουν περάσει ακόμη στον τομέα των ενοικίων, αλλά ούτε και στις υπηρεσίες, κάτι που είναι θετικό, όμως είναι αμφίβολο πόσο θα διατηρηθεί αυτό.

Ένα σημείο που θα πρέπει να παρατηρήσουμε είναι ότι, η άνοδος του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, σε ένα μεγάλο μέρος οφείλεται στη χαμηλή βάση τιμών που είχε διαμορφωθεί κατά το 2020, το οποίο ήταν έτος με πτωτικό ΔΤΚ. Αν υπολογίσουμε την άνοδο του πληθωρισμού (του ΔΤΚ) από το Νοέμβριο του 2019 μέχρι και το Νοέμβριο του 2021, τότε η αύξηση φτάνει στο 2,7%.

Σε κάθε περίπτωση, η σημερινή εξέλιξη είναι προβληματική. Αναμένεται ότι, μετά το Μάρτιο, οπότε και είχε αρχίσει να αυξάνεται η “βάση”, αν υπάρξει πτωτική κίνηση στην ενέργεια, τότε η κίνηση του ΔΤΚ θα εξομαλυνθεί.

 

Κάτι αντίστοιχο συνέβη και με την ανακοίνωση του ΑΕΠ χθες. Η κατά 13,4% άνοδος, οφείλεται στην κατάρρευση της “βάσης” το 2020. Αν η σύγκριση γίνει με το γ’ τρίμηνο του 2019, διαπιστώνουμε ότι το ΑΕΠ τότε, υπολογιζόταν σε € 182,7 δισεκατομμύρια, ενώ κατά το γ’ τρίμηνο του 2021, υπολογίζεται σε € 178,4 δισεκατομμύρια.

 

Θετικό στοιχείο σήμερα ήταν ότι, οι διεθνείς αγορές εξέλαβαν θετικά το γεγονός ότι, η ανακοίνωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ (+6,8% - ποιός να το φανταζόταν ένα χρόνο πριν), συνέπεσε με την πρόβλεψη των αναλυτών και έτσι, οι αγορές αντέδρασαν ανοδικά. Ήδη, ο δείκτης S&P βρίσκεται σε απόσταση 0,4% από το ιστορικό υψηλό της 18/11/2021 (εδώ).

 

Όμως, το πιο θετικό είναι ότι, ο “δείκτης φόβου” VIX, έχει υποχωρήσει κάτω από το ψυχολογικό όριο των 20 μονάδων, μετά από περίπου 2 εβδομάδες (εδώ). Αν όντως παραμείνει χαμηλά, θα πρόκειται για κάτι πολύ θετικό για το επόμενο μεσοχρόνιο διάστημα και θα επηρεάσει το κλίμα και στην Ελλάδα.

 

Ο Γενικός Δείκτης, αδυνατεί να ξεπεράσει τις 900 μονάδες. Αυτό είναι κάτι πολύ απογοητευτικό. Το ίδιο απογοητευτικός είναι και ο όγκος των συναλλαγών που σήμερα έφτασε μόλις στα € 37,1 εκατομμύρια.

 

Με το σημερινό κλείσιμο του ΓΔ στις 898,63 μονάδες, η τιμή της καμπύλης του ΚΜΟ-200 ημερών βρίσκεται στις 886,35 μονάδες. Η απόσταση μεταξύ των δύο καμπυλών είναι μόλις 1,37%. Με οποιαδήποτε μικρή πτώση του ΓΔ, θα μπορούσε να υπάρξει νέα διάσπαση (από πάνω προς τα κάτω), του ΚΜΟ-200 από την καμπύλη του ΓΔ. (Δείτε εδώ).

Στο παρελθόν, αυτός ο σχηματισμός, συνήθως εξελισσόταν, σε ανοδική κίνηση της αγοράς.

Η εξέλιξη της αγοράς μας κουράζει, αλλά δε μας ανησυχεί.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text