Αρχική | Άποψη | Η Άποψη των ΜΜΕ | Προς πάγωμα φόρων στην οικοδομή

Προς πάγωμα φόρων στην οικοδομή

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Προς πάγωμα φόρων στην οικοδομή

Η κατακόρυφη μείωση του «αποθέματος» νεόδμητων κατοικιών λόγω της... αποχής των κατασκευαστών κατά τη διάρκεια της μνημονιακής περιόδου και το «πάγωμα» του ΦΠΑ μέχρι και το τέλος του 2022 στις αγοραπωλησίες ακινήτων έχουν δώσει ώθηση στην οικοδομική δραστηριότητα, η οποία προς το παρόν δεν ανακόπτεται ούτε από την ανησυχία για την εξέλιξη της πανδημίας, ούτε από τον αυξημένο «πληθωρισμό της οικοδομής». Η ζήτηση για την απόκτηση καινούργιων ακινήτων αυξάνεται, ενώ οι προβλέψεις για το επόμενο διάστημα παραμένουν ευοίωνες.

Πρώτον, διότι οι τράπεζες προετοιμάζονται να ρίξουν περισσότερο χρήμα το 2022 στην αγορά μέσω των στεγαστικών δανείων και, δεύτερον, διότι η κλιματική κρίση δημιουργεί νέα δεδομένα στην κτηματαγορά λόγω της «στροφής» στα ενεργειακά αναβαθμισμένα νεόδμητα ακίνητα, τα οποία δεν θα υποχρεώσουν τους ιδιοκτήτες σε νέες επενδύσεις ύστερα από μερικά χρόνια, είτε για να αντικατασταθούν τα συστήματα θέρμανσης είτε για να θωρακιστούν ενεργειακά. Αυτά τα δεδομένα δικαιολογούν τη -για έναν ακόμη μήνα- μεγάλη αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας, όπως καταγράφεται στα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

Τον Σεπτέμβριο του 2021, ο όγκος οικοδομικής δραστηριότητας αυξήθηκε με ρυθμό 102,3% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, ενώ η επιφάνεια με 85,1%.

Η αύξηση δεν είναι πλέον ορατή μόνο στα στατιστικά της ΕΛΣΤΑΤ αλλά και στις γειτονιές, καθώς το ένα εργοτάξιο ξεφυτρώνει μετά το άλλο. Μάλιστα, οι ειδικοί του χώρου έχουν αρχίσει να καταγράφουν ελλείψεις προσωπικού, καθώς η αναθέρμανση της κτηματαγοράς ήταν ταχύτατη και ακόμη δεν έχει επανέλθει το εργατικό δυναμικό που απασχολούνταν στην προ μνημονίων περίοδο.

Η... επίμονη αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας -με ισχυρό αποτύπωμα πλέον και στη μεταβολή του ΑΕΠ- θα υποχρεώσει και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να δει με διαφορετικό μάτι τη φορολόγηση των ακινήτων μέσα στο 2022. Πλέον, η παράταση στο «πάγωμα» του ΦΠΑ θα πρέπει να θεωρείται εξαιρετικά πιθανή, καθώς η δημιουργία «αποθέματος» νεόδμητων ακινήτων που μεταβιβάζονται από τους κατασκευαστές στους νέους ιδιοκτήτες χωρίς φόρο 24% είναι ένας από τους βασικούς λόγους αύξησης της οικοδομικής δραστηριότητας. Προς το «πάγωμα» βαίνει και ο φόρος υπεραξίας ακινήτων, ο οποίος επίσης θα πρέπει να εφαρμοστεί κανονικά από την 1η/1/2023, κάτι όμως που με τα σημερινά δεδομένα δεν φαντάζει καθόλου πιθανό.

Κύρια ευρήματα

Τα βασικά στατιστικά ευρήματα από την πορεία της οικοδομικής δραστηριότητας, όπως αποτυπώθηκαν στα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, έχουν ως εξής:

Το μέγεθος της συνολικής οικοδομικής δραστηριότητας (ιδιωτικής - δημόσιας), κατά τον μήνα Σεπτέμβριο 2021, στο σύνολο της χώρας με βάση τις εκδοθείσες οικοδομικές άδειες, ανήλθε σε 1.982 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 728,1 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα επιφάνειας και 3,118 εκατομμύρια κυβικά μέτρα όγκου, παρουσίασε δηλαδή αύξηση κατά 11,2% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, αύξηση κατά 85,1% στην επιφάνεια και αύξηση κατά 102,3% στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020.

Οι εκδοθείσες άδειες ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας, στο σύνολο της χώρας, κατά τον μήνα Σεπτέμβριο 2021 ανήλθαν σε 1.973, που αντιστοιχούν σε 709,1 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα επιφάνειας και 2,963 εκατομμύρια κυβικά μέτρα όγκου, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 11,5% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 82,2% στην επιφάνεια και κατά 95,5% στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020.

Οι εκδοθείσες άδειες δημόσιας οικοδομικής δραστηριότητας κατά τον μήνα Σεπτέμβριο 2021, στο σύνολο της χώρας, ανήλθαν σε μόλις 9, που αντιστοιχούν σε 19,0 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα επιφάνειας και 155,1 χιλιάδες κυβικά μέτρα όγκου. Το ποσοστό συμμετοχής της Δημόσιας Οικοδομικής Δραστηριότητας στον συνολικό οικοδομικό όγκο, για τον μήνα Σεπτέμβριο 2021, είναι 5,0%.

Κατά την περίοδο των τελευταίων δώδεκα μηνών, δηλαδή από τον Οκτώβριο 2020 έως τον Σεπτέμβριο 2021, το μέγεθος της συνολικής οικοδομικής δραστηριότητας (ιδιωτικής-δημόσιας) με βάση τις εκδοθείσες οικοδομικές άδειες, στο σύνολο της χώρας, ανήλθε σε 22.596 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 5,879 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα επιφάνειας και 24,529 εκατομμύρια κυβικά μέτρα όγκου. Σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο Οκτωβρίου 2019 - Σεπτεμβρίου 2020 παρατηρήθηκε αύξηση κατά 17,7% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 42,5% στην επιφάνεια και κατά 39,3% στον όγκο.

Κατά την ίδια χρονική περίοδο, Οκτωβρίου 2020 - Σεπτεμβρίου 2021, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα εμφανίζει στο σύνολο της χώρας αύξηση κατά 17,7% στον αριθμό των εκδοθεισών οικοδομικών αδειών, κατά 40,7% στην επιφάνεια και κατά 35,8% στον όγκο, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο Οκτωβρίου 2019 - Σεπτεμβρίου 2020. Το ποσοστό συμμετοχής της δημόσιας οικοδομικής δραστηριότητας στον συνολικό οικοδομικό όγκο, για την ανωτέρω περίοδο, είναι 3,5%.

Το εννεάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2021, η συνολική οικοδομική δραστηριότητα εμφανίζει, στο σύνολο της χώρας, αύξηση κατά 26,8% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 60,5% στην επιφάνεια και κατά 55,6% στον όγκο, σε σχέση με το αντίστοιχο εννεάμηνο του έτους 2020. Κατά την ίδια περίοδο, Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2021, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα εμφανίζει, στο σύνολο της χώρας, αύξηση κατά 26,9% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 59,2% στην επιφάνεια και κατά 52,5% στον όγκο, σε σχέση με την περίοδο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2020.

 

Πηγή:naftemporiki.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text