Αρχική | Πολιτική | Κοινωνία | Κ. Πιερρακάκης: Τα σχέδια για «ψηφιακές» ταυτότητες και... έξυπνες πόλεις

Κ. Πιερρακάκης: Τα σχέδια για «ψηφιακές» ταυτότητες και... έξυπνες πόλεις

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Κ. Πιερρακάκης: Τα σχέδια για «ψηφιακές» ταυτότητες και... έξυπνες πόλεις

Το πρώτο τρίμηνο του 2022 η υφιστάμενη ταυτότητα θα είναι στο wallet του κινητού μας, όπως δεσμεύτηκε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κ. Πιερρακάκης.

Μιλώντας στην 7η Ετήσια Οικονομική Διάσκεψη της Ελληνικής Ένωσης Νέων Επιχειρηματιών, ο υπουργός τόνισε ότι η ταυτότητα στη σημερινή της μορφή θα μπει στο wallet του κινητού, όπως εισιτήρια συναυλιών, boarding pass και πιστοποιητικά Covid, κάνοντας πιο εύκολη την ταυτοποίηση.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι το 2022 θα είναι επίσης η χρονιά για το Εθνικό Μητρώο Διαδικασιών του ελληνικού κράτους -δηλαδή για πρώτη φορά το ελληνικό κράτος θα καταγράψει σε ένα σημείο το σύνολο των διαδικασιών του για κάθε αλληλεπίδραση με τον πολίτη και για όποιον δεν το τηρεί αυτό, προφανώς θα υπάρξουν συνέπειες. «Και δεύτερον, η καταγραφή καθαυτή θα επιτρέψει να απλουστευθούν οι διαδικασίες, κάνοντας κάτι πολύ σημαντικότερο από την ψηφιοποίηση όπως γίνεται σήμερα», είπε ο υπουργός.

Λίγο νωρίτερα, μιλώντας στη Βουλή, ο κ. Πιερρακάκης επισήμανε ότι έγινε μία πολύ γρήγορη μετάβαση σε ψηφιακά μέσα, αλλάζοντας κοινωνικά, επιχειρηματικά και εργασιακά μοντέλα. Και πλέον η Ελλάδα έχει καταφέρει να καλύψει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της απόστασης που τη χώριζε από άλλες χώρες.

Το 2018 είχαν γίνει 8,8 εκατομμύρια ψηφιακές συναλλαγές, δηλαδή είχαμε 8,8 εκατομμύρια ουρές οι οποίες δεν έλαβαν χώρα με φυσικό τρόπο, αλλά χρησιμοποιήθηκαν ψηφιακά μέσα και εξυπηρετήθηκε ο κόσμος έτσι. Το 2019, το νούμερο αυτό έγινε 34 εκατομμύρια, το 2020, το νούμερο έφτασε τα 94 εκατομμύρια και πλέον για το 2021, θα υπερβεί τα 490 εκατομμύρια. Ο υπουργός εκτίμησε ότι κάθε ενήλικος πολίτης γλίτωσε 55 ουρές...

Η μετάβαση από τις 501 υπηρεσίες του gov.gr στις 1.304 που έχουμε σήμερα, μέσα σε περίπου 20-21 μήνες, δείχνει επίσης και την ανάγκη αλλαγής κλίμακας σε σχέση με το ποια είναι αυτή η ψηφιακή εξυπηρέτηση, διότι για κάθε υπηρεσία που ήδη παρέχουμε ψηφιακά, μπορούμε να σκεφτούμε πολλές ακόμη που δεν παρέχουμε, επεσήμανε.

Τα επόμενα βήματα

Στα επόμενα βήματα, οι υπηρεσίες που θα υλοποιούνται σταδιακά προβλέπουν:

1) ψηφιακές μεταβιβάσεις αυτοκινήτων,

2) ένα νέο σύστημα στις μεταβιβάσεις ακινήτων για να μην ταλαιπωρείται ο κόσμος,

3) ίδρυση ατομικής επιχείρησης,

4) προληπτική ιατρική αξιοποιώντας το μοντέλο της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης,

5) έξυπνες πόλεις, για τις οποίες το 2022 είναι η χρονιά τους, διότι θα διοχετευτούν συνολικά 320 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ για κάθε Δήμο της χώρας για μια σειρά έργων τα οποία θα επιτρέψουν και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να κάνει ένα άλμα.

Υστερεί η χώρα στη σταθερή τηλεφωνία

Είμαστε από τους πρώτους στο 5G, αλλά 100οί στη σταθερή τηλεφωνία όπως περιέγραψε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού για το 2022.

Ο κ. Πιερρακάκης ανέφερε ότι αν κανείς δει τη σταθερή τηλεφωνία, θα διαπιστώσει ότι «είμαστε στην 100ή θέση στον κόσμο και υπάρχουν πολλοί λόγοι που δεν έγινε αυτό, είναι επενδύσεις που δεν έγιναν εδώ και πάρα πολλά χρόνια». Για να αλλάξει η εικόνα αυτή, σύμφωνα με τον υπουργό, χρειαζόμαστε μια «αποχαλκοποίηση» του δικτύου. Από 4,8 εκατομμύρια δυνητικές γραμμές οπτικής ίνας, σήμερα έχουν καλυφθεί μόνο 700 χιλιάδες.

Αν έβαζε κάνεις κάτω τα σχέδια επένδυσης των τριών παρόχων μαζί με το Ultra Fast Broadband, το οποίο είναι κρατική παρέμβαση, από τα 4,8 εκατομμύρια, μέχρι και χθες είχαμε το σχέδιο των 2,8 εκατομμυρίων γραμμών -δηλαδή μας έλειπαν 2 εκατομμύρια γραμμές, πολύ μακριά από τον ευρωπαϊκό στόχο. Μετά τις ανακοινώσεις του ΟTΕ για επενδύσεις σε δίκτυα οπτικών ινών, οριοθετείται ότι το 75% από το κενό των δύο εκατομμυρίων θα καλυφθεί από ιδιωτική επένδυση. «Βλέπουμε ότι και σε αυτόν τον τομέα, στον οποίο η χώρα πάσχει, είναι ένας τομέας που υπάρχει μεγάλη κινητικότητα, είναι ένας τομέας όπου η βελόνα κινείται με γρήγορο ρυθμό», σχολίασε ο κ. Πιερρακάκης.

«Στην Ελλάδα πρέπει να κάνουμε αποχαλκοποίηση πέραν της απολιγνιτοποίησης. Εκεί λοιπόν πρέπει να καλυφθεί η χώρα με οπτική ίνα καθώς  ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 60% και η Ελλάδα είναι στο 13- 14%» κατέληξε ο υπουργός.

Στον αντίποδα, η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες τρεις χώρες που έκαναν τη μετάβαση στα δίκτυα 5ης γενιάς, 5G. Μπορεί κανείς ακόμη να δει ότι η χώρα μας είναι 25η στην κινητή τηλεφωνία.

 

Μαρία Μόσχου

Πηγή: euro2day.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text