Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 236 | Κύριες εξελίξεις στην ευρωπαϊκή οικονομία - Δεκέμβριος 2021/Ιανουάριος 2022

Κύριες εξελίξεις στην ευρωπαϊκή οικονομία - Δεκέμβριος 2021/Ιανουάριος 2022

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Οικονομία, από την 10/12/2021 έως την 4/1/2022

 

(3/1/2022)


Η Γερμανία απέσυρε τους τρεις από τους έξι τελευταίους πυρηνικούς σταθμούς της, καθώς προχωρά στο πρόγραμμα για πλήρη κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας, το οποίο επιτάχυνε μετά την κατάρρευση ενός αντιδραστήρα στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας το 2011.Εκτός από τη Γερμανία, άλλες χώρες, όπως η Αυστρία και το Λουξεμβούργο, αντιτίθενται στην πυρηνική ενέργεια. Τα κράτη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Φινλανδίας και της Γαλλίας, η οποία λαμβάνει περίπου το 70% της ισχύος της από το καύσιμο, θεωρούν την πυρηνική ενέργεια ως ζωτικής σημασίας για τη σταδιακή κατάργηση της ενέργειας από καύσιμο άνθρακα που εκπέμπει CO2, (εδώ).


(31/12/2021)


Στόχος του τουριστικού κλάδου είναι να κάνει το 2022 ένα σημαντικό βήμα προς την εξομάλυνση, η οποία ωστόσο προβλέπεται να έρθει μετά από δύο και τρία χρόνια.Για τον τουρισμό όλα εξαρτώνται από την πορεία των κρουσμάτων του κορωνοϊού. Σφυγμομέτρηση του Γερμανικού Τουριστικού Συνδέσμου (DRV) μεταξύ των μελών του δείχνει ότι πάνω από το 50% των κρατήσεων αφορούν τους καλοκαιρινούς μήνες. Ενδιαφέρον έχει ότι μόλις το 10% των τουριστικών πρακτόρων αναμένει το καλοκαίρι τζίρους στα επίπεδα του 2019. Την ίδια στιγμή το 5% αναμένει το 2022 συνολικά έσοδα στα επίπεδα όμοια με την περίοδο προ πανδημίας, (εδώ)

 


(29/12/2021)


Τα όρια του χρέους να μην είναι, πλέον ενιαία, αλλά να καθορίζονται για κάθε χώρα ξεχωριστά, με βάση τις ιδιαιτερότητές της”, δήλωσε ο Paolo Gentiloni, επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ. Συγκεκριμένα,  σε συνέντευξη του, δεν δίστασε να απορρίψει ευθέως την πρόταση του (Γερμανού) Klaus Regling, επικεφαλής σήμερα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, για οριζόντια αύξηση του ορίου από το 60% που είναι σήμερα στο 100%. Ένα νέο όριο της τάξης του 100% ως προς το ΑΕΠ ενδεχομένως φαντάζει ρεαλιστικό, καθώς ο μέσος όρος της ευρωζώνης είναι σήμερα το 97%. (εδώ)


(28/12/2021)


Οι ημιαγωγοί και οι κυψέλες μπαταριών έχουν γίνει τα δύο πιο σημαντικά στοιχεία στην εποχή των ηλεκτρικών και αυτόνομων οχημάτων, αναγκάζοντας τις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες να βασίζονται σε ασιατικούς προμηθευτές, καθώς η τοπική βιομηχανία δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση και επιπλέον έδειξε αργοπορημένα αντανακλαστικά ως προς τη δημιουργία νέων μονάδων για αύξηση της παραγωγής. Οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν αρχίσει να κάνουν σχέδια για την ανάκτηση του ελέγχου. Για παράδειγμα η VW σχεδιάζει να κατασκευάσει έξι μεγάλα εργοστάσια παραγωγής μπαταριών με συνεργάτες στην Ευρώπη έως το 2030. (εδώ)

 


(24/12/2021)


Οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Fed, έχουν παραδεχτεί ότι ο πληθωρισμός ενδεχομένως να αποβεί περισσότερο επίμονος και ανυποχώρητος από όσο αρχικά αναμενόταν, αλλά η ΕΚΤ έχει προσκολληθεί στο αφήγημά της ότι η άνοδος των τιμών θα εξασθενήσει από μόνη της κάτω από τα επίπεδα του στόχου της στα τέλη του νέου έτους. Στο πλαίσιο αυτής της ζωηρής και έντονης συζήτησης, όπως περιγράφηκε, σημαντικός αριθμός στελεχών της ΕΚΤ έθεσε υπό αμφισβήτηση την ποιότητα των προβλέψεών της, αντιπαραβάλλοντας τα δικά τους στοιχεία και τονίζοντας ότι υπάρχει κίνδυνος ο δείκτης να καταλήξει υψηλότερος από τις προσδοκίες στα τέλη του 2022, εδώ.


Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει ένα ευρύ φάσμα νέων εξουσιών, που μπορεί να περιλαμβάνει και τον έλεγχο των εξαγωγών, ώστε να προστατεύσει τις ευρωπαϊκές εφοδιαστικές αλυσίδες σε περιόδους κρίσης.Μια από τις ιδέες που εξετάζεται είναι η Κομισιόν να παρακολουθεί τις παραδόσεις σε τρίτες χώρες σε περιόδους αναταράξεων, όπως έγινε με το σύστημα ελέγχου των εξαγωγών στα εμβόλια. Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος, το οποίο θα λήξει στο τέλος του μήνα, οι εταιρείες πρέπει πρώτα να έχουν έγκριση σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για να στείλουν εμβόλια κατά της Covid-19 εκτός της Ε.Ε. (εδώ).

 

 

(21/12/2021)

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση Χάλυβα (Eurofer), οι βασικές ευρωπαϊκές βιομηχανίες, όπως ο χάλυβας, δεν μπορούν να αντέξουν όλο το ενεργειακό και κλιματικό κόστος που βιώνουν οι οικονομίες αυτήν την στιγμή και θα βιώνουν τα επόμενα χρόνια, εάν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν λάβουν τις σωστές αποφάσεις τώρα. Η ΕΕ πρέπει να επιτύχει τον στόχο της απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές για μείωση των εκπομπών κατά 55% έως το 2030 μέσω μιας βιώσιμης μετάβασης που θα επιτρέπει στη βιομηχανία να επενδύει και να εξασφαλίζει τα προς το ζην για το εργατικό δυναμικό της και τα εκατομμύρια των νοικοκυριών που εξαρτώνται από αυτό. (εδώ)

Η Ευρώπη επέβαλε δασμούς εισαγωγής έως και 19,2% στους κινεζικούς πύργους ανεμογεννητριών από χάλυβα καθώς οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. προσπαθούν να προστατεύσουν τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες που παράγουν εξοπλισμό καθαρής ενέργειας ο οποίος απαιτείται για την ενεργειακή μετάβαση.Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, όπως αναφέρει το Bloomberg, επιδιώκουν να υποστηρίξουν τις εγχώριες αλυσίδες εφοδιασμού καθαρής ενέργειας αφού οι κινεζικές εταιρείες κυριαρχούν στην παραγωγή ηλιακών πάνελ και επιδιώκουν να επεκταθούν στον αιολικό τομέα. (εδώ)

Νέο «στοίχημα» για την πράσινη ενέργεια οι ανεμογεννήτριες στη θάλασσα

(20/12/2021)

Δύο σημαντικοί παράγοντες, ανησυχούν τους οικονομολόγους, σχετικά με την μελλοντική εξέλιξη της Γερμανικής οικονομίας. Ο πρώτος παράγοντας, είναι ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης IFO της Γερμανίας, που κατέγραψε νέα επιδείνωση στο επιχειρηματικό κλίμα για τον Νοέμβριο. Σύμφωνα με την έρευνα του οργανισμού Οικονομικών Ερευνών (Ifo), ο δείκτης Επιχειρηματικού Κλίματος υποχώρησε για έκτο διαδοχικό μήνα στις 94,7 μονάδες, από 96,6 τον Νοέμβριο, έναντι εκτιμήσεων για 95,3. Ο δεύτερος παράγοντας, είναι το αυξημένο επίπεδο τιμών. Ο δείκτης τιμών παραγωγού, στην Γερμανία, τον Νοέμβριο, κατέγραψε αύξηση 19,2% σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2020. Οι οικονομολόγοι με έδρα το Μόναχο επανέλαβαν τις προοπτικές ανάπτυξης 2,5% για το 2021, σημειώνοντας ότι αναμένουν ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 0,5% αυτό το τρίμηνο. Η Bundesbank προβλέπει ότι ο πληθωρισμός στη Γερμανία θα παραμείνει πάνω από το 2% έως το 2024. (εδώ)

(16/12/2021)

Τη διακοπή του έκτακτου προγράμματος αγορών ομολόγων λόγω της πανδημίας (PEPP) τον Μάρτιο του 2022 ανακοίνωσε η ΕΚΤ, την 16/12/2021, ενώ την ίδια ώρα διατηρεί σταθερά τα επιτόκια. Το Διοικητικό Συμβούλιο κρίνει ότι η πρόοδος που έχει σημειωθεί όσον αφορά την οικονομική ανάκαμψη και προς τον μεσοπρόθεσμο στόχο του για τον πληθωρισμό επιτρέπει μια σταδιακή μείωση του ρυθμού διενέργειας αγορών στοιχείων ενεργητικού τα επόμενα τρίμηνα. Εξακολουθεί όμως να είναι αναγκαία η άσκηση διευκολυντικής νομισματικής πολιτικής προκειμένου ο πληθωρισμός να σταθεροποιηθεί στον στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα. Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,50% αντιστοίχως. (εδώ)

Ομόλογα

(15/12/2021)

Αυξήσεις στις τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου, προκαλούν οι νέες ανησυχίες για την γεωπολιτική κρίση μεταξύ Ουκρανίας-Ρωσίας. Η πιθανή εισβολή ενδέχεται να λάβει χώρα  κατά τη διάρκεια του χειμώνα, σύμφωνα με τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και της Ουκρανίας, απειλώντας τόσο τα αποθέματα των ευρωπαϊκών χωρών όσο και τη λειτουργία του αγωγού Nord Stream 2. Απροσδόκητη “σανίδα σωτηρίας” μπορεί να αποδειχθεί η μετάλλαξη Όμικρον, τουλάχιστον όσον αφορά τη χρήση ενέργειας, αφού αρκετές είναι οι κυβερνήσεις οι οποίες έχουν ήδη επιβάλει νέα περιοριστικά μέτρα, απειλώντας την οικονομική ανάπτυξη αλλά και τη ζήτηση για φυσικό αέριο. (εδώ)

(14/12/2021)

Η υποτίμηση της λίρας ανησυχεί σοβαρά και τη γερμανική οικονομία, καθώς η Γερμανία, είναι ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος και ένας από τους μεγαλύτερους ξένους επενδυτές στην Τουρκία: το 2020 ο όγκος του διμερούς εμπορίου ήταν 36,6 δισεκατομμύρια ευρώ. Για παράδειγμα, οι γερμανικές εξαγωγές προς την Τουρκία μειώθηκαν κατά 30% τον περασμένο Αύγουστο. (εδώ)

(13/12/2021)

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire, τόνισε ότι η οικονομική ανάπτυξη της Γαλλίας το 2021 θα είναι υψηλότερη από τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης για 6,25%, παρά το ότι ο πληθωρισμός είναι αυτή τη στιγμή ισχυρός και επηρεάζει τη δυνατότητα δαπάνης των καταναλωτών. Παράλληλα, εντός του Δεκεμβρίου, η κεντρική τράπεζα της Γαλλίας, αναβάθμισε τις εκτιμήσεις της, για την ανάπτυξη του 2021 στο 6,7% από το 6,3% τον Σεπτέμβριο και το 5,8%, που ήταν η εκτίμηση τον Ιούνιο. (εδώ)

Δείτε περισσότερες ειδήσεις Ευρωπαϊκής Οικονομίας,εδώ.

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text