Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 235 | Η αγορά αναμένει την επενδυτική βαθμίδα - Θα έρθει όμως στην ώρα της;

Η αγορά αναμένει την επενδυτική βαθμίδα - Θα έρθει όμως στην ώρα της;

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Η αγορά αναμένει την επενδυτική βαθμίδα - Θα έρθει όμως στην ώρα της;

 

Η γενικότερη ψυχολογία της αγοράς παραμένει από ουδέτερη, έως θετική. Οι επενδυτές, απλά παρακολουθούν τις εξελίξεις, εκτιμώντας ότι σταδιακά θα υπάρξει βελτίωση στην πορεία των τιμών, κάτι που όμως, δεν αναμένεται σύντομα. Σ’ αυτή τη φάση αναμονής και χαμηλών συναλλαγών, πολλοί αναδιατάσσουν τα χαρτοφυλάκιά τους, με βάση τις εξελίξεις επί των εισηγμένων εταιριών, ή τις βραχυπρόθεσμες ανισορροπίες που, κάθε τόσο, δημιουργούνται.

Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του συνόλου του έτους, είναι οι “άνευρες” συνεδριάσεις. Πιο συγκεκριμένα, από τις 235 συνεδριάσεις του έτους, μόλις σε 67 (28,5% του συνόλου), ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με μεταβολή μεγαλύτερη ή μικρότερη του +/- 1,0%. Έχοντας υπολογίσει ανάλογα στατιστικά του δείκτη, από το 1988 έως σήμερα, παρατηρούμε ότι, περιπτώσεις με μικρές διακυμάνσεις στην εξέλιξή του, είναι λίγες. Και συνήθως, συμβαίνουν σε φάσεις που προηγούνται ανοδικών κινήσεων. Τα πλήρη στατιστικά αυτής της περιόδου, θα τα παρουσιάσουμε στο επόμενο τεύχος.

 

Η ανησυχία της αγοράς αναφορικά με την παραλλαγή Omicron, υπήρξε προσωρινή. Ακολουθώντας τον τρόπο αντιμετώπισης του ζητήματος και από τις διεθνείς αγορές, η πανδημία, βγαίνει ξανά από το προσκήνιο και απλά παραμένει ως μία “εν δυνάμει” ανησυχία, που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο μέλλον.

Τα δύο κύρια, εσωτερικού χαρακτήρα, ζητήματα που απασχολούν την αγορά σήμερα είναι, η προώθηση των επενδύσεων στην οικονομία -τόσο ποσοτικά, όσο και ποιοτικά- αφού αυτό είναι το βασικό στοιχείο που θα προσδιορίσει την ανάπτυξη της στα επόμενα χρόνια και η απόσπαση θετικής αξιολόγησης για την ελληνική οικονομία, αφού, αυτό αποτελεί καταλυτικό παράγοντα και για την πορεία των επενδύσεων, αλλά και για την προσέλκυση κεφαλαίων στο ελληνικό Χρηματιστήριο.

 

Τα πρώτα μηνύματα για την πορεία των αξιολογήσεων, θα υπάρξουν στα μέσα Ιανουαρίου, από την αξιολόγηση της Fitch. Όμως, παρά τη σταδιακή διαμόρφωση θετικού μακροοικονομικού περιβάλλοντος, εκτιμάται ότι είναι δύσκολο να υπάρξει αναβάθμιση της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα, νωρίτερα από το 2023. Αυτό συμβαίνει επειδή η χώρα απέχει δύο “σκαλοπάτια” (βαθμίδες) από το επίπεδο αυτό, αλλά και επειδή, από τα μέσα του 2022, η Ελλάδα εισέρχεται σε “εκλογικό κύκλο” (η θητεία της παρούσας Βουλής, λήγει τον Ιούνιο του 2023), κάτι που -παραδοσιακά- οι οίκοι λαμβάνουν υπόψη τους και τηρούν στάση αναμονής. Πολύ περισσότερο μάλιστα, καθώς, οι επόμενες εκλογές θα πραγματοποιηθούν με το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής, κάτι που ίσως προκαλέσει μία προσωρινή πολιτική αστάθεια.

 

Συνεπώς, ουδείς μπορεί σήμερα να εγγυηθεί ότι, η αναβάθμιση της χώρας θα γίνει, ακόμη κατά το έτος 2023. Αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα, το οποίο δε φαίνεται να απασχολεί ακόμη την αγορά, αν και μας έκανε εντύπωση η αρνητική αντίδρασή της, την επόμενη (6/12/2021) των αρχαιρεσιών για την ανάδειξη νέου προέδρου του ΚΙΝΑΛ, γεγονός που σημαίνει ότι, πολλοί επενδυτές αισθάνονται ότι, η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, μπορεί να περιπλακεί. Σε κάθε περίπτωση, μετά της αξιολόγηση του Ιανουαρίου, θα έχουμε ενδείξεις επί του θέματος.

 

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text