Αρχική | Πολιτική | Κοινωνία | Η Όμικρον φέρνει ξανά στο τραπέζι την υποχρεωτική τηλεργασία

Η Όμικρον φέρνει ξανά στο τραπέζι την υποχρεωτική τηλεργασία

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η Όμικρον φέρνει ξανά στο τραπέζι την υποχρεωτική τηλεργασία

Στο τραπέζι ξαναμπαίνει το σενάριο της υποχρεωτικής τηλεργασίας όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, εάν μετά τις γιορτές το κύμα της νέας μετάλλαξης Όμικρον είναι χειρότερο  του αναμενόμενου.

Ήδη για τον συνωστισμό στους χώρους εργασίας ισχύει το κυλιόμενο ωράριο αλλά εάν χρειαστεί, η υποχρεωτική τηλεργασία θα είναι ένα από τα πρώτα όπλα που θα χρησιμοποιηθούν κατά της διασποράς του covid-19.

Σήμερα η τηλεργασία δεν είναι υποχρεωτική αλλά προαιρετική. Πέρυσι τον Νοέμβριο το ποσοστό της υποχρεωτικής τηλεργασίας είχε φθάσει το 50%. Αν και μέχρι την άρση των lockdown ένα μεγάλο μέρος εργαζομένων δούλευαν από το σπίτι – στην Αττική έφτασε και το 60% – πλέον ο αριθμός όσων εργάζονται από το σπίτι έχει μειωθεί σε μεγάλο βαθμό.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του MR στην Αττική σε σύνολο περίπου 2,5 εκατ. εργαζομένων σε τηλεργασία είναι μόνο οι 120.000. Στην υπόλοιπη Ελλάδα ο αντίστοιχος αριθμός δεν ξεπερνά τους 14.000.

Το δικαίωμα της αποσύνδεσης και η τηλε-ετοιμότητα

Εφόσον ο  τηλεργαζόμενος αποσυνδεθεί μετά τη λήξη του ωραρίου του  έχει  το δικαίωμα να απέχει πλήρως από την παροχή της εργασίας του και ιδίως να μην επικοινωνεί ψηφιακώς και να μην απαντά σε τηλεφωνήματα, μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή οποιασδήποτε μορφής επικοινωνία εκτός ωραρίου εργασίας και κατά τη διάρκεια των νόμιμων αδειών του.

Παρόλα αυτά δίνεται η δυνατότητα ο   εργοδότης και ο εργαζόμενος να μπορούν να συνάψουν και συμφωνία περί τηλε-ετοιμότητας, δηλαδή ένα χρονικό όριο πέραν του ωραρίου του εργαζόμενου που θα πρέπει ο εργαζόμενος να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της επιχειρήσεις εάν ζητηθούν.  Τα χρονικά όρια της τηλε-ετοιμότητας και οι προθεσμίες ανταπόκρισης του εργαζομένου θα πρέπει να έχουν συμφωνηθεί.

Τηλεργασία και με δόσεις

Η συμφωνία περί τηλεργασίας δεν θίγει το καθεστώς απασχόλησης εάν δηλαδή είναι  πλήρους, μερικής, εκ περιτροπής ή άλλης μορφής αλλά μεταβάλλει μόνο τον τρόπο με τον οποίο εκτελείται η εργασία.

Η τηλεργασία μπορεί να παρέχεται κατά πλήρη, μερική ή εκ  περιτροπής απασχόληση, αυτοτελώς ή σε συνδυασμό με απασχόληση στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης. Ο  εργοδότης  επιπλέον απαγορεύεται  να χρησιμοποιεί την κάμερα (web cam) για τον έλεγχο της απόδοσης του εργαζομένου.

Η  τηλεργασία  μπορεί να επιβληθεί μονομερώς από τον εργοδότη μόνο για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας ή από τον εργαζόμενο, σε περίπτωση τεκμηριωμένου κινδύνου υγείας του, ο οποίος θα αποφευχθεί αν εργάζεται μέσω τηλεργασίας ειδάλλως θα πρέπει να υπάρξει έγγραφη συμφωνία μεταξύ εργοδότη και εργαζομένου κατά την πρόσληψη ή με τροποποίηση της σύμβασης εργασίας.

Το κόστος των μέσων για την τηλεργασία

Κατά την τηλεργασία, ο εργοδότης αναλαμβάνει το κόστος  του εξοπλισμού, εκτός εάν συμφωνηθεί να γίνεται χρήση εξοπλισμού του εργαζομένου. Το ελάχιστο ύψος της αποζημίωσης που οφείλουν να καταβάλουν οι εργοδότες στους εργαζόμενους που απασχολούνται με τηλεργασία και χρησιμοποιούν δικό τους εξοπλισμό είναι:

  • Για τη χρήση του οικιακού χώρου εργασίας, 13 ευρώ.
  • Για την κάλυψη του κόστους επικοινωνιών, 10 ευρώ.
  • Για την συντήρηση του εξοπλισμού, 5 ευρώ.
ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΑΚΡΙΒΟΥ


Πηγή:moneyreview.gr

 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text